Asgari ücrette geri sayım! Zam oranı belli olacak

Asgari ücret Temmuz zammı için son dakika haberleri ve açıklamaları peş peşe gelirken, yeni haftanın sıcak gündeminde asgari ücret trafiği hızlanacak.

GİRİŞ 26.06.2022 07:14 GÜNCELLEME 26.06.2022 07:14
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... "Asgari ücret zammı ne kadar olacak?" soruları hızlanırken, asgari ücret ile ilgili zam trafiği de yoğunlaşıyor. Asgari ücrette artışın gündeme gelmesi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun tarafları olan işçi, işveren ve hükumet temsilcileri arasında görüşmeler hız kazandı. İşçi ve işverenlerle görüşen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in kabine toplantısında asgari ücret konusunda bir sunum yapması bekleniyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ı 16 Haziran'da AK Parti Genel Merkezi'nde kabulünün ardından gündeme yerleşen asgari ücrette artış beklentisi çalışma hayatını hareketlendirdi.

ÖNEMLİ ZİYARET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, dün gerçekleştirdiği temaslar kapsamında ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i ziyaret etti.

Bu ziyaretin ardından Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'e geçen Akkol, Genel Başkan Atalay ile asgari ücret başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konuları görüştü.

Atalay ve Akkol, karşılıklı olarak asgari ücret konusundaki görüş, tutum ve hassasiyetlerini dile getirdi.

İşçi ve işveren temsilcileriyle görüşen Bakan Bilgin'in hafta başı yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda asgari ücretle ilgili bir sunum yapması ve bu doğrultuda gelecek hafta asgari ücret konusunda gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Asgari ücret, bir kişinin çalıştırılabileceği en düşük ücreti ifade ediyor. 2015 yılına kadar altı aylık dilimler şeklinde belirlenen asgari ücrette, 2016 yılındaki değişiklikle yılın tamamında geçerli olan tek bir rakama geçildi.

Yasaya göre, asgari ücrette yapılacak artış için işçi, işveren ve hükûmetten 5'er temsilciden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması gerekiyor.

Mevzuat gereği Komisyonun aldığı zam kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor.

BAKAN BİLGİN'DEN TEMMUZ ZAMMI AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün yaptığı açıklamada, "Enflasyon ile ilgili ne gerçekleşirse, bunun üzerinde kamu çalışanlarımızı koruyan bir oran, sosyal bir koruma ilave zammı yapacağız. Türkiye'nin emekçileri, Türkiye'nin çalışanları endişe etmesinler" dedi.

BAKAN NEBATİ: YÜZDE 40 ORANINDA ARTIŞ ÖNGÖRÜYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, Temmuz ayına ilişkin Memur zamlarına yönelik olarak, "2022 Ocak ayında çalışanlarımızın aylıklarına yüzde 30.95 artış yapılmıştı. Temmuz ayında yapılacak artış Haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşecek olup, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz." açıklamasında bulundu.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN ASGARİ ÜCRET VE TEMMUZ ZAMLARI AÇIKLAMASI

Numan Kurtulmuş, "Vatandaşımızın vermesi gereken vergilerden vazgeçerek, destekler vererek vatandaşlarımızın gelirini yukarı çekmek için gayret sarf ediyoruz. Temmuz ayında işçi emeklilerimizin de dahil olmak üzere. Öyle zannediyorum ki yüzde 40'lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek. Enflasyonun orta vadede düşürülmesi için atılacak adımlar var. Acil olan şu anda vatandaşımızın ciddi alım gücü problemiyle karşı karşıya kaldığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.Numan Kurtulmuş

ASGARİ ÜCRETLİYE ARA ZAM İÇİN 3 FORMÜL

Ocak'ta yüzde 50.5 artan asgari ücrette, Temmuz'da ara zam beklentisi var. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, karar çıkarsa, toplanıp yeni ücreti belirleyecek. Artış için de 3 formül konuşuluyor. 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması ya da yıllık enflasyon farkının yansıtılması gündemde.

Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre enflasyon 6 aylık yüzde 40.75, yıllık yüzde 76.60 olacak. Buna göre ilk formül yüzde 40.75, ikincisi de yüzde 26.10 (76.60- 50.50) zam yolunu açacak. Bir formül de Ocak'ta vergide yapılan gibi bir prim desteğinin sağlanacağı 'prim farkı' formülü.

Brüt asgari ücrette 750,60 lira prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 875,70 liralık prim maliyeti var. Burada bir destek bekleniyor.

 

 

 

 

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 93
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    En sonunda asgari calisan bütün işçiler işi bırakacak. İş veren ve devlet sonunda akıllanacak bakayım nasıl işler yürüyecek yolunda, zaten aldıgımız maasla bile işler yürümezken, işsiz kalıp da degısen bırsey olmıcak. Ozmn anlarlar kıymetimizi. Derler maasınız 7bin TL oldu diye...
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    İşverenlerin yani ağlayan sızlayan patronların mal varlıklarına bakın bi. İstisnalar hariç. Çoğunluğu asgari ücretin üzerinde eleman çalıştırdıkları halde maaş ssk ve vergiyi asgari ücretten gösteriyorlar bunu herkeste biliyor. Asgari ücretin üzerini elden veriyorlar. Onlara destek falan yapmayın çünkü doymazlar. Bi fazla işçinin sırtına binerler.
    Cevapla
  • Hakikî türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Memuriyet döneminde maaş devletten emeklilik döneminde maaş devletten ondan sonra ek zam devletten işçi=alın teri
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücrete zam yapacak olan patronları 1000 tl zam yapan fabrika sahipleri var devletten ne bekleniyor ki zaten aldığı vergiden düştü, patroncuklar biraz az kar etsin arabasını değiştirmesin bu yıl
    Cevapla
  • Rahmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bilgin Sayın kurtulmuş ve Sayın Nebati Şimdiden % 43 memur emekli zammını açıklayın. Haziran enflasyonu kaç çıkarsa çıksın. Biz razıyız diyin. Yüzde 4 bekleniyor. Buda devletin büyüklüğü olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle