Kurban kesecekler dikkat! Bakanlık açıkladı: Hiçbir surette izin verilmeyecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesimi ve hareketliliklerinde uyulması gereken usul ve esasları tespit etti.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinde önemli bir artış olacağından, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi, özellikle şap hastalığının yurt içi hayvan hareketlerine bağlı olarak yayılmasının önlenmesi kapsamında uyulması gereken kurallar belirlendi.
Mükellefiyetleri yerine getirmeyenler ile yasak ve kısıtlamalara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümleri kapsamında işlem yapılacak.
Kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi amacıyla alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kurallar şöyle sıralandı:
- Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek.
- Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek.
- Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmeleri, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtalarıyla sevkleri yapılamayacak.
- Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların resmi veteriner hekimler tarafından muayene ve gerekli kontrolleri gerçekleştirilecek, sağlıklı bulunan hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakline müsaade edilecek.
- Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacak.
- Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde, hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi görevliler ve serbest veteriner hekimler bu durumu mahallin mülki idare amiri veya Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine bildirecek.
- Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarı ve canlı hayvan borsasının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonunca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılacak. Bu tür önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecek.
- Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay/onay belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde kesilecek. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimine izin verilmeyecek.
- Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine ya da hastalıklara sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacak.
- Kesimhanelerde kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar gereğince imha edilecek, kesilen hayvanların veri tabanından düşümleri yapılacak, sığır cinsi hayvanların pasaportları en yakın il/ilçe tarım ve orman müdürlüğüne kesim tarihlerinden itibaren 7 gün içinde teslim edilecek.
- Komisyonun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlıkların kulak küpeleri ve pasaportları, vatandaşlar tarafından köy muhtarına veya il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine teslim edilecek.
- Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmeyecek.
Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için yukarıda belirtilen şartları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir. Yukarıda belirtilen mükellefiyetleri yerine getirmeyenler ile yasak ve kısıtlamalara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacaktır. “
-
adalı 1 yıl önce Şikayet Etöncelikle kurban ibadeti dini bir vecibedir birisi kalkmış suni et diyor ikincisi bu işi güzel organize eden yerler var ama çoğunlukla yetersiz uygun olmayan bir şekilde kesim yapanlar var üst üste hayvanlar kesim yapılıyor havalar sıcak olduğu için et çabuk bakteri üretip çabuk bozulmaya başlıyor birde etleri atık maddeden yapılan çöpte kullanılan poşete konuluyor buda etin bozulmasını hızlandırıyor lütfen ilgili kurumlar bu yerleri denetlemeli yazıktır hem et pahalı diyoruz ama gereken özeni göstermiyoruz.Beğen
-
ihsan 1 yıl önce Şikayet EtValla mazot 27 tl.yi gecti dolar 17 tl.nasil kurban kesecegiz anlamiyorum.maasimi alinca 2kg.kıymayı zor aliyorum kurbana girmek bir hayal oldu.Allah sonumuzu hayireylesin.Beğen
-
ihsan 1 yıl önce Şikayet EtHer yil aciklarda sokaklarda kurban kesimi yasak diye ama ne anlayan ne dinleyen var tabiki buna belediyelerde ses cikarmiyor .görun kurban bayrami günü rezillikleri bos arazilerde baltayla kurban kesenleri sakatatlar ortalikta rezalet bir durum olursa şaşmayin.haaaa işi sıkı tutarlarda belediyeler taviz vermezse ne guzel olur dinimize uygun kapali kesim yerlerinde kesimler yapılırsa cok guzel olur.Beğen
-
Recep 1 yıl önce Şikayet EtHer yıl bu haberler çıkıyor ama yine her yıl kurban pazarlarında küpesiz ve encok da yaşını doldurmamış hayvanlar satılıyor.haliyle herkes de anlamadığı için alabiliyor. Bunların önüne geçilmesi gerekliBeğen
-
Fakir 1 yıl önce Şikayet EtDikkat edilmesi gereken bir husus var kurban pazarlarına yaşını doldurmamış hayvan getiriliyor insanlar hayvanın cüssesine bakıp aldanıyor aman dikkat kurban değil et kesmiş olursunuz.Beğen Toplam 1 beğeni