Erdoğan'dan 3600 ek gösterge müjdesi! Emekli aylığı ve ikramiyesi ne kadar artacak?

Başkan Erdoğan, kabine toplantısının ardından milyonlarca memur ve memur emeklisinin dört gözle beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesini duyurdu. İşte merak edilen detaylar

GİRİŞ 06.06.2022 19:43 GÜNCELLEME 07.06.2022 00:40
Bu Habere 152 Yorum Yapılmış

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin dört gözle beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin açıklama, Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı.
 

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge konusunda detayları açıkladı!Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge konusunda detayları açıkladı!


5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlemenin ayrıntılarını kabine toplantısının ardından kamuoyu ile paylaştı.

3600 EK GÖSTERGEDEN KİMLER YARARLANACAK?

3600 ek gösterge düzenlemesi ilk etapta din görevlileri, polis, hemşire ve din görevlilerini ilgilendiriyordu.

Ancak yapılan düzenlemeyle tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık yükseltmeye gidildi. 5,3 milyon kamu görevlisinin tamamı yılbaşından itibaren düzenlemeden yararlanacak.

1. dereceye gelmiş olma kaydıyla hak sahipleri 3600 ek göstergeye yükseltilecek.

Genel müdür yardımcısının ek göstergesi 4400'e, şube müdürü ve ilçe müdürünün ek göstergesi ise 3000'e çıkarılacak.

EMEKLİ AYLIĞI VE İKRAMİYESİ NE KADAR ARTACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düzenlemeye ilişkin verdiği örnek şu şekilde:

''Ek göstergesi 3600'e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan bir memurun emekli aylığı 1234 ile 1391 lira arasında, emekli ikramiyesi 44 bin 500 ila 50 bin 150 lira arasında artacak.

Artış halen emekli olan kamu görevlilerinin maaşına da yansıtılacak.

NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?

Düzenleme 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, kamu görevlilerinin çalışırken maaşlarını, emekli olduklarında ikramiye ve aylıklarını belirleyen en önemli kalemlerden biri.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge yükseldikçe emekli aylığı ve emekli ikramiyesi rakamı da yükseliyor.

ZAMLAR NASIL YANSIYACAK?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üni. Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarını TRT Haber'de değerlendirdi. Zengin, 3600 ek göstergeye çıkmış kamu görevlilerinin emekli maaşının yüzde 21- 22 oranında artacağını söyledi.

Birinci dereceye gelmiş hak sahipleri 3600 ek göstergeye yükselecek

Birinci dereceye gelmiş olma şartı ile tüm hak sahiplerinin 3600 ek göstergeye yükseleceğini söyleyen Zengin şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından sonra birinci dereceye ulaşma imkanı olan 4 meslek dışındaki mesleklerde de 3600 ek göstergeye yükselmeye dair bir durum söz konusu ama burada bir tereddüt var şu an sadece söz verilen 4 meslek grubundakilerin 3600 ek gösterge verilecek. Yasa taslağı Meclis'e indiğinde daha net göreceğiz.”

Zengin, “Hiyerarşik düzeni bozan bir sistem olmaması için müdürlüklerde de düzenlemeler yapıldı” dedi.

"Emekli aylığı ve ikramiyeler yüzde 21-22 oranında artacak"

Düzenleme yeni yılda yürürlüğe girecek, maaş ve ikramiye tutarları yılbaşındaki rakamlara göre yükselecek.

3600 ek göstergeye çıkmış kamu görevlilerinin emekli maaşı ve ikramiyelerinin yüzde 21- 22 oranında artacağını söyleyen Zengin, sözlerine şöyle devam etti:

“Yani şöyle 3600 ek göstergede tazminat yansıtma oranları 3000’den 2200’den 3600 çıkınca yüzde 85’ten yüzde 145’e çıkıyor, dolayısıyla 60 puanlık bir artış oluyor. Bu da emekli maaş ve ikramiyelerinde önemli bir artışa neden oluyor. 2200’den 3600 çıkan göstergelerde ise emekli maaşında yüzde 25’e yakın bir artış olacak.”

Ek gösterge alanlar, kamu çalışanlarının yüzde 60-70’ine tekabül ediyor

Bu kapsama bütün kamu görevlilerin alınması önemli bir şey olduğunu söyleyen Zengin, “Bu düzenleme Cumhuriyet tarihinde çok görülebilecek bir düzenleme sayılmaz. Elbette farklı beklentiler olabilir” diyerek şöyle konuştu:

“Bu 4 meslek grubundaki lisans mezunlarına da 3600 ek gösterge verilmesi gibi beklentiler olabilir. Kamu çalışanlarına hem bu 4 meslek grubuna 3600 ek gösterge verilmesinin hem diğer bütün kamu görevlilerinin var olan ek göstergelerinin 600 puan artırılmış olması son derece önemli bir gelişme. Bu kamu sistemi açısından da memurlar açısından da önemli bir gelişme.

O yüzden bazı 3600 ek gösterge alan meslek gruplarına baktığımızda neredeyse kamu çalışanlarının yüzde 60-70’ine tekabül ediyor. Kapsam dışında kalan lisans ve ön lisans mezunlarının da bu anlamda beklentileri olması normal.”

Zamlar maaşlara nasıl yansıyacak?

Zengin yapılacak zam oranlarına ilişkin şöyle konuştu:

“Memur ve memur emeklilerinin yılda iki zam dilimi var; ocak ve temmuz ayı. Zamlar toplu sözleşmeye göre alınıyor. Kamu görevlilerine yüzde 30,95 zam verilmişti. Ocak ayında toplu sözleşmeye göre yüzde 7,5 zam aldılar. İkinci zam dilimleri de yüzde 7. Yüzde 7’nin de TÜFE aşan kısmı da enflasyon farkı olarak verilecek. Ama yaklaşık olarak 5 aylık enflasyon farkı ve zamla birlikte yüzde 35,14 zam alacaklar. Artı olarak üzerine haziran ayı enflasyonu eklenecek.

Kamu çalışanları dar ve sabit gelirliler için çalışmalar yapıldığını söylediler. Net bir şey söylemek için erken bu nedenle haziran ayı enflasyonunun bekleneceğini, ortaya çıkacak tabloya göre de adım atılacağını düşünüyorum. İşçi ve Bağkur emeklileri içi bu rakam yüzde 35,64 yani yarım puan fazla."

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 152
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşım polis 3000 de zaten yani polis artı 600 alıyor bu durumda. Diğerlerini bilmiyorum
    Cevapla
  • Sinan Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayıp ayıp 4 kesime 3600 geri kalan memura 600 puan artış. Milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz. Ya herkese ya hiç.
    Cevapla
  • fako 1 yıl önce Şikayet Et
    İntibaaaaaaaaaaaaak
    Cevapla
  • Ahmet Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bügün mazota gelecek zamla verdiğini gereri alcak
    Cevapla
  • A.Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret ne oldu bizden topladığınız vergileri dağıtıyorsunuz alt kesim perişan hiç düşünen yokmu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle