FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED yeniden faiz artırımı yapacak mı?

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı, dünya piyasalarına yön vermesi nedeniyle merak ediliyor. FED Haziran’da faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1.75'e yükseltti. Peki FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED yeniden faiz artırımı yapacak mı?
FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? FED yeniden faiz artırımı yapacak mı?
GİRİŞ 29.06.2022 14:25 GÜNCELLEME 29.06.2022 14:25

FED’in dördüncü faiz kararı geçtiğimiz günlerde açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed'in yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımı 1994'ten bu yana yapılan en büyük artırım oldu. FED'in beşinci faiz kararı ise Temmuz ayında açıklanacak.

FED TEMMUZ’DA FAİZ ARTIRACAK MI?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri Temmuz'da 75 baz puan, Eylül'de ise 50 baz puan artırması ve Kasım ayı ve sonrasında ise faiz artırım büyüklüğünü 25 baz puan seviyesine çekebileceği tahmin edildi.

Fed, geçen hafta düzenlediği para politikası toplantısında enflasyondaki yükselişi önlemek için 1994 yılından bu yana en büyük faiz artırımına giderek faizleri 75 baz puan yükseltmişti.

Faiz artırım kararından birkaç gün önce açıklanan veriler enflasyonun beklenmedik şekilde yükselişini sürdürdüğünü göstermiş, tepe yaparak düşüşe geçtiği beklentilerinin temelsiz olduğunu ortaya koymuştu.

Reuters tarafından 17-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ankete katılan 91 ekonomistten 67'si Temmuz'da da 75 baz puan faiz artırımına gidilmesini beklediklerini belirtti. Bu kararın alınması durumunda politika faizinin %2.25-%2.50 aralığına yükselmesi bekleniyor.

Fed daha önce bu aralığı ekonomide büyümeyi desteklemeyecek, küçülmeye de yol açmayacak "nötr" bir seviye olarak gördüğünü belirtmişti.

Katılımcıların çoğu Eylül'de 50 baz puan artırım beklerken, Kasım'daki politika toplantısında ise 25 mi yoksa 50 baz puan mı artırım yapılacağı konusunda kararsız kaldıkları görüldü.

Yine katılımcıların çoğu Fed'in Aralık'ta 25 baz puan faiz artırımına gideceğini beklediğini belirtti.

Ekonomistlerin ABD'de politika faizi beklentisi iki hafta önceki ankete göre 50 baz puan artarak %3.25-%3.50 aralığına yükselmiş oldu.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

FED faiz kararı 26 Temmuz ve 27 Temmuz tarihlerinde belirlenecek. Açıklama 27 Temmuz’da yapılacak. 

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.