İş dünyasından yeni asgari ücrete ilk tepkiler!

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İş dünyasından yeni asgari ücrete ilk tepkiler!
İş dünyasından yeni asgari ücrete ilk tepkiler!
GİRİŞ 01.07.2022 17:29 GÜNCELLEME 01.07.2022 20:16
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Hükümetin yüksek enflasyona karşı vatandaşları ezdirmeme adına ikinci bir kez asgari ücrette artışa gitmesini büyük bir takdirle karşıladıklarını belirten ASKON Genel Başkanı Aydın, yeni zammın vatandaşlarımızın lehine olması ve amacına ulaşmasının da enflasyonla mücadeleye bağlı olduğunu belirtti. 

ASKON  Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Dünya genelinde özellikle hammaddeye erişim, sanayi kapasite oranlarının yüksek noktalara ulaşması gibi nedenlerle enerjiye olan talebin artması, bu alanlarda yeterli üretimlerin olmaması pahalılığa yol açmış, bizler gibi enerjide dışa bağımlı ve üretim üssü olan ülkelerde ekonomiye büyük yükler gelmiştir. Artan bu fahiş fiyatlar da temel emtia ürünlerinin fiyatlarına yansımış ve ülkemizde enflasyonun ciddi oranda artmasına neden olmuştur.

TÜİK Kasım 2021’de yüzde 21 olarak açıklanan enflasyon rakamı sonrası hükümetimiz enflasyonla mücadelede vatandaşımızı ezdirmemek adına tüm kesimleri de şaşırtacak bir şekilde asgari ücrete tarihi bir oranda yüzde 50 zam yapmıştır ve asgari ücret üzerinden aldığı vergiden feragat etmiştir. Ne var ki, bu yüksek orandaki zam oranı hammadde ve enerji kaynaklı fiyatların artışı dolayısıyla tekrar revize edilmek durumunda kalmış ve yine aynı şekilde vatandaşlarımız enflasyona ezdirmemek kararlılığı ile Cumhurbaşkanımız Erdoğan tarafından yeni asgari ücretin ara artışla net 5.500 TL olduğu kararı açıklanmıştır. Hükümetimizin bu noktada özellikle dar gelirli halkımızı enflasyona ezdirmeme kararını destekliyor ve takdir ediyoruz. Bu noktadan sonra yeni zammın vatandaşlarımızın lehine olması ve amacına ulaşmasının da enflasyonla mücadeleye bağlı olduğunu bilmekteyiz.

Hükümetimizin dövize endeksli kur koruma hesabı, gelire endeksli iç borçlanma senedi ve ticari kredilere ilişkin uygulamalarının enflasyonla mücadelede etkili bir mekanizma olmuştur.

Bunun yanı sıra özellikle enerji giderlerinin azaltılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilerek piyasalarda fiyat istikrarının sağlanmasının enflasyonla mücadelede çok etkin olacağı bilinciyle, bu bağlamda çalışmalar yürütülmesinin aşikâr olduğunu vurguluyoruz. Bütün bunlar çerçevesinde enflasyonla ile sıkıntıların ne olduğu bilinmekte, çözüm yolları ve metotları ortadır. Hükümetimiz, kamu ve özel sektörlerimiz el ele verecek ve ev ödevlerimizi yerine getirerek enflasyonu makul seviyelere indirerek arzulanan refah seviyelerine tekrar ulaşacağız.  Fiyat istikrarının sağlanmasıyla da verilen zam halkımızın lehine istenen sonucu vermiş olacaktır.

İTO BAŞKANI AVDAGİÇ'TEN AÇIKLAMA

İTO Başkanı Avdagiç de yeni asgari ücrete ilişkin değerlendirmede bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yeni asgari ücretin yüzde 30 ara zamla net 5 bin 500 lira olmasına ilişkin, "Yeni asgari ücret hayırlı olsun. İTO, ücret iyileştirmesini işveren tarafında dile getiren ilk kurumlardan biri oldu. Çalışanlarımızın enflasyon kayıplarının telafi edilmesi iş dünyası olarak çok önemli bir sorumluluğumuz" açıklamasında bulundu.

Avdagiç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Açıklanan asgari ücret dikkate alınarak vergi baremlerinin aynı oranda artırılmasını, artan SGK priminin kamu ve özel sektör arasında paylaştırılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

MÜSİAD'DAN AÇIKLAMA: 5.500 TL'YE ÇIKARILMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücrete ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

MÜSİAD'ın asgari ücretin artırılmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Başkan Asmalı, "MÜSİAD olarak, asgari ücretin yılın ikinci yarısı itibariyle net 5.500 TL’ye çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Geçtiğimiz yılın Aralık ayında yapılan yüzde 50 oranındaki artışla birlikte net 4.253,40 TL’ye yükselen asgari ücret, maalesef yüksek enflasyon sebebiyle çalışanlarımızın alım gücünün korunması noktasında yetersiz hâle gelmişti. Bu bağlamda yapılan yüzde 30’luk artışla asgari ücretin yılın ikinci yarısı itibariyle net 5.500 TL’ye çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

MÜSİAD olarak, tek bir çalışanımızın bile alın terinin enflasyona ezdirilmemesi için, asgari ücrette ara bir artışın elzem olduğunu ifade etmiştik. Bu noktada başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, iş dünyasının taleplerine kayıtsız kalmayan bütün ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Buna ilaveten; asgari ücrete sağlanan vergi muafiyetinin devam edecek olmasına ilave olarak işverene işçi başı 100 TL destek verilecek olması, işverenlerimizin üzerinden ciddi bir yükü kaldıracaktır. Reel sektör temsilcileri olarak; yeni asgari ücretin, hem çalışan hem de işveren kesimi için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve ekonomimizin pozitif büyüme sürecine ciddi katkıları olacağına inanıyoruz."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 83
  • Aktan 1 yıl önce Şikayet Et
    Göngoren sanayi sitesinde çalışıyorum alt dunkkan yemek yediğimiz esnaf lokantası orda yemek yeriz 4 çeşit yemek 30 TL ücret 5500 oldu akşamı 40 tl etiketi camlara vurdu öğlen 30 TL yedik akşam 40 TL yaptı bu zamlar dumadikca isterseniz 10000 TL yapın asgari ücreti fayda etmez bu zamları durdurun
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Şirketlere belli bir kâr yüzdesi verilmesi gerekiyor, adam senelerdir %100 'ün üstünde kâr etmeye alışmış. Tamam hükümet bu duruma karışamayabilir serbest kazanç diyerek. Ama bu şekilde adamın %100 lük kârı %70 lere düşünce tribe giriyor basıyor zammı. Hiç bir üründen veya gıdadan bence %100 üzeri kâr edilmemeli...
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    İşverene ve asgari ucreti belirleyenlere sesleniyorum sırtımızdan kazandiginiz paralar haram olsun Allah cc buyuktur la havle velakuvvette illabillah aluyyul azimm
    Cevapla
  • Sakarya 1 yıl önce Şikayet Et
    Üç beş on kişi çalıştıran binlerce firmalar var yuh size, hepsini çıkartın nedir lan bu, elimizi seneler oldu taşın altına koyduk vallahi kankiran oldu Allah sizi bildiği gibi yapsın hemen inşallah...!
    Cevapla
  • İdo1 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu a dan z ye kadar yeni zamlara hazır olun demektir
    Cevapla
  • Bozkurta cevap 1 yıl önce Şikayet Et
    Begenmedigin Yunnan avrupanin Simarik cocugu Onunla Bizi kiyaslama
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle