Milli İHA ve SİHA'lar ihracat şampiyonunu değiştirdi

Muharebe sahasındaki başarısıyla dünya harp tarihinde doktrin belirleyen milli insansız hava araçları (İHA), ihracat başarılarıyla Baykar'ı bu alanda zirveye taşıdı.

Milli İHA ve SİHA'lar ihracat şampiyonunu değiştirdi
Milli İHA ve SİHA'lar ihracat şampiyonunu değiştirdi
GİRİŞ 14.06.2022 15:53 GÜNCELLEME 15.06.2022 10:28
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 27 sektörün ihracat şampiyonlarını açıkladı.

AA muhabirinin listeden yaptığı derlemeye göre, savunma ve havacılık sanayisinin ihracat şampiyonu uzun yıllar sonra değişti.

Baykar, global havacılık sanayi şirketleri için ürettiği uçak yapısallarının katkısıyla uzun yıllardır sektörün ihracat şampiyonu olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'yi (TUSAŞ) geride bıraktı. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI Taarruzi İHA ile son yıllarda dünyada ilgi gören Baykar, yaptığı sözleşmelerle ihracat gelirini sürekli artırıyor. Şirket, geçen yıl yaptığı 664 milyon dolarlık SİHA ihracatıyla savunma ve havacılık sanayisinin yeni ihracat şampiyonu oldu. Bu miktar şirketin 2021 cirosunun yüzde 80'den fazlasına karşılılık geldi.

Baykar, öz kaynaklı Ar-Ge projeleriyle bugüne kadar Bayraktar Mini İHA, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI TİHA'yı geliştirdi ve kullanıma sundu. Her 3 platform da Türkiye'de kullanılmasının yanı sıra ihracat başarısına ulaştı.

Şirket, aynı modelle Bayraktar DİHA, Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA'yı göreve hazırlıyor.

YENİ SÖZLEŞMELER İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, Bayraktar TB2 için 21 ülkeyle sözleşme imzaladı. Dünyanın en fazla ülkeye ihraç edilen İHA'sı olan Bayraktar TB2 için yoğun bir üretim ve teslimat trafiği sürüyor.

Yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen Bayraktar AKINCI TİHA için de 3 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor.

Baykar, Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı için bir dizi ülkeyle de ihracat görüşmeleri yürütüyor.

Bayraktar TB2'de yüzde 93 gibi yüksek yerlilik oranına sahip Baykar, yurt dışına sattığı İHA'larla çok sayıda yerli şirkete ihracat yapma imkanı da sağlıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne olur dışardan aldığımız herşeyi üret bayraktar.bıktık şu döviz hegemonyası ve sömürüsünden
    Cevapla
  • Ertan 1 yıl önce Şikayet Et
    Rakamların çok daha yükselmesi gerekir madem bu kadar basariliyiz o zaman ucuza vermeyelim
    Cevapla
  • erol 1 yıl önce Şikayet Et
    Maasallah. Allah nezninde dünyadaki ilim çook cüzzi. Daha daha fazlasını yapabilmek dileklerimle... Durmak yook yola devammm...
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben 2 şeyi anlamadım. Bu sihalar oyuncak gibiydi, yani şimdi Türkiye dünyaya 664 milyon dolarlık oyuncak mı sattı. Oyuncak sektörü bu kadar büyük mü? İkinciside dünyadaki devletlerin oyuncak satın alma sevdası nerden çıktı. Oysa muhalefet sanata ağırlık vererek heykel işinde lider olmak istiyor. Geçen gün sokak itleri için bile hiçbir masraftan kaçınmayıp heykel yaptırdılar.
    Cevapla
  • Yahşi 1 yıl önce Şikayet Et
    Satış olmadan para kazanılmaz, üretim ve yeni inovasyonlar olmaz. Ama kime neyi, hangi koşullarda ve kaça sattığımızı biz bilelim. En yenileri bize kalsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle