Türkiye'de yerli fişek fabrikası: Ülkeler sıraya girdi

Türk savunma sanayisi bünyesinde yerli imkanlarla geliştirilen fişek üretim hattı, yurt dışında ilgi görüyor. 6 ülke yerli fişek üretim hattını bekliyor.

Türkiye'de yerli fişek fabrikası: Ülkeler sıraya girdi
Türkiye'de yerli fişek fabrikası: Ülkeler sıraya girdi
GİRİŞ 23.06.2022 13:01 GÜNCELLEME 23.06.2022 13:02
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Alınan bilgiye göre, Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2020 yılında Gazi Fişek Fabrikası'nda önemli bir modernizasyon çalışması yaptı.

Bu kapsamda, yerli ve milli fişek hattı kurup devreye alan şirket, fabrikada 13 farklı kalibrede 43 farklı tipte fişek üretiyor.

Rus ve NATO mühimmatlarının imalatına olanak sağlayan üretim hattı, yurt dışında da ilgi görüyor. Birçok yabancı heyet MKE AŞ'nin Gazi Fişek Fabrikası'nı ziyaret ederek üretim hattını inceledi.

MKE AŞ, dost ve müttefik ülkelere fişek üretim hattı kurulumu önerdi. Kısa süre içinde 3 ülkeyle sözleşme imzalayan şirket, 6 ülkeyle de imza aşamasına geldi.

FİŞEK ÜRETİM KAPASİTESİNİ 3 KATINA ÇIKTI

Tasarımı kuruma ait üretim hattındaki tezgahların imalat, montaj ve seri üretimine geçilmesi 1,5 yıl gibi kısa sürede tamamlandı.

Üretim hattında başta Rus mühimmatları 7,62x54 (Bixi) ve 7,62x39 (Kalaşnikof) olmak üzere diğer NATO mühimmatları üretilebiliyor.

Yerli imkanlarla, kurulum maliyeti yarı yarıya azaltıldı, fişek üretim kapasitesi ise 3 katına çıktı.

Yerli sanayi tercihi, tesisinin çalışmalarının güvenli şekilde sürdürülmesi açısından da kritik önemde bulunuyor. Yurt dışı bağımlılığının ortadan kalkmasıyla tesiste gelecek dönemde ortaya çıkacak ihtiyaçlar en kısa sürede ve etkin şekilde karşılanabilecek.

Üretim hattının kurulmasında Yılmaz Makina, Yeter Makina, HİDROTİM, Vibromak, AAES, MCM Savunma, TMMPRESS Pres Bakım Onarım, SEHALSAN Makine ve Sanayi, BAF Machine gibi sanayi firmaları görev aldı.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 38
  • Nuri akman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir dönem Osmanlı top tüfek silah üretiminde öndeyken lokanta anlaşmasıyla bunlar yok oldu.cok şükür bugün devletimiz var olsunki.tum üretim yasakları sözleşmesine rağmen.ucak helikopter.fuze.ve benzeri tum silahları üretmeyi başardı.heleki köstek muhalefete rağmen bunlari yapabiliyorsa pandemi ve ekonomik sıkıntılara rağmen bunu başardılar.rabbim insaallah devamını getirmelerini yardimci olacaktır.saygilar sunuyorum.
    Cevapla
  • İzmirli 1 yıl önce Şikayet Et
    İzmirden Yoksa bu fabrikasında bu hükumeti mi yapmıştı da bizim haberimiz yoktu tank palet fabrikasında bunlar yaptıkları için kendi emekleri onun için sattılar
    Cevapla
  • Üretelim 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları ile savunma sanayimiz uzay aşı üretimimiz maden gaz ve diğer bütün alanlar için yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite öğretmen öğrenci ve mücitlerimizden,daima farklı özellikleri olan üretimler daima ARGE'ler yapalım İnşallah.
    Cevapla
  • Sabri sözlü 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun, inşaallah Yapılan işler hak ile batılı ayırmakta kullanılır.
    Cevapla
  • Mümin 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanımıza fırsat verilirse yapamayacağı yoktur. Hainler temizlenince neler neler yapılıyor.
    Cevapla
  • S,A,T komandosu 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti devleti için vatanı milleti için çalışan mücadele eden üreten her bir devlet görevlisi mühendis veya işçilerden Rabbim razı olsun güç kuvvet versin İNŞALLAH muhteşem projeler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle