İş arayanları hedef alıyorlar! Yeni dolandırıcılık yöntemi pes dedirtti

Dolandırıcılar Türkiye'de en çok kullanılan bir e-ticaret firması adına 3 bin TL'ye kadar günlük maaş verileceğini söyleyerek iş arayanları mağdur ediyor.

İş arayanları hedef alıyorlar! Yeni dolandırıcılık yöntemi pes dedirtti
İş arayanları hedef alıyorlar! Yeni dolandırıcılık yöntemi pes dedirtti
GİRİŞ 21.06.2022 16:22 GÜNCELLEME 21.06.2022 16:22

Şikayetvar sitesinde de birçok kullanıcının şikayet ettiği yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. İş arayanların cep telefonlarına gönderilen SMS nedeniyle birçok kişi mağdur oluyor.

Türkiye’nin en çok müşterisi olan e-ticaret sitelerinden Hepsiburada adına SMS gönderen dolandırıcılar, iş arayanları ağına düşürüyor. İş arayanlara gönderilen mesaj ise şu şekilde:

“Merhabalar, Hepsiburada'da işe alım müdürüyüm, açık pozisyonlar nedeniyle sizi evden part-time çalışmaya davet edeceğiz, maaş aynı gün ödenecek, günlük 800-3000 TL. Otomatik olarak eklemek için bağlantıya tıklayın. Hakkında danışmak için bana ulaşın.”

Bu mesajı alanların bir kısmı, gerçekten böyle bir iş ilanı olduğunu düşünerek ilgili numarayla iletişime geçiyor. Ardından dolandırıcıların kurduğu sistem devreye giriyor.

Öncelikle dolandırıcıların oluşturduğu bir iş başvuru formunun yer aldığı link gönderiliyor. Ancak buraya girilen tüm bilgiler dolandırıcılar tarafından kayıt altına alınıyor. Ayrıca siteye girildiğinde kullanıcıların güvenlik iznine evet demesi durumunda telefon rehberi de karşı tarafa iletiliyor.

Böylelikle dolandırıcıların elinde yüzlerce yeni numara oluyor. Ayrıca numaranın elde edildiği kişinin adı kullanılarak kişinin rehberindeki kişiler daha kolay dolandırılıyor. 

Eğer site sizden daha fazla güvenlik izni talep ederse banka hesaplarınıza dahi erişebiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hepsiburada, mesajın kendileri tarafından gönderilmesiğini açıklasa da tuzağa düşen birçok mağdur var. 

HİÇBİR LİNKE DÜŞÜNMEDEN TIKLANMAMALI

Link arkadaşınızdan veya güvendiğiniz kişilerden dahi gelse tıklanmamalıdır. Ayrıca ön izleme yapılarak sitenin tasarımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Dolandırıcılar bu tarz siteleri genellikle klonladığı için özensiz bir şekilde hazırlanıyor. Bu tasarımı bozuk sitelere hiçbir şekilde girilmemelidir.

Ancak bazı dolandırıcılar siteleri kusursuz bir şekilde kopyalayabiliyor. Bu durumda ise adres dikkatlice okunmalıdır. Adreste bir harfin dahi eksik olması o sitenin sahte olduğu gösterir.

Son olarak adres uzantılarına da dikkatle bakmakta fayda var. Dolandırıcılar genellikle ücretsiz verilen ya da kimlik bilgisi istemeyen alan adlarını tercih eder. Bunlar ise genellikle .tk, .xyz gibi adreslerdir. 

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar