MKE Genel Müdürü Haber7'ye açıkladı: 76mm Deniz Topu yerli olarak üretildi

EFES 2022 tatbikat bölgesinde Haber7'ye özel açıklamalarda bulunan MKE Genel Müdürü Akdere, bugüne kadar dünyada sadece İtalya'nın ürettiği ve her savaş gemisinde bulunması gereken 76mm'lik deniz topunun 12 ay gibi kısa bir sürede yerli ve milli olarak üretildiğini açıkladı.

MKE Genel Müdürü Haber7'ye açıkladı: 76mm Deniz Topu yerli olarak üretildi
MKE Genel Müdürü Haber7'ye açıkladı: 76mm Deniz Topu yerli olarak üretildi
GİRİŞ 09.06.2022 23:59 GÜNCELLEME 10.06.2022 17:24
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

TSK'nın en büyük planlı tatbikatlarından biri olan ve bu yıl 37 ülkenin katılımıyla 9 Mayıs'ta başlayan Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı EFES 2022 tatbikatı devam ediyor. Tatbikatı yerinde takip eden Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, MKE Genel Müdürü Yasin Akdere ile özel röportaj gerçekleştirdi.

AMBARGO SONRASI YERLİ ÜRETİLDİ

Savunma sanayii ve MKE'deki son gelişmeleri Haber7'ye değerlendiren Akdere, daha önce Türkiye'nin satın almak istediği ancak AB ambargosu sebebiyle tedarik sıkıntıları çekilen 76mm'lik deniz topunun sadece 12 ay gibi kısa bir sürede milli imkanlarla geliştirdiklerini söyleyerek, "Bu ürünü dört ülkede lisans olmasına rağmen sadece bir ülke üretmekte. İtalya'nın haricinde ise sadece Türkiye üretiyor. Her fırkateynimizde olması gereken bir silah. Çok stratejik bir şey üretmiş olduk. Ki bizim için Mavi Vatan'ın önemini herkes biliyor. 76 mm'lik deniz topu, yüzde yüz yerli üretim. İtalya'dan sonra ilk kez biz üretiyoruz. seri üretimde, şimdiden iki tane ülke sipariş aldı." dedi.

ENVANTERE GİRİYOR
76mm'lik topun 16 kilometreye kadar atış kabiliyetine sahip olduğunu belirten Akdere, "60 saniyede 80 adet atış yapabiliyor. Karapınar'daki testlerimizi tamamen tamamladık. herhangi bir eksiğimiz yok. Sadece seyir ve liman testlerimiz kaldı, önümüzdeki günlerde onları da tamamlayıp envantere sokmuş olacağız." açıklamasında bulundu. 


"YAPILMAYANI YAPIN TALİMATI"


Makine Kimya Endüstrisi son iki yıldır büyük bir değişim içerisinde olduğunu açıklayan Akdere, "Talimat, 'yapılmayanı yapın' olunca, arkadaşlarımızla bir analiz yaptık. Kuvvet bizden ne istiyor, neye ihtiyacı var? karşılanmasında sıkıntı çektikleri ürünler ne? analizlerin sonunda gördük ki bizim 76 mm deniz topu projesine başlamamız gerekti. Bunun da Ar-Ge'sini açma kararını almamız ile Ar-Ge'yi bitirmemiz arasında sadece 12 ay var. 1 sene içinde tüm Ar-Ge'sini geliştirdik, dijital olarak ürünümüzü hayata geçirdik. Bura da tabi yazılım grubunu bir çözüm ortağımıza, gövde üretimini bir çözüm ortağımıza vererek eş zamanlı çalışma ile 360 adam kapasiteli takımla çalıştık. Tamamen dijital atış kontrol sistemine sahip. 16 bin 804 parçacıktan oluşuyor. Silah lazım ama mühimmat üretmiyorsanız, büyük bir açığınız olur. Bu anlamda 76 mm mühimmatın da yerli olarak test çalışmalarını neticelendirdik. Makine Kimya Endüstrisi kurumu, başta Sayın Bakanımızın (Hulusi Akar) iradesi ve Cumhurbaşkanımızın destekleriyle bir anonim şirkete döndü." dedi.

DENİZ TOPUNUN İHRACAT İÇİN ÖNÜ AÇIK

76mm'lik deniz topunun NATO uyumlu olduğunun altını çizen Akdere, ihracatla ilgili önümüz çok açık mesajı vererek "NATO üyesi ülkelere ihraç etme imkanımız var. ilk etapta senelik 30 adet üretim kapasitesine sahibiz. Üretimleri Ankara'da yapıyoruz. Deniz topunun Pakistan'a ihraç edilerek gemilerde olması için görüşmeleri gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu.


BORAN İLK İHRACATINI GERÇEKLEŞTİRDİ

105 mm Boran Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs projesi olan BORAN hakkında da açıklamalarda bulunan Akdere, BORAN'ın muadillerine göre çok hafif olduğunu belirterek "Dakikada 6 atış yapabiliyorsunuz, kapalı kasnağa sahip olduğundan dolayı sadece 1 dakikadan az sürede atış yapıyorsunuz, helikopter geliyor, kancayı takıyorsunuz ve diğer menzile gidebiliyorsunuz.

Bu da Savunma Sanayi Başkanlığının destekleriyle hayata geçiriyoruz. Boran'ın muadillerini üç ülke üretiyor. Fransa ve İngiltere gibi ülkeler üretiyor. Ama Boran'ın tasarımı yüzde yüz bize ait. Boran'la ilgili sözleşmemizi imzaladık, önümüzdeki günlerde Sayın bakanımız (Hulusi Akar) bununla ilgili lansmanı yapacak. Şu anda bir ülke ile imzaladık, diğer iki ülke ile de önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde imzalayacağız. Boran tamamen hazır. Senede 30-35 adet üretim kapasitesine sahibiz. 2023'te bu kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz. İlk etapta 56 km, ikinci etapta ise 72 km etkili menzilli olan 155 mm mühimmatımızın çalışmaları hızlı bir şekiller devam ediyor." ifadelerini kullandı. 

ÇOK BÜYÜK SÜRPRİZ, BEN AÇIKLAYAMAM

Yeni yatırımlarla ilgili soru üzerine Akdere "Şu an 11 fabrika kurduk, 12. fabrika yolda. Onu ben açıklayamam, çok büyük sürpriz. Yakın bir tarihte..." diyerek heyecanlı bir mesaj verdi.

BARUTTAN 100 KAT ETKİLİ RDX ÜRETİLİYOR

TSK'nın yurt dışından almak zorunda kaldığı bir çok ürünü yerlileştirmeye çalıştıklarını belirten Akdere, "Son iki sene içerisinde ihtiyacımız olan birçok ürünü yerli olarak geliştirdik. 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, dünyada dört ülkenin ürettiği bir ürünü biz yerlileştirdik. Elmadağ tesisimiz müthiş oldu. Biz artık RDX üretebiliyoruz. Sadece 12 ayda, yerli ve milli olarak özel sektör işbirliği ile bunu başardık. Üretilen ürün baruttan 100 kat daha etkili. Artık MKE olarak geçtiğimiz ay kendi C4 tesisimizim test çalışmalarını tamamladık ve belirli bir kilogram üretebilecek duruma geldik. Yerli ve milli olarak Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, emniyet güçlerimizin neye ihtiyacı varsa adım adım hepsini hayat geçiyoruz. Hiç sorgulamadan 7/24 çalışıyoruz. Şu anda 112 adet Ar- Ge projemiz var, bütün ihtiyaçları çok kısa bir süre içerisinde yerlileştirdik." dedi.

1800 METRE MENZİLLİ KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ: KN12

Yeni KN12 silahının değiştirilebilir namlusu sayesinde Mehmetçiğe büyük avantaj sağladığını söyleyen Akdere, "KN12, 7/62'de olduğu gibi 8/59 mühimmatını da kullanabilen ilk keskin nişancı tüfeğimiz. 7/62'nin 1200 metre menzili varken, 8/59'un  1800 metreye menzili olduğumdan dolayı askerimiz çift silah taşımaktansa, aynı silahla yükünü hafifletiyor, sadece 7.2 kilogram ağırlığında, 1 metre uzunluğunda bir silahı  değişebilir namlu ile taşıyabiliyor" açıklamasında bulundu. 


AKDERE: YURTDIŞINDAN DÖNDÜM ÇÜNKÜ...

Güçlü bir Türkiye için çok güçlü bir savunmaya ihtiyaç olduğunun altını çizen Akdere, "Bu anlamda çok güçlü bir MKE ile beraber bütün paydaşlar ile beraber; ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, KALE, SARSILMAZ ve bunun gibi birçok firmaya ihtiyaç var." derken 'Neden yurt dışından geldiniz?' sorusu üzerine "Ben ülkemi seviyorum. Dünyanın en büyük firmalarından bir tanesinde çalıştım ve çok güzel bir eğitim aldım, çok güzel işlere imza attım. Amerika'sından Çin'ine, Kore'sinden Fransa'sına kadar fabrikalar kurdum. En sonunda da ülkemde Bursa'da kurdum. Türk çalışanın ne kadar başarılı olduğunu Avrupa'ya gösterdim. Eşi benzeri olmayan büyük bir başarıya imza attık. 18 aylık bir sürede yatırım kararı alarak ikinci bir fabrikayı kurduk. Son 6 sene içerisinde ülkemize 1.2 milyar Euro kalıcı yatırım getirdik. Yeri geldi Sanayi Bakanlığı ve Ekonomi Bakanı gece gündüz bizim için çalıştı, yeri geldi biz onlar için çalıştık. Sayın Cumhurbaşkanımızın ideallerine inanıyoruz. Tersine beyin göçü var. gençlerimizle birlikte çok daha iyi projeler imza atacağız. Ve Biz bundan eminiz." dedi. 

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 47
  • Yakup 25 1 yıl önce Şikayet Et
    Gün geçmiyor ki erdoğan hükümeti önderliğinde yeni bir silah üretimi haberi duymayalım. ALLAH c.c reisin ömrünü uzun eylesin.
    Cevapla
  • ROTTO 1 yıl önce Şikayet Et
    Miço demiş ki "Biz Suriye değiliz".! Biz de diyoruz ki; Türkiye de eskisi gibi degil. Eskiden silahı ve ayağında açtığı bile yokken dedelerinin sildi süpürdü ya, Akilli Ol.. Şimdi silahı da var. Bu sefer sizi o adaların kayalarindan jiletle bile kaziyamazlar. Bil
    Cevapla
  • Recebali 1 yıl önce Şikayet Et
    Emek veren, üreten ,vatan, millet, devleti ön planda tutup şahsi kazancını elinin tersiyle iten bütün bilim adamlarımızı işadamlarımız devlet adamlarımıza Allah zeval vermesin emeklerini zayi etmesin
    Cevapla
  • VAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Asil Türk Milleti size minnettardır. ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLUS
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 1 yıl önce Şikayet Et
    NE DİYELİM GÖZLERİ KÖR OLAN KİŞİLERİN GÖZLERİNİ AÇSIN VE VİJDANLARINA NAMUS ŞEREF AHLAKLI BİR İMAN VERSİN bunları görmek bir türk ve müslümanın en şerefli namuslu vijdanlı gururudur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle