Tarlada 1,5 TL, markette 8 TL! Üretici Hal Yasası'nı istiyor

Eskişehirli çiftçinin büyük umutlarla yetiştirdiği marul tarlalarda hasada hazır halde bekliyor. Ürününe alıcı bulamayan çiftçi, marulun tarlada 1,5 liraya marketlerde 7 liraya satılmasına tepki gösteriyor. Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin zor durumda kaldığını belirterek "Maydanoz haricindeki tüm ürünlerde sıkıntı var. Marketlerde bu fiyatların 5 misli uygulanmaya devam ediliyor. Bir an evvel, Hal Yasası'nın düzenlenip, üretim pazarlama sistemi kurulmalıdır." dedi.

GİRİŞ 14.06.2022 13:52 GÜNCELLEME 14.06.2022 13:53
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Marketlerde ve pazar tezgâhlarında yüksek fiyatlarıyla gündeme gelen marullarda yeni mahsul satışa hazır. Eskişehir’in verimli topraklarına sahip tarlalarında yetişmiş vaziyette alıcısını bekleyen marulun bu sene olan fazla üretimi ise fiyatları dibe vurdu. Üretici beklediği rakamları alamazken, toptancıların yeşilliğe talep göstermemesi fiyatları iyice düşürdü.

Tarlasındaki marulun 1,5 lira ettiğini söyleyen üretici ise marketlerde 7-8 liradan yapılan satışlara tepki gösteriyor. Yaşanan bu tarz problemlerden dolayı yeşillik üreticisinin her geçen yıl daha da azaldığı belirtilirken, planlı üretim ve planlı satış tekrar gündeme geliyor.

“BİZDEN 1,5 LİRAYA ÇIKIYOR, MARKETLERDE 7-8 LİRA OLUYOR”

Tarlasında bekleyen marulun artan maliyetlerle birlikte 1,5 liraya satıldığını belirten çiftçi Kadir Yavaş, marketlerdeki etiketlerin 7-8 liraya kadar çıktığını söyledi. Mevsim kaynaklı 10 gün kadar gecikmeyle birlikte zararın daha da arttığını belirten Yavaş, “Bu sene artan maliyetlerden ve aşırı ekimden dolayı marulların fiyatları umduğumuz gibi olmadı. Şu an tarladaki maliyeti 1,5 lira fakat marketlerde 7-8 lira olarak değişiyor. Bu da büyük bir sıkıntı oluşturuyor.

Bizden 1,5 liraya çıkıyor, marketlerde 7-8 lira oluyor. Pazarlar marketlere göre biraz daha ucuz. Vatandaşımız pazara yönelirse daha kârlı olur. Normalde her sene Mayıs ayının sonlarına doğru yetişen mahsuller bu sene Haziran’ın 5’ine kadar sarktı. Yaklaşık 10 günlük kaybımız var. Bunun da sebebi havalar oluyor” ifadelerini kullandı.

“SENEYE YEŞİLLİK EKENLER OLDUKÇA AZALACAK”

Tüccarların geçmiş yıllardaki kadar tarlalara gelmediğini ve ürünlerin piyasaya giremediğini belirten Üreticiler Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Kırımlıoğlu, yeşillik üreticisinin önümüzdeki sene azalacağını söyledi. Bu sene tüccarların talep göstermemesinin etkilerinin seneye göreceğimizi belirten Kırımlıoğlu, “Bizim en büyük sıkıntımız ürünlerimizdeki pazarlama sorunları oluyor. Buraya eskisi kadar tüccar gelmiyor. Pazarlamada zorlanıyoruz. Çiftçimizin malları alıcıya ulaşmıyor. Bu yüzden üretici birliği olarak üreticilerin mallarını toplayıp birliğimizden hallere gönderme çabasındayız.

Sezonun hava şartlarından dolayı geç gelmesi, diğer bölgelerde olan hava serinliği diğer bölgelerde ürünler yetişmedi. Ondan dolayı tüccarlar yok. Mallarımız da tarlalarda bekliyor, daha satılmadı. Bizde kendi çapımızda üreticilerle iletişime geçerek ürünlerini paketleyip hallere gönderiyoruz. Geçen senenin satışlarına baktığımız zaman ciddi bir talep olduğunu görüyoruz. Bu sene talep yok. Önümüzdeki günlerde de böyle olursa seneye yeşillik ekenler oldukça azalacak” dedi.

“HAL YASASI’NIN DÜZENLENİP, ÜRETİM PAZARLAMA SİSTEMİ KURULMALIDIR”

Üretimin ve pazarlama sisteminin düzenlenmesi gerektiğini belirten Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin zor durumda kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Eğer 1 ay önceki durumu konuşup şimdiki durumu değerlendirmek istersek gerçekten içler acısı bir hâle gidiyoruz. Biz artık hep ağlayan oluyoruz. Bunun başlıca sebebi 1 ay önce olan ve hala da marketlerdeki fiyatların yüksek seyretmesidir. Biz kendimizi anlatamıyoruz.

Burası, Eskişehir’in Tepebaşı Bölgesi’ndeki her türlü ürünün yetiştiği bir alandır. Şu an marul, yeşillik, domates, hububat yetiştiriciliğiyle tamamen merkezi bir yerdeyiz. Burada en güzel örnek, ürünün yetişmiş olduğu ve yetişmekte olduğudur. Maliyetler demet başına 1,5 lira civarlarında seyrediyor. Maydanoz haricindeki tüm ürünlerde sıkıntı var. Marketlerde bu fiyatların 5 misli uygulanmaya devam ediliyor. Bir an evvel, Hal Yasası’nın düzenlenip, üretim pazarlama sistemi kurulmalıdır.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 106
  • ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    tarla çıkan ürün en büyük zam nakliye ürünü 2-3 katlıyor sonra komsiyoncu sonra market tabi ürün firesi oluyor tarladan ucarak markete konmuyor ürün üretici markete teslim satiş yapsa bu lafları söyleyemez hep klasık laflar
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan arkadaş marketci veya kabzimal. Eskişehir'den İstanbul'a 1 kamyon marulun nakliye maliyeti kilo başına 62 ile 98 kuruş arası dolu boş olarak yansır. Fire ortalama 30 ila 45 kuruş yansır. Haydi %30 kar marjı koy marulun kilo fiyatı en fazla 3 lira olur. Geri kalan 4 lira da market ve kabzimal haraçı zehir zıkkım olsun. Çiftçinin emeğini tüketicinin ekmeğini yiyip ahkam kesenler bu dünyanın öte tarafını düşünmeyin
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    tbmm=tüsiad ın ankara şubesi olmadan çıkmazsa hiçbirşey düzelmez.meclisin %90 ı iş adamı... atasözünü uyarlarsak iş adamı iş adamını ısırır mı...
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'dan bizim kültürümüze uymayan sosyal hayata dair yasaları kopyalayıp uygulamak yerine ekonomik hayata dair yasaları alın da bir işe yarasinlar.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaw bu yasayı kim engelliyosa Allah cezasını verir.. Yazık bu millete.
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 1 yıl önce Şikayet Et
    hal yasası halci komisyoncuyu kollar daima biz üreticilerin ve tüketicilerin sırtından geçinir yıllardır böyle geldi aynen devam edecek
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Hal mafyasına dünyada hiç kimsenin gücü yetmez, yetmiyor da. Boşuna uğraşmayın.
    Cevapla
  • anadolum 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu memlekette ne mafyalar yerle bir oldu, hal mafyasi nedir, kimse devletten büyük değil,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle