Erdoğan duyurmuştu! NTE rezervi Türkiye'ye milyar dolarlar kazandıracak

Eskişehir'de keşfedilen 694 milyon ton nadir toprak elementi; işlendiğinde ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayacak.

Erdoğan duyurmuştu! NTE rezervi Türkiye'ye milyar dolarlar kazandıracak
Erdoğan duyurmuştu! NTE rezervi Türkiye'ye milyar dolarlar kazandıracak
GİRİŞ 04.07.2022 06:35 GÜNCELLEME 04.07.2022 10:45
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Dünyada bilinen 17 'Nadir Toprak Elementi'nden(NTE) 10 tanesinin yer aldığı Eskişehir Beylikova’da önemli bir keşif daha yapıldı.

Dünyada en büyük NTE rezervi 800 milyon tonla Çin'de bulunurken, Eskişehir'deki Eti Maden İşletmelerine bağlı Beylikova Maden Sahasında tespit edilen rezerv 694 milyon tonla ikinci sırada yer aldı.

Beylikova'nın dünyada tenör kalitesi olarak da bilinen en iyi maden sahası olduğuna işaret eden İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, ilk aşamada kurulan pilot tesiste yılda 1.200 ton cevher işleneceğini söyledi. Pilot tesisin ilk çalışmalardan sonra 570 bin ton cevher işleme kapasitesine erişeceğini kaydeden Çekiç, yılda 10 bin ton NTE, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 bin ton toryum işleneceğini kaydetti.

KULLANIM ALANI YAYGIN

Türkiye’nin NTE rezervinin, dünyanın 1.000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek durumda olduğunu söyleyen Çekiç “Elde edilecek barit; katkı malzemesi olarak sanayi ürünlerinde, petrol veya doğalgaz sondaj kuyularında, boya ve kâğıt yapımında kullanılacak. Florit ise çelik metalürjisinde, hidroklorik asit üretiminde, yüksek oktanlı benzin üretiminde ve haşere ilaçları üretiminde kullanılmasının yanı sıra; gıda, çimento, renkli cam, optik, plastik endüstrisi ve seramik yapımı gibi birçok sektörün ana malzemesi konumunda” dedi.

Cevherler zenginleştirildikten sonra elde edilecek NTE konsantresinin hibrit araç pillerin yapımında, çakmak taşı yapımında, kamera ve teleskop camı ile enerji depolama sistemlerinde, gece görüş gözlükleri, özel cam ve lensler gibi birçok önemli sektöre ham madde olarak katkı sunacağını belirten Çekiç, şöyle devam etti: En son aşamasında ise uç ürün olarak mıknatıs ve toryum oksit elde edilecek. Mıknatıslar göz cerrahisinde, yüksek güçlü kızılötesi yeşil lazerlerin üretiminde, mesafe ölçme cihazlarında, cam ve kaynak üretim gözlükleri gibi ürünlerde kullanılacak. Toryum oksit ise hibrit otomobil motorlarında, cam ve seramik ürünlerde, fiber optik kablolarda, televizyon ekranları ve enerji tasarruflu camlar olmak üzere çok değerli ürünlerde uç ürün olarak kullanılacak.

CARİ AÇIĞIMIZI AZALTACAK

Metin Çekiç “Türkiye'nin sahip olduğu NTE işlendiğinde, hem ekonomimize milyarlarca dolar katkı yapıp ülke refahımızın gelişmesini sağlayacak hem de yöre insanına ve gençlerimize ciddi istihdam oluşturacak. Madenlerimizin yeryüzüne çıkarılması cari açığımızı azaltacak, ülkemizin dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasını sağlayacak” dedi.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 84
  • Göktürk 1 yıl önce Şikayet Et
    Haydi hayırlısı
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Buna kalpten inanıyoruz lütfen bu adımları hızlı bir şekil de atalım ki sırf için de bulunduğu ekonomik sebepler den dolayı hükümete muhalefet olan kişi sayısı en aza insin !!!
    Cevapla
  • duraN arslaN 1 yıl önce Şikayet Et
    Dostum o muhalefet edenlerin merkezinde yabanci ajanlarin fonladiği herkesçe bilinen bir jesim var diyerleride o nlardan duyduğunu sormadan konuşan tipler
    Cevapla
  • Cerrah 1 yıl önce Şikayet Et
    hadi hayırlısı
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bir iki yil sonra bitti derler ønemli olan en degerli satmak yillar ønce altin madenleri var idi cikaranlar yabanci firmalarmis sonuc mu bu kadar altin cikti sonra su bu masraf gider der iken geriye komik bir rakam kaliyor idi onun vergisi verecek kisaca biz cikarmiyorsak kalsin bence
    Cevapla
  • metin Güner 1 yıl önce Şikayet Et
    karaenizde katı Nitrat Var.. ( Hidrojen Gazı ) Sonaj gemilerimiz alınmadan önce ,Yakın zamanda İngilizler Araştırdı Birşey yok dediler... Allahın izni ile O da Çıkacak.. Adanada Beton dökülern Petrol kuyusundan 1mil $ PETROL ÇIKTI..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle