Türk Şeker'den şekere zam kararı
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine yüzde 37 zam kararı aldı.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan, piyasalarda dengeyi sağlayamadığı gerekçesiyle görevden alınmış yerine Muhittin Şahin atanmıştı.
İTHAL ŞEKERDEN VERGİ ALINMAMASI KARARI DA ALINMIŞTI
Son bir yılda şekerin kilosu 6.5 TL'den 24 TL'ye, çuvalı yaklaşık 220-250 TL'den 1.100 TL'ye yükseldi. Özellikle nisan ayından mayıs ayına yansıtılan 2 kat fiyat artışlarını aşağı çekebilmek için geçen ay 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatından vergi alınmaması kararı alınmıştı.
ŞEKERE ZAM
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türk Şeker'in büyük oranda zam yaptığını açıkladı.
Zammı sosyal medya hesabından duyuran Yıldırım, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nün zam kararını paylaşarak şu ifadelere yer verdi:
"Şekere büyük zam. Türk Şeker, Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine yüzde 37 zam yaptı. Kristal sekerin fabrika satış fiyatı 27 Haziran itibariyle 50 kg.şeker Tarım Kredi vb. marketlere 390 TL'den 650 TL'ye, diğerleri için 550 TL'den 750 TL'ye çıktı."
PANKOBİRLİK'TEN 'ŞEKERE ZAM' AÇIKLAMASI
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK), Türkşeker'in açıkladığı "şekerin fabrika çıkış fiyatlarına yaptığı zam ile ilgili açıklama yaptı.
PANKOBİRLİK, açıklamasında, "Uzun süredir baskılanan şeker fiyatında, Türkşeker tarafından fabrika çıkış fiyatlarında yapılan düzenlemenin, zaruri bir ihtiyacı karşılamakla birlikte şeker üretiminin de devam edebilmesi için üreticilere fırsat verilmesini sağlayacağı kanaatindeyiz." ifadeleri kullanıldı.
Fiyat düzenlemesi ile Türkşeker'in, maliyetinin altında fiyatla tüketicinin ihtiyacına cevap verilmeye çalışılan şekeri, maliyetine yakın bir duruma getirdiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu düzenlemenin mevcut market satış fiyatlarına yansıyacağını düşünmemekteyiz. Maliyet altı satış fiyatlaması devam etmiş olsaydı, pancar üreticisinin de ilerde büyük sıkıntılar ile karşılaşacağı gerçeğinin karşımıza çıkması muhtemeldir. Böylelikle pancar üreticisinin karşılığını alamayacağı kanaatini benimseyeceği ve pancar üretiminin beklenenin altında olabilmesi ile arz-talep dikkate alındığında şeker fiyatının daha da yüksek rakamlara ulaşması beklenebilirdi. Bu yüzden şekere zaruri bir düzenleme yapılması hem üreticinin hem de sektörün tüm paydaşlarının geniş anlamda düşünüldüğünde ülke ekonomisine ve halkın talebiyle arzına daha fazla fayda sağlaması beklenmektedir."
-
abdullah 23 2 yıl önce Şikayet Etyönetime talip olanlar vatandaşı bu kan emicilerin keyfine bırakamazsınız.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mülayim 2 yıl önce Şikayet EtGlikoz u elinde tutan yabancı piyasayı belirliyor, ne yapacağız....Beğen
-
Musti, 2 yıl önce Şikayet EtMaşallah, yakışır devletime.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Atabey 2 yıl önce Şikayet EtBiz aile olarak şekere çay atmıyoruzBeğen Toplam 3 beğeni
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtŞeker e bu kadar zam yapılacaktı neden özelleştirildi sanki fabrikalar peşkeş çekildi 10 katı fiyat değişirmi nufüs aynı şeker aynı daha kota da konuluyor pancar ekmeyin diyeBeğen Toplam 5 beğeni