TZOB, ortalama kurbanlık fiyatlarını açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlıkların ülke genelindeki ortalama fiyatının büyükbaşta 15 bin ile 60 bin lira, küçükbaşta ise 2 bin lira ile 8 bin lira arasında olmasının beklendiğini bildirdi.

GİRİŞ 23.06.2022 12:43 GÜNCELLEME 24.06.2022 10:18
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklara ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık 960 bini büyükbaş, 2 milyon 850 bini küçükbaş olmak üzere toplamda 3 milyon 850 bine yakın hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini bildirdi.

Talepte yaşanması muhtemel düşüşün üreticileri düşündürdüğünü belirten Bayraktar, "Sahadan aldığımız bilgilere göre, vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesi nedeniyle bu yıl kurbanlık satışlarında en az yüzde 25 civarında azalma olacağını tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

Bayraktar, üreticilerin, yüksek nakliye ve çadır kiralarının yanı sıra alım gücünde de yaşanan düşüş nedeniyle kurbanlıklarını mümkün olduğunca kendi ahırlarında satmaya çalışacaklarına işaret ederek bu yıl yaklaşık 720 bini büyükbaş, 2 milyon 150 bini de küçükbaş olmak üzere toplamda 2 milyon 870 bin kurbanlık hayvan kesileceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Bayraktar yem, elektrik, işçilik, veteriner ilaç ve nakliye gibi girdilerde bu yıl ciddi artış yaşandığını belirterek bu durumun dolaylı olarak kurbanlık fiyatlarına da yansıdığını vurguladı.

Kurbanlık fiyatlarının illere, canlı ağırlığa, ırkına ve türüne göre değiştiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ortalama fiyatlar, hayvan başına büyükbaşta 15 bin ile 60 bin lira, küçükbaşta ise 2 bin lira ile 8 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor. Canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 50 lira ile 75 lira, küçükbaş hayvanlarda 50 lira ile 80 lira arasında olacağı öngörülüyor. Bu fiyatlar bayram yaklaştıkça talebe göre de değişebilecektir. Fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 107,6, küçükbaşta ise yüzde 90,6 arttı. Ortalama fiyat kilogram başına; büyükbaşta 29 lira 46 kuruştan 61 lira 15 kuruşa, küçükbaşta ise 33 lira 36 kuruştan 63 lira 57 kuruşa çıktı. Büyükbaş hayvanlarda hisseli satışlar da illere göre 4 bin lira ile 8 bin lira arasında değişiyor."

EKONOMİYE KAZANDIRILACAK TAHMİNİ DERİ DEĞERİ, 241,6 MİLYON LİRA

Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisinin adetinin yaklaşık 20 liraya satıldığını aktaran Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Tahmini olarak 2 milyon 150 bin küçükbaş hayvan kesileceği hesap edildiğinde küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değeri yaklaşık olarak 43 milyon lirayı bulacaktır. Kesilecek 720 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri ise 259 milyon 200 bin liraya ulaşacak. Kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşuyor. Kayıplar da göz önüne alındığında, Kurban Bayramı'nda ekonomiye kazandırılacak tahmini deri değerinin 241 milyon 600 bin lira civarında olması bekleniyor."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • Ahmet Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    abiler danaların paraları size de yar olmaz haberiniz olsun
    Cevapla
  • Salih kul 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne sacma yorum pahali olursa yurtdisina bagislarimmis kim bagislar yurtdisina insanlar et alamiyor yurtdisina alacakmis sanirim size bedavadan para geliyor konusyorsunuz
    Cevapla
  • Fakir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bağış yapan insanlar olamazmı diyorsun
    Cevapla
  • vatandaş rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    anlaşılan sen dünyalı değilsin yeni geldin sanırım kurban ALLAH için kesilir zor durumda olanlara verilir eğer fiyatlar arttığı için kesemiyorsa en azından afrikada keserler ordaki açlık çekenlere verilir diye insanlar ALLAH,a karşı görevini yapmanın mutluluğunu yaşarlar ama senin gibiler bunu anlayamaz..
    Cevapla
  • Reisx 1 yıl önce Şikayet Et
    Kasapta kemiksiz etin fiyatı 120-150 TL iken kurbanlıkta kemikli etin fiyatı neredeyse 200 TL olacak şekilde fiyat belirleniyor. Bu haram yeme değil de nedir? İnsanlar dini vecibelerini yerine getiremeyecek neredeyse.
    Cevapla
  • Kulvar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizi yetiştirenler; Kurban dağıtmak içindir kurban kesin dağıtın diye yetiştirdi.. Şimdi ise kurban almadan evvel adam önce evine derin dondurucu alıyor sonra kurbanlık alıyor....Sanki dağıtacak kimse yokmuş gibi.... ayrıca bu kurbanlığıda ticaretin en ahlaksızca haram ve riyaya çevrilmeside cabası...
    Cevapla
  • salim turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Koyun derisini kimse almıyor.Bu büyük bir israf,gerekli tedbir alınmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle