Devlet boş tarlayı kiraya verecek!

1 yıl ekilmediği tespit edilen arazilerin ekilmesi sağlanarak arazi sahibine kira ödemesinde bulunulacak. Böylelikle toprakla ilişkisi olmayan kişiler ve tarlayı işleyenler ek gelire sahip olacak.

Devlet boş tarlayı kiraya verecek!
Devlet boş tarlayı kiraya verecek!
GİRİŞ 02.07.2022 09:53 GÜNCELLEME 02.07.2022 09:53
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yapılacak düzenleme ile bir yıl ekilmediği tespit edilen arazilerin ekilmesi sağlanarak arazi sahibine kira ödemesinde bulunulacak. Ayrıca üreticilere tarlasına ne ektiğini bildirme zorunluluğu getirilecek. Sözleşmeli tarım modeli ise hayvancılığı kapsayacak şekilde genişletilecek.

Gıda arzının en önemli unsurlarından biri de toprağın işlenmesi. Türkiye’de 3,5 milyon hektar civarında ekilmeyen arazi bulunuyor. Ülkemizin tarıma elverişli toprak büyüklüğü 38 milyon hektar seviyesinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yaklaşık yüzde 10’luk ekilebilir alanın boş durduğu dikkat çekiyor.

EKİLMEMİŞ ARAZİLER İZLENECEK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, katıldığı bir toplantıda bu alanların kullanımına ilişkin devrim niteliğinde kararlar açıkladı.

Buna göre, ekilmemiş araziler dikkatle izlenecek. 1 yıl boyunca boş kaldığı tespit edilen arazilerin ekilmesi sağlanacak. Bunun karşılığında arazi sahibine kira ödemesi yapılacak. Böylece miras yoluyla arazi sahibi olup, toprakla ilişkisi olmayan kişiler ve tarlayı işleyenler ek gelire sahip olacak.

PLANLI TARIMA GEÇİLECEK

Düzenleme ile planlı tarıma geçiş için de adım atılacak. Bu kapsamda üreticilere tarlasına ne ektiğini bildirme zorunluluğu getirilecek. Ayrıca bitkisel üretim için uygulanan sözleşmeli tarım modeli hayvancılık için de uygulanacak.

Bakan Kirişci, mevzuat çalışmalarında sona geldiklerini belirterek şu bilgileri verdi:

Mirasçılar arasındaki uyuşmazlık ya da kırsaldan kente göç nedeniyle ekim alanlarının boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Kullanım hakkıyla mülkiyet hakkını birbirinden ayıracağız. Ola ki belki bir mazereti sebebiyle bir yıl o tarla, o bağ, bahçe boş kalmış olabilir ama bunun ikinci, üçüncü yıldan itibaren boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Bir rayiç kira bedeli üzerinden o vatandaşlarımızı da mağdur etmeden, onun yanı başında üretim faaliyetinde bulunan vatandaşımıza ‘burayı ekip biçin’ diyeceğiz. Böylelikle atıl olan alanlarımızın üretime kazandırılmasını sağlamış olacağız. Bir de şöyle bir sorun var.

Arsanız var, arsanızın üzerine ne olursa olsun bir bina inşa etmek istediğinizde 40 yerden izin alıyorsunuz ama aynı arsaya ağaç diktiniz, buğday ektiniz, arpa, yulaf yetiştirdiniz, Tarım İl Müdürlüğüne, ilçe müdürlüklerimize sorma mecburiyetiniz yok. Şimdi birinin bir faaliyette bulunup bildirmediği, diğerinin de bu üretim faaliyetinden haberdar olmadığı bir uygulamada siz neyi yöneteceksiniz? Dolayısıyla bunu da bir mevzuat açısından zorunluluk haline getiriyoruz. ‘Ne üreteceğini, ne kadar üreteceğini, nerede üreteceğini ilgili kurumlara bildirmekle mükellefsin’ diyeceğiz.

CAZİP HÂLE GETİRİLECEK

Kirişci sözleşme tarım ile ilgili olarak da “Türkiye’de sözleşmeli üretimin en yaygın bilinen şekli şeker pancarı üretiminde. Bakanlık olarak göreve geldiğim günden itibaren daha önce taslak olarak duran çalışmayı yeniden gözden geçireceğiz. Gerek bitkisel üretim gerekse de hayvansal üretim faaliyetlerinde sözleşmeli üretimi mevzuata kavuşturacağız. Burada tarafların hukukunu korumakla mükellefiz. Ayrıca birtakım destekleri, bu tür sözleşmeli üretim yapanlara bir miktar daha yüksek tutup bu sözleşmeli üretimi cazip hâle getirme arzusundayız” diye konuştu.

Bakan Kirişci, kırsala dönüşü, yeniden ülkenin her anlamda kalkınmasının tam merkezine koymak gerektiğini belirterek, tekrar kırsala dönme çağrısında bulundu. Bu konunun kendileri için hayati önem taşıdığını vurgulayan Kirişci “Kadını kırsalda tutamadığınız zaman aileyi tutamıyorsunuz, aileyi tutamadığınızda da o özlemiş olduğunuz, arzuladığınız üretim hedefinizi gerçekleştiremiyorsunuz. Bundan dolayı kırsal kalkınmaya da çok büyük önem veriyoruz.. Bakanlık olarak kadın ve gençlere desteklerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 12
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    tarla ekime uygun yerler miras kalsa parca parca etmek yasak olacak yada bina ev yapilmasi tam ortasina yasak olacak bir de ise nerde verimli yer var ise hotel yapariz villa yapariz bu iyi gunler yirmi yil sonra herkes hotel villa yer toprak kalmaz ise yanan ormanlara bin yil bir sey yapilmasi kesin yasak olacak orman olma øzellik gitti demek yerine iki makine getir biraz toprak yine agac et hele imar affi asla olmayacak kacak yerlere cok kacak villa hotel var yikin ve butun masraflari o yapan ve izin veren ødeyecek gørevi bitse bile
    Cevapla
  • vysl 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok isabetli olur bunu akıl edenleri tebrik ediyorum. Bizimde azda olsa parça parça yerlerimiz var görev nedeni ile yıllardır işleyemiyoruz inşallah işlenirde hem devletimize hem işleyene hem bize faydası olur.
    Cevapla
  • KIRKİKİ 1 yıl önce Şikayet Et
    gübre kullanılmadığı için tarla verim olmuyor çiftçi 1 yıl nadasa bırakıyor hadi bakalım buyrun
    Cevapla
  • haca 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar literalist olmayin. Nadasa biraktin diye elinden mi alacak araziyi.
    Cevapla
  • Mustafa38 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarla parası denen uygulama sonlandırılsın. Bunun yerine ürüne teşvik verin. Hemde iyi teşvik verin ki, üretim yapan nasıl çok ürün elde ederim diye araştırma içine girsin. Adam araziyi başkasına gayriresmi kiralamış. Üretim yapan başkası ama tarla parasını alan üretim yapmayan tarla sahibi oluyor. Bu yüzden ürüne teşvik verin. Kim ürün getirirse o teşviki alsın.
    Cevapla
  • Şerbi 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarım sigortasını yükselt ve uzun süreli yap sonra şehre göçsün köylü, şimdi lay lay lay.toprak yorar yıpratır insanı birde uzun süreli sigortası.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle