Erdoğan duyurmuştu! NTE rezervi Türkiye'ye milyar dolarlar kazandıracak
Eskişehir'de keşfedilen 694 milyon ton nadir toprak elementi; işlendiğinde ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayacak.
Dünyada bilinen 17 'Nadir Toprak Elementi'nden(NTE) 10 tanesinin yer aldığı Eskişehir Beylikova’da önemli bir keşif daha yapıldı.
Dünyada en büyük NTE rezervi 800 milyon tonla Çin'de bulunurken, Eskişehir'deki Eti Maden İşletmelerine bağlı Beylikova Maden Sahasında tespit edilen rezerv 694 milyon tonla ikinci sırada yer aldı.
Beylikova'nın dünyada tenör kalitesi olarak da bilinen en iyi maden sahası olduğuna işaret eden İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, ilk aşamada kurulan pilot tesiste yılda 1.200 ton cevher işleneceğini söyledi. Pilot tesisin ilk çalışmalardan sonra 570 bin ton cevher işleme kapasitesine erişeceğini kaydeden Çekiç, yılda 10 bin ton NTE, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 bin ton toryum işleneceğini kaydetti.
KULLANIM ALANI YAYGIN
Türkiye’nin NTE rezervinin, dünyanın 1.000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek durumda olduğunu söyleyen Çekiç “Elde edilecek barit; katkı malzemesi olarak sanayi ürünlerinde, petrol veya doğalgaz sondaj kuyularında, boya ve kâğıt yapımında kullanılacak. Florit ise çelik metalürjisinde, hidroklorik asit üretiminde, yüksek oktanlı benzin üretiminde ve haşere ilaçları üretiminde kullanılmasının yanı sıra; gıda, çimento, renkli cam, optik, plastik endüstrisi ve seramik yapımı gibi birçok sektörün ana malzemesi konumunda” dedi.
Cevherler zenginleştirildikten sonra elde edilecek NTE konsantresinin hibrit araç pillerin yapımında, çakmak taşı yapımında, kamera ve teleskop camı ile enerji depolama sistemlerinde, gece görüş gözlükleri, özel cam ve lensler gibi birçok önemli sektöre ham madde olarak katkı sunacağını belirten Çekiç, şöyle devam etti: En son aşamasında ise uç ürün olarak mıknatıs ve toryum oksit elde edilecek. Mıknatıslar göz cerrahisinde, yüksek güçlü kızılötesi yeşil lazerlerin üretiminde, mesafe ölçme cihazlarında, cam ve kaynak üretim gözlükleri gibi ürünlerde kullanılacak. Toryum oksit ise hibrit otomobil motorlarında, cam ve seramik ürünlerde, fiber optik kablolarda, televizyon ekranları ve enerji tasarruflu camlar olmak üzere çok değerli ürünlerde uç ürün olarak kullanılacak.
CARİ AÇIĞIMIZI AZALTACAK
Metin Çekiç “Türkiye'nin sahip olduğu NTE işlendiğinde, hem ekonomimize milyarlarca dolar katkı yapıp ülke refahımızın gelişmesini sağlayacak hem de yöre insanına ve gençlerimize ciddi istihdam oluşturacak. Madenlerimizin yeryüzüne çıkarılması cari açığımızı azaltacak, ülkemizin dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasını sağlayacak” dedi.
-
Göktürk 2 yıl önce Şikayet EtHaydi hayırlısıBeğen
-
Hüseyin 2 yıl önce Şikayet EtBuna kalpten inanıyoruz lütfen bu adımları hızlı bir şekil de atalım ki sırf için de bulunduğu ekonomik sebepler den dolayı hükümete muhalefet olan kişi sayısı en aza insin !!!Beğen Toplam 2 beğeni
-
duraN arslaN 2 yıl önce Şikayet EtDostum o muhalefet edenlerin merkezinde yabanci ajanlarin fonladiği herkesçe bilinen bir jesim var diyerleride o nlardan duyduğunu sormadan konuşan tiplerBeğen Toplam 1 beğeni
-
Cerrah 2 yıl önce Şikayet Ethadi hayırlısıBeğen Toplam 5 beğeni
-
tepki 2 yıl önce Şikayet Etbir iki yil sonra bitti derler ønemli olan en degerli satmak yillar ønce altin madenleri var idi cikaranlar yabanci firmalarmis sonuc mu bu kadar altin cikti sonra su bu masraf gider der iken geriye komik bir rakam kaliyor idi onun vergisi verecek kisaca biz cikarmiyorsak kalsin benceBeğen Toplam 1 beğeni
-
metin Güner 2 yıl önce Şikayet Etkaraenizde katı Nitrat Var.. ( Hidrojen Gazı ) Sonaj gemilerimiz alınmadan önce ,Yakın zamanda İngilizler Araştırdı Birşey yok dediler... Allahın izni ile O da Çıkacak.. Adanada Beton dökülern Petrol kuyusundan 1mil $ PETROL ÇIKTI..Beğen Toplam 2 beğeni