Karadeniz'de tahıl koridoru! Merkezi İstanbul'da olacak

Rusya-Ukrayna savaşının gıda krizine dönmesini engellemek için Türkiye harekete geçti. Türkiye önderliğinde BM, Rusya ve Ukrayna'nın katılımıyla yaklaşık 20 milyon ton tahıl ürününün dünya pazarına taşınması için çalışma yapılıyor.

Karadeniz'de tahıl koridoru! Merkezi İstanbul'da olacak
Karadeniz'de tahıl koridoru! Merkezi İstanbul'da olacak
GİRİŞ 02.06.2022 11:04 GÜNCELLEME 02.06.2022 11:13

Rusya ve Ukrayna bir kez daha Türkiye önderliğinde aynı masaya oturacak.

Önümüzdeki günlerde yapılması planlanan toplantının ana gündemi Rusya ve Ukrayna'nın depolarında bulunan 20 milyon ton, değeri 35 milyar dolara ulaşan tahıl ürününün satışı.

Birleşmiş Milletler’in de katılacağı toplantıyla Karadeniz'de güvenli gıda koridoru açılması için yol haritası belirlenecek.

TÜRKİYE, RUSYA, UKRAYNA VE BM GEMİ GEÇİŞİ İÇİN TOPLANTI YAPACAK

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmelerde tahıl ihracatı yapılabilmesine ilişkin görüşlerini paylaştı.

İki liderin de bazı çekinceleri olsa da konuya sıcak baktığı belirtiliyor.

UKRAYNA'NIN BUĞDAY İHRACATI İÇİN YOL HARİTASI HAZIRLANDI

Gıda krizinin aşılması için yürütülen yoğun diplomasi trafiği sonrasında Birleşmiş Milletler’in de katılmıyla yeni yol haritası hazırlandı.

AMAÇ TAHIL ÜRÜNLERİNİN KARADENİZ'DEN GEÇİP DÜNYAYA ULAŞMASI

Taslak aşamasındaki plana göre, Ukrayna’nın Odessa Limanı mayınlardan temizlenecek, liman ve gemi güvenliği sorunları aşıldıktan sonra tahıl ürünleri Karadeniz'den geçerek dünyaya ulaşacak.

Sürecin izlenmesi için İstanbul’da bir kontrol ve komuta merkezi kurulacak. Bu merkezin görevi, tahıl tahliye operasyonunun başından sonuna takip etmek olacak.

Edinilen bilgiye göre Rus tarafı, Odessa Limanı'na giren gemilerin silah taşımamasını şart koşuyor.

Bu nedenle limana giren gemilerin kontol edilmesini istiyor. Rusya'nın ikinci itirazı ise yaptırımlar nedeniyle Rus gemilerine taşıma sigortası yapılmaması ve limanlara giriş izni verilmemesi.

Diplomatik kaynaklar, bu itirazların aşılması için girişimlerini sürdürüyor.

Ukrayna tarafında ise, Odessa Limanı'nın mayınlardan temizlenmesinin savunma gücünü azaltacağı endişesi hakim. Bu endişenin giderilmesi için de görüşmeler devam ediyor.

KAYNAK: SERKAN KAYA/NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.