TMO fındık satış fiyatını güncelledi

Toprak mahsulleri ofisi, elindeki fındığın satışı için son rakamı duyurdu

TMO fındık satış fiyatını güncelledi
TMO fındık satış fiyatını güncelledi
GİRİŞ 07.06.2022 12:29 GÜNCELLEME 07.06.2022 19:18
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Toprak Mahsulleri Ofisi, fındık satış fiyatını yükseltti. TMO Haziran ayından itibaren fındık satış fiyatını 44 TL olarak açıkladı. TMO Mart ayında 39 TL’den, Nisan ve Mayıs ayında da 41 TL’den fındık satmıştı. TMO 41 TL’lik fındık satış fiyatını 44 TL olarak güncelledi. 

KABUKLU FINDIK SATIŞLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR

TMO tarafından yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi:

Kurumumuzca, Mart ayında başlayan kabuklu fındık satışlarına Haziran ayında da devam edilecektir.

Giresun, Samsun, Ordu ve Kocaeli Başmüdürlükleri stoklarında bulunan 18 bin ton (17.000 ton Levant, bin ton Giresun kalite) 2021 yılı mahsulü Giresun ve Levant Kalite kabuklu fındıklar serbest satışa açılmıştır.

Satış fiyatları; %50 sağlam iç fındık esasına göre peşin bedel mukabilinde KDV hariç olmak üzere, Giresun ve Levant Kalite için 44 TL/kg’dır. Fındık almak isteyen firmaların en geç 24 Haziran 2022 mesai bitimine kadar para yatırmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonra yatırılan paralar kabul edilmeyecektir. Teslimatlar Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacaktır.

Numune talep edilmesi halinde KDV dâhil 50,00 TL/kg fiyattan en az 5 kg olacak şekilde karşılanacaktır.

Ürün almak isteyen firmalara, ürün bedelinin işyeri hesaplarına yatırılmasına müteakip teslimatlar başlayacaktır.

Satışlar; Giresun, Ordu, Samsun ve Kocaeli Başmüdürlüklerince yapılacak olup irtibat bilgileri aşağıda yer almaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

"TABAN FİYAT 44 LİRANIN ÜSTÜNDE OLACAK. ÜRETİCİYİ MEMNUN EDECEK BİR FİYAT OLACAK."

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Çetin Topaloğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin elinde bulundurduğu stokları haziran ayı içinde kilosu 44 liradan satma kararı almasına ilişkin olarak, "Bunun anlamı taban fiyat 44 liranın üstünde olacak. Üreticimiz memnun olacağı bir taban fiyatıyla karşılaşacaktır." dedi.

Topaloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TMO'nun elinde bulundurduğu stokları haziran ayı içinde kilosu 44 liradan satma kararını değerlendirdi. Kararın çok önemli olduğunu belirten Topaloğlu, "Bilindiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisi geçen mayıs ayında stoklarında bulunan 2021 mahsulü kabuklu fındığın 20 bin tonluk kısmını kilosu 41 liradan satmıştı. Bu ay içinde de 18 bin ton fındığı 44 liradan satma kararı aldı. Bu kararla TMO, ihracatçının döviz kuru dolayısıyla artan dış talebi karşılaması sürecinde sorun yaşanmamasını sağladı. 1 Eylül 2021-31 Mayıs 2022 arasında, 287 bin ton olarak gerçekleşen fındık ihracatından 1,7 milyar dolar gelir elde edilmesi olumlu bir gelişme. Bu adımla ihracatımızın sekteye uğramaması sağlanmış oldu." ifadelerini kullandı.

Çetin Topaloğlu, TMO'nun 44 liralık fiyatının yakında açıklanacak taban fiyatla ilgili fikir de verdiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisi'nin şimdiye kadar yıl içinde yaptığı satışların altında bir taban fiyat hiç açıklanmadı. Bunun anlamı taban fiyat 44 liranın üstünde olacak. Üreticimiz memnun olacağı bir taban fiyatıyla karşılaşacaktır. Dolayısıyla bahçelerin bakımına gösterilen özenin önemi daha da artmıştır. Bahçelerin bakımı ne kadar iyi yapılırsa verim o kadar artacak, kazanç o miktarda yüksek olacaktır. Yani bahçe bakımı için emek vermek kesinlikle boşa gitmeyecektir. Fındık, üreticiden başlayarak tüm Türkiye için bir zenginlik kaynağıdır. Bu nedenle verimliliği artırmak için dökülen her damla terin karşılığı olacaktır."

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasayı dengeleyecek adımları doğru zamanda ve doğru yerde attığına dikkati çeken Topaloğlu, bu adımların, Türkiye'nin zenginliklerinin değerlenmesini sağladığını kaydetti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • URETICI BAY CIFTCI 1 yıl önce Şikayet Et
    Memelleketimizde ve Dünyada değişen ekonomik veriler 'enflasyon' makası her ay açık ara farklılık göstermesi halinde yapılan yapikacak bu uygulama ile, fiyatın enflasyona endeksli artışı taban fiyat üzerinden üreticileri mutlu edecek bir uygulama olacaktır. Artık ne fındık fiyatının nede siyasi polemiğin hiç kimseye taban fiyat üzerinden algi yaparak moral bozacak bir durum olmayacaktır. Yanı taban fiyat değerini kaybetmeden aylar boyunca değerinde olacaktır. Ihraç ürünü fındıktan kazan kazan hakki eşit olup, ihracatçılar kazanırken üreticilerde 'enflasyon=$" olarak TMO en mantıklı ve şaibesiz bir yöntem ile piyasa dinamiğini elinde tutacaktır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Marulu baz alsak ? Geçen bu ayda marul 5 TL idi. Şimdi de 5 TL . Ne olacak şimdi ? Geçen yıl toplayıcıya ödediğin parayı 4 kat mı artırdın ?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçen sene 4 kilo şeker alınıyordu 1 kilo fındıkla bu sene 90 lira olursa denk gelir karşılar
    Cevapla
  • 54RI 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yıl girdi fiyatları baz alınırsa eğer, fındık ın kg fiyatının en az 50 TL olması gerekir.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Trbz da tmo fındık fıyatını 16 ila 19 tl arasında aldı vatandas bu rakamlara fındık verdı bunun yalanı yok
    Cevapla
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    Bem tmo ya 28₺ dan satrım54 randıman geldi,bir yanlışın olmasın?
    Cevapla
  • Çarşamba li 1 yıl önce Şikayet Et
    fındık sezonunda TMO 50 randıman 26.5 lira fiyat açıkladı..TMO 26.5 lira iken piyasada tüccar 52 randımanı 25 den aliyordu.tmo üzerine düşen görevi hakkıyla yaptı..tüccara kalsa piyasayı 23 e kadar çekerdi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle