Milyonlarca çalışana müjde! Hem maaşları hem kıdem tazminatı artacak

Tüm memurlar için yapılacak olan 600 puanlık ek gösterge artışı hem maaşları hem de kıdem tazminatı tavan tutarlarını artıracak.

Milyonlarca çalışana müjde! Hem maaşları hem kıdem tazminatı artacak
Milyonlarca çalışana müjde! Hem maaşları hem kıdem tazminatı artacak
GİRİŞ 13.06.2022 11:41 GÜNCELLEME 13.06.2022 12:15
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yeni Şafak yazarı Ahmet Ünlü, 3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Ünlü yazısında memurlar için öngörülen 600 puanlık ek gösterge ile hem maaşların hem de kıdem tazminatı tavan tutarlarının artacağına dikkat çekti.

İşte Ahmet Ünlü'nün o yazısı:

Her memur için öngörülen 600 puanlık ek gösterge artışı En Yüksek Devlet Memuru aylığına bağlı birçok ödemeyi etkileyerek birçok ödeme artışına sebep olacaktır. Hatta daha önceki yazılarımızda işçiler için ödenen kıdem tazminatı tavan tutarının da nasıl etkilendiğini açıklamıştık. Bu yazımızda konuyu detaylarıyla açıklamaya devam edeceğiz.

EN YÜKSEK DEVLET MEMURU AYLIĞINDAKİ ARTIŞIN MALİ YANSIMALARI

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı için En Yüksek Devlet Memuru ifadesi kullanılmaktadır. Buna ödenen gösterge ve ek gösterge tutarı olan 1500+8000 rakamı toplamının memur maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutara ise En Yüksek Devlet Memuru Aylığı ifadesi kullanılmaktadır.

Ek göstergelerin her kademede 600 puan artırılacağı ifadesi üzerine 8000 ek göstergeli Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın aylığının artacağı anlaşılmaktadır. Bu durum ise En Yüksek Devlet Memuru aylığına bağlı ödemelerin de artacağı anlamına gelmektedir.

Her kademedeki memurun ek göstergesinin 600 puan artması sonucunda En Yüksek Devlet Memuru aylığı (8600+1500)* 0,235445 = 2.377,99 TL olacaktır. Katsayılarda yapılan artış sonrasında bu rakam daha da artacaktır.

Dolayısıyla memurlara ve emeklilere yapılacak ödeme beklenenden daha da fazla olacaktır. Yani tazminat ve ek ödeme oranlarının uygulanacağı tutar 9500*0,235445 = 2.236,72 TL’den 10.100*0,235445 = 2.377,99 TL’ye yükselecek, böylelikle memur ve emeklilerin aylıklarına dolaylı yoldan ilave bir artış daha sağlanacaktır. Ümit ederiz ki 600 puan ilave ek göstergenin sonuçları iyi analiz edilmiştir. Çünkü bu artış En Yüksek Devlet Memuru aylığına bağlı bir çok ödemeyi etkileyecektir.

EN YÜKSEK MAKAM SAHİPLERİNİN YANINDA ÇALIŞANLARIN İLAVE ÖDEMELERİ DE ARTACAK

Yeni düzenleme sonrasında en yüksek makam sahiplerinin yanında çalışanların ilave ödemeleri En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artıştan dolayı artacak. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 14’üncü maddesinde yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabileceği belirtilmiştir. Buna göre; Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele En Yüksek Devlet Memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabilmektedir.

Bu personele yapılacak ek ödeme oranını belirlemeye ilgisine göre Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yetkilidir. Bunlara, görevlendirilmelerinden dolayı mevzuatı uyarınca da herhangi bir ad altında ödeme yapılması halinde, bu ödemelerden yalnızca biri ödenir. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Makam hizmetleri oldukça geniş bir kavram olup, özel kalem müdüründen çaycıya ve hizmetliye kadar bu kapsamda değerlendirmek mümkündür. Yine bu ödeme için personel ifadesi kullanılarak memur veya diğer statüdeki personel ayrımı da yapılmamıştır. Ayrıca, yakın koruma hizmetlerinin neler olduğu da açıktır.

Bu ödeme, En Yüksek Devlet Memuru aylığının yani Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın gösterge ve ek gösterge toplamının (Gösterge:1500 + Ek Gösterge:8600 = 10.100) maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarın % 200’ünü geçmemek üzere yapılacaktır. Bu tutarın rakamsal karşılığı ise 10.100 * 0,235445 * % 200 = 4.755,98 TL ödenecek brüt tutardır. Bu ödemeden sadece binde 7,59 oranında damga vergisi alınmaktadır.

İHA UÇUŞ EKİBİNİN DE TAZMİNATLARI ARTACAK

375 sayılı KHK’nin Ek 19’uncu maddesinde insansız hava aracı ekibinde görev yapanlara yapılan ödemeler de En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış nedeniyle artacaktır.

İHA uçuş ekibine, En Yüksek Devlet Memuru aylığına (ek gösterge dahil) belirli oranlarda İHA tazminatı ödenmektedir. İHA pilotları için Cetvelde gösterilen tazminat oranları yüzde on artırımlı olarak uygulanmaktadır. Tazminatın ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanarak ödenen tazminattan damga vergisi hariç hiçbir vergi kesilmemektedir.

SÖZLEŞMELİ TEKNİK PERSONELE ÖDENEN İLAVE ÜCRET DE ARTACAK

2022 ve 2023 yıllarında kamu personeline aylıklarına uygulanacak olan artışı içeren 6. dönem toplu sözleşme metnine göre; KİT’lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilen ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvelin “E- Teknik Hizmetler” bölümünün 6 ncı sırasında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi öngörülen yerlerde fiilen çalışanlardan belirlenen unvanlardaki personele En Yüksek Devlet Memuru aylığının belirli oranlarında çalıştıkları her gün için ilave ücret ödenmektedir.

Bu nedenle en yüksek devlet memuru aylığındaki artış bu ödemeyi de arttıracaktır.

HAVACILIK TAZMİNATI DA ARTACAK

En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline ödenen havacılık tazminatını da arttıracaktır.

Buna göre makam tazminatı öngörülen kadrolarda bulunanlar hariç olmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kadro ve pozisyonlarında görev yapan memur ve sözleşmeli personelden Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı prensipleri çerçevesinde personel maliyetleri tamamen karşılananlara En Yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 45’ini, kısmen karşılananlara %30’unu, bunların dışında kalanlara %15’ini geçmemek üzere; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine bağlı bulunulan Bakan onayı ile belirlenecek oran, esas ve usullere göre her ay havacılık tazminatı ödenmektedir.

SOSYAL DENGE TAZMİNATI DA ARTACAK

En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış sosyal denge tazminatında da artış sağlayacaktır. Buna göre, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanun’un 32’nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı, En Yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) %120’sidir.

Buna göre 10.100*0,235445*%120 = 2.853,59 TL olarak ödenecektir. Brüt fark ise 169,59 TL’dir.

Görüleceği üzere, En Yüksek Devlet Memuru aylığındaki artış yukarıda yer verdiğimiz birçok ödemeyi etkileyecektir. Yukarıda yer vermediğimiz başka ödemelerin de etkileneceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle yapılan her düzenlemenin çok iyi düşünülmesi ve neleri etkileyeceğinin çok iyi hesaplanması gerektiğini söylememiz gerekmektedir.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • memur 1 yıl önce Şikayet Et
    Her halde buda 3600 ek gösterge gibi büyük müjde sonra da detay belli olunca hayal kırıklığı yaşandı özellikle Şube Müdürleri için
    Cevapla
  • Molla Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaş önemli değil 8 senedir bekliyorum. Problem etmiyorum. En büyük problem prim ödedikçe maaşımız düşüyor. 2 ay önce baktım ne maaş alıyorum, bugün baktım 50 tl düşmüş. 5400 gün ile emekli olacaktım 8000 i geçmiş. Fazla prim ödediğim halde maaşım düşüyor. Asıl sorun bu. Bunu nasıl görmezden gelinir. 5400 de durdur prim gününü, yatan primleri enflasyonu hesaplayıp yatırılmış primlere ilave et, bu kadar kolay ve adil bir çözüm bunu istiyoruz.
    Cevapla
  • Sakaryalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Olmaz! %25 geçemez.
    Cevapla