Ev sahiplerinin taktiği bitmiyor! Bu mantıkla yeni kiracı bulamazlar

Hükümet kira artışlarında yaşanan hızlı yükselişe el atarak sınırlama getirdi. Buna göre, 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kontratlarda ev sahipleri kirayı en fazla yüzde 25 artırabilecek.

GİRİŞ 18.06.2022 09:51 GÜNCELLEME 18.06.2022 13:45
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Hükümet kira artışlarında yaşanan hızlı yükselişe el atarak sınırlama getirdi. Buna göre, 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kontratlarda ev sahipleri kirayı en fazla yüzde 25 artırabilecek. Uygulama kiracıları rahatlatırken, ev sahipleri yasayı delmek için çalışmalar yapmaya başladı. Buna göre, ev sahipleri bu ay içinde kiraya verecekleri daireler için normalden yüksek kira bedelleri istiyor. Örneğin yasa yürürlüğe girmeden önce normalde 6 bin liraya kiraya verilmesi gereken daire için mal sahipleri aylık 8 bin lira kira bedeli talep ediyor. Böylece önümüzdeki Haziran 2023’te yenilenecek kontratlar yüzde 25 sınırlamasına takılsa bile piyasa koşullarının üzerinde artış yaşanacak.

Nizameddin Aşa

BU KEZ TERS TEPER

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, ev sahipleri tarafından uygulanan yeni taktiğin işe yaramayacağını söyledi. Aşa, “Kira fiyatları zaten yükseldi. Bir de normalinden daha yüksek kira istemek mantıklı değil. Kiracı olan kişinin geliri belli, gideri belli. 6 bin lirayı ödeyemeyen 8 bin lirayı nasıl verecek. Bu tam tersine talebin düşmesine neden olur. Bu taktik tutmaz yani. Ev sahipleri kiracı bulamaz ters teper” diye konuştu. Kiracıyı rahatlatan kira zammında yüzde 25 sınır uygulamasında geç kalındığını da ifade eden Aşa, “Düzenleme önceden yapılmalıydı. Biz daha önce teklif ettik. Ocak ayında yürürlüğe girseydi, daha olumlu olurdu” şeklinde konuştu.

İŞ YERLERİNİ KAPSAMALI

Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, konut kiralarındaki artışın 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 ile sınırlandırılmasının kiracılar açısından çok iyi olduğunu söyledi. Çok zor durumdalardı. Bu adım konut piyasasını hem iyi hem de kötü yönde etkileyecektir. Bazı dairelerde fiyatların artmasına da sebep oldu. Örneğin, düzenlemeden önce 6 bin liraya kiraya verilen daireler, karar yürürlüğe girmeden önce ev sahipleri tarafından 7 bin liraya yükseltildi. Mal sahipleri sözleşmesi biten mülklerinin kira fiyatlarını karar yürürlüğe girmeden önce artırdı” dedi.

Bu düzenlemenin sadece konutları kapsadığını anlatan Özlü, iş yerleri ve ofisleri de bu sınırlamaya dahil edilmesinin sektörü rahatlatacak bir adım olacağını söyledi. Özlü, “İş yeri ve ofis kiracılarımız bu düzenlemeye dahil olmak istiyor. Gerçekten iş yeri sahipleri zor durumdalar” diye konuştu.

Gamze Özlü

EV SAHİPLERİNİN TAKTİĞİ BİTMİYOR

Gamze Özlü, konut ihtiyacının çözümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özellikle İstanbul’da bir takım anlaşmazlıklardan ötürü mahkemelik olan ve atıl duruma bırakılan binalar bulunduğunu söyleyen Özlü, “Bu tarz yapılar konuta döndürülebilir. Konut olarak kiraya verilebilir. Belediyeler bu durumla ilgili bir çalışma yapabilir. Ayrıca yeni yapılacak binalarda vergi muafiyetleri uygulanabilir. Bu yollarla kiralar düşebilir” diye konuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • dogru 1 yıl önce Şikayet Et
    Internetten ev satişı araba satişı yasaklansin ev kiraya verme atiyor sahibindene arabayı yüksek fiyat cekiyor satilirsa kar satilmassa bisey olmaz onu gören benim araba daha cok eder deyip yükseltiyor masraf yok ugraş yok hersey yükseliyor bu şekilde kiralarda ev fiyatlarida ayni şekilde kapayamazlarsa buna ya vergi yada bi düzenleme gelmesi lazim
    Cevapla
  • dogru 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev sahipleri de evi satiş yapip zam yapiyor
    Cevapla
  • serhat 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş işlerle uğraşıyonuz kiracıların yüzde 80 kirayı elden veriyor ev sahipleri kira beyannemesi istemiyorlar ya çıkarsın ya borç adı altında eft yaparsın yada elden verirsin diyerek devlete olan vergisini ödemiyorlar devletin denetleme mekanizmazı o kadar aciz ki ki ne koparırsa eğwr denetlwme mekanizması çalışırsa buradan sağlam bir vergi kazabır zaten
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Topluca dolandırıcıyız el birliğiyle kendimiz edip kendimiz buluyoruz diyorsun yani. Vergi kazancı derdindesin, millet ev bulamıyor, barınma sorun olmaya başladı artık. Hala vergi derdindesin. Ev al vatandaşlık verelim mantığının, toplanan sığınmacıların hiç suçu yok yani.
    Cevapla
  • Vatandaş ! 1 yıl önce Şikayet Et
    Basitçe sen DOLAR alıp yastık altı yapıp kâr ettim zannederken, demirden plastiğe herşeyin fiyatını yükseltiyorsun ! Dolayısı ile konut üreticileri konut üretemiyor, zaten belediye avanta almadsan ruhsat vermiyor ! 3 milyona ev alan adam ev almasa bu evi kimse size kiraya vermiyor ! Evin 25~50 yıl beton ömrü var amortisman olarak 220 hesaplanır ! yani evin fiyatı /220 = evin kirası ! yani sen kiracı iken ev kendini 20 ~25 yılda amorti edecek şekilde kiraya verilir ! Ev sahibi evini vermemekte bu sebeple haklı ! Kiracı ise zaten asgari alıyor ödeyemiyor ! Kiracıda haklı Burada suçlu DOLAR gazı verenlerdir !
    Cevapla
  • MkaraSs 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş laf hepsi herifler bana %51 zam zaptı bir hamlede aen onu bankalardan takip etmeyececeksen %25'i kim takacak ki Adamlar evi boşalt gerekirse mahkemelik olalım diyor aç gözlü insanlar olduğunmüddetçe bu memleket kolay iflah olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle