Kilis’te acı biber tarlada 6 lira, markette 15 lira

Kilis acı biberin en fazla yetiştiği ikinci il olarak hasat mevsimini açarken ürünlerin tarlada ve pazardaki fiyat farkları ilgi çekiyor.

GİRİŞ 28.06.2022 16:03 GÜNCELLEME 28.06.2022 17:12
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Acı biber hasadına başlanan Kilis’te tarlada 6 liradan satılan biber, marketlerde 15 liradan satışa sunuluyor.

SURİYE SINIRINDA HASAT

Türkiye’de biber üretiminde 2’nci sırada bulunan Kilis’te acı biber hasadı başlandı. Emeklerinin karşılığını acı biber hasadı yaparak kazanan üreticiler, Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Elbeyli ilçesinde çalışıyor.

45 gün önce dikilen biber fidelerinden ilk hasadın yapılması için sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda mesai başladı.

SOFRALARIN VAZGEÇİLMESİ

Gübreleme ve çapa gibi yoğun emek harcanan süreçlerden geçen biber, acı ve tatlı şekilde sofraların vazgeçilmezi oluyor.

Salçalık ve kurutmalık olarak hazırlanan acı ve tatlı biberler de birtakım işlemlerin ardından sofralara geliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Suriye’ye sınır noktada biber hasadının başladığını ifade ederek "İlimizde yaklaşık 45 bin dekar alanda biber üretimi yapılmaktadır. Bunun 20 bin dekarı kurutmalık, 25 bin dekarı salçalık ve dolmalık çeşidi olarak üretilmektedir. Bu yıl çitçilerimiz, dolu ve afata maruz kaldı. Bütün olumsuzluklara rağmen üretime devam etti. Geçen yıla oranla verim biraz düşük. Şu anda dolmalık biberin kilosu tarlada 6 lira, marketlerdeki fiyatı ise 15 lira.

Burada üretici de kazanmıyor, tüketici de kazanmıyor. Aracılar daha çok kazanıyor." dedi.

TARLADA 6 MARKETTE 15 LİRA 

Kentte biber üretimi yapan Mesut Yavuz, tarladan biberin kilosunu 5,5-6 lira arasında verdiklerini ifade ederek, “Gaziantep’te 15 liradan satılıyor. Halde bizden ucuz alıp kendileri pahalıya satıyorlar. Bu konuda devletimizden bir çare istiyoruz. Çiftçi gerçekten çok mağdur. Elbeyli’den Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Gaziantep ve Mersin tarafına gönderiyoruz.” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 16
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    eski zaman nerde ise her evin bahce tarlasi var idi yine de var o zaman kuyudan sulama yapar idi su an su olan cok yer var ayi gibi aksama kadar yatar sabaha kadar dizi bakar aksama kadar kadin programi sonra cikar o da pahali der gunluk 1 saat kullansa yillik yetecek kadar urun alir alismislar avrupa para zekat fitre gelecek diye yada devlet bakar yada nafaka gelecek diye kisaca mal gibi yat sonra pahali de hapis cezasi alan herkesi tarim kullanmak gerek evine gir para ver ceza bitecek kalmasi gerek
    Cevapla
  • paşa 44 1 yıl önce Şikayet Et
    Pahalı diyen kendi yetiştirsin !!!! Bilmem anlatabildimmi..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bu stokçuluk ve haksız kazançı önlemeli...
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat bu şartlarda normal gözüküyor nakliye kira eleman sgk çürük vs zaten kabaca 13 TL yi bulur tezgaha gelene kadar buna çözüm ya belediyeler yada TMO ofisleri satış yapabilir
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat bu şartlarda normal gözüküyor nakliye kira eleman sgk çürük vs zaten kabaca 13 TL yi bulur tezgaha gelene kadar buna çözüm ya belediyeler yada TMO ofisleri satış yapabilir
    Cevapla
  • Emrah 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan ben kilisteyim 15 liraya biber felan yok 10 8 biber fiyatları ben pazarın içindeyim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle