SOCAR duyurdu: Türkiye'den geçiyor! Petrol ve doğal gazda rekor yükseliş

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) petrol bloğundan yılbaşından bugüne kadar 194 milyar metreküp doğal gaz çıkarıldığını bildirdi. SOCAR Başkan Yardımcısı Khoshbakht Yusifzade, ACG'den ihraç edilen 628 milyon ton petrolün 1 Mayıs itibarıyla 458 milyon tonunun Türkiye'den de geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı ile taşındığını kaydetti.

SOCAR duyurdu: Türkiye'den geçiyor! Petrol ve doğal gazda rekor yükseliş
SOCAR duyurdu: Türkiye'den geçiyor! Petrol ve doğal gazda rekor yükseliş
GİRİŞ 04.06.2022 10:06 GÜNCELLEME 04.06.2022 12:53

Hazar Denizi'nin Azerbaycan sektöründeki Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) bloğundan bugüne kadar 553 milyon ton petrol ve 194 milyar metreküp doğalgaz çıkarıldı.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) birinci başkan yardımcısı Khoshbakht Yusifzade Bakü Enerji Haftası kapsamında düzenlenen bir konferansın ikinci gününde açıklama yaptı.

SOCAR YETKİLİSİ: PETROL ÜRETİMİ 59 BİN VARİL

Yusifzade'nin açıklamalarına göre, ACG şu anda günde 59.000 varil petrol ve 40 milyon metreküp doğalgaz üretiyor. SOCAR yetkilisi, toplam petrol üretiminin yüzde 59'unu oluşturan sahada üretimin başlamasından bu yana 325 milyon ton kârlı petrolün dünya pazarlarına taşındığını söyledi.

İHRACATTA TÜRKİYE DETAYI

Yusifzade, ACG'den ihraç edilen 628 milyon ton petrolün 1 Mayıs itibarıyla 458 milyon tonu Türkiye'den de geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı ile taşındığını kaydetti.

ACG'nin Azerbaycan'daki en büyük petrol sahası bloğu olduğuna dikkat edilmelidir. Saha bloğunun geliştirilmesi için ilk üretim paylaşım anlaşması 20 Eylül 1994'te imzalandı. 14 Eylül 2017 tarihinde bu sahaların ortak işletilmesi ve üretim paylaşımı konusunda yeni bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, alanların 2049'un sonuna kadar geliştirilmesini sağlıyor.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL