Yurtdışına emekli aylığı transferi ayarı

SGK, yurtdışında ikamet edenlerin emekli aylıklarının, yaşadıkları ülkelere transferinde yeni düzenlemeye gitti. Yeni düzenlemeye göre aylıkların transferindeki masraflar SGK tarafından karşılanacak.

Yurtdışına emekli aylığı transferi ayarı
Yurtdışına emekli aylığı transferi ayarı
GİRİŞ 08.06.2022 10:35 GÜNCELLEME 08.06.2022 13:25

SGK, yurtdışında ikamet edenlerin emekli aylıklarının, yaşadıkları ülkelere transferinde yeni düzenlemeye gitti. Buna göre sadece Hollanda, KKTC ve Kırgızistan’a aylıkların transferinde masraflar SGK tarafından karşılanacak. Aylığını Çekya, İtalya, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Moldova ve Sırbistan’a aktaranlar ise masrafları cebinden ödeyecek.

Milyonlarca Türk göçmenin yaşadığı Almanya’da ise SGK tarafından Alman vatandaşları Türklere bağlanan aylıkların, Almanya’da veya üçüncü bir ülkede ikamet edilmesi şartıyla bu ülkeye transfer edilerek ödenebilecek.

SGK’nın konuyla ilgili yazısında, halihazırda sözleşmeli 9 ülkeye (Çekya, Hollanda, İtalya, Karadağ, Kırgızistan, Kore Cumhuriyeti, KKTC, Moldova ve Sırbistan) yapılan emekli aylığı transferlerinde oluşan transfer masraflarının SGK tarafından karşılandığı belirtildi. Yürürlükteki sosyal güvenlik sözleşmeleri ve idari anlaşmaların yeniden incelendiği ifade edilen yazıda; sadece Hollanda, KKTC ve Kırgızistan sosyal güvenlik sözleşmelerine göre bağlanan aylıkların bu ülkelere transferinde masrafların SGK karşılanmasının gerektiği kaydedildi. Aylık sahibinin Hollanda, KKTC ve Kırgızistan dışındaki bir ülkede ikamet etmesi halinde ise sosyal güvenlik sözleşmesine göre bağlanmış bir aylık olsa dahi, diğer sözleşmeli ülkelerde olduğu gibi, transfer masrafları aylık sahiplerince karşılanacak.

Almanya’da ise aylıkların taşınmasında Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne göre davranılacak. Buna göre SGK tarafından Alman vatandaşlarına bağlanan gelir ve aylıklar, Almanya’da veya üçüncü bir ülkede ikamet edilmesi şartıyla bu ülkeye transfer edilerek ödenebilecek. Bu kapsamda, Alman vatandaşı olan Türklerin, Türkiye’deki sigortalılık sürelerine istinaden bağlanan aylıkları, bu ülkeye aktarılabilecek. Ancak, Türk vatandaşlarına bağlanan gelir ve aylıklar, Almanya sigorta kurumuna transfer edilerek ödenmeyecek. Bu konudaki talepler, transfer masrafları talep sahipleri tarafından karşılanmak suretiyle sonuçlandırılacak.

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.