Türkiye'den petrol ve doğal gaz hamlesi! Stratejik bölgede harekete geçiliyor

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin, "'Azerbaycan'da daha fazla var olacağız, var olmak istiyoruz. Enerji güvenliğinin tesisi için iki ülkenin yapabileceği bir çok çalışma var. Bu çalışmalar planlı olarak devam ediyor" dedi.

Türkiye'den petrol ve doğal gaz hamlesi! Stratejik bölgede harekete geçiliyor
Türkiye'den petrol ve doğal gaz hamlesi! Stratejik bölgede harekete geçiliyor
GİRİŞ 01.06.2022 17:26 GÜNCELLEME 01.06.2022 17:28
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bu yıl 27.'si düzenlenen Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’na katılan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Azerbaycan’da daha fazla var olacağız, var olmak istiyoruz” dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de düzenlenen 27. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı, ziyaretçilerine kapılarını açtı. Bölgenin en önemli etkinliği olarak kabul edilen fuarın açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı. Bakü Enerji Haftası dolayısıyla Bakü Expo Merkezi’nde düzenlenen fuara Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Tekfen İnşaat, BP ve Total başta olmak üzere 31 ülkeden 250’ye yakın şirket katıldı. Fuardaki stantları ziyaret eden Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin ile bir süre sohbet etti.

“HAZAR HAVZASI DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR HAVZA”

Bakü Enerji Haftası için geldiklerini belirten Bilgin, “Azerbaycan ve Hazar havzası gerek dünya enerji sektörü açısından, gerek ülkemizin enerji sektörü açısından son derece önemli bir havza. Bu havzada üretilen bütün hidrokarbon kaynaklarının Türkiye olarak, Türkiye Cumhuriyetini temsilen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı projenin en büyük ortaklarından bir tanesi. Yıllardır 35 yılın üzerinde bir süredir Azerbaycan’la beraber bir ortaklık, bir kardeşlik ilişkisi üzerine giderek geliştiriyor, devam ediyor. Türkiye, Azerbaycan havzaları üzerinde yaptığı üretimi boru hatları ile birlikte Türkiye’ye taşıyarak gerek iç tüketime, gerekse yurtdışındaki kullanıcılara sunmakta. Yıllardır aslında bundan da çok önemli gelirler elde etmekteyiz” dedi.

“AZERBAYCAN’DA DAHA FAZLA VAR OLACAĞIZ”

Türkiye’nin Azerbaycan ile beraber ortak projeleri geliştirmeyi sürdüreceğini ifade eden Bilgin, Azerbaycan ve Türkiye’nin arasında 'Tek millet, iki devlet' anlayışı ile beraber aslında yapabileceğimiz maksimum faydayı karşılıklı toplumlarımız açısından ortaya çıkararak yolumuza devam etmek. Azerbaycan’da daha fazla var olacağız, var olmak istiyoruz, daha çok projelerde müştereken çalışmak, faaliyet göstermek istiyoruz ve karşılıklı menfaatler ortaya çıkarmak istiyoruz. Milletin hizmetine sunmak istiyoruz” diye konuştu.

“HAZAR HAVZASI YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYECEK”

Enerji güvenliği açısından Hazar havzasında üretilen gaz ve petrolün son derece kritik bir rolü olduğunu vurgulayan Bilgin, “Enerji güvenliğinin tesisi ve geliştirilmesi gerek Azerbaycan için, gerek Türkiye için bu iki ülkenin yapabileceği bir çok çalışma var. Bu çalışmalar planlı olarak devam ediyor. Hazar havzası yeni yatırımlarla büyüyecek ve bu yeni yatırımlar gerek Türkiye için, gerek dünya enerji sektörü için faydalar üretmeye devam edecek. Özellikle bugünlerde içerisinde bulunduğumuz büyük enerji ve hidrokarbon talebi ile ilişkili özellikle Avrupa'nın, Türkiye'nin büyük talebini karşılamak için Azerbaycan oynayacağı, oynayabileceği çok kritik roller var. Bunları hükümetimizle koordinasyon devletimizde koordinasyon içerisinde yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakü Expo Merkezi’nde düzenlenen fuar 3 Haziran’a kadar kapılarını ziyaretçilerine açık tutacak.

Zaur Gahramanov

TÜRKİYE'NİN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov ise, Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu ve ülkedeki yatırımlarına devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'de enerji alanında son dönemde çok önemli işlere imza atıldığını vurgulayan Gahramanov, "Türkiye gaz kaynaklarını artırdı, LNG terminalleri, yeni gaz boru hatları, yeni gaz depoları inşa etti. Bunu devam ettirmek önemli, bunun için de Türkiye önemli işlere imza atıyor. Karadeniz'de keşfedilen gaz rezervi Türkiye'nin enerji alanındaki rolünü daha da kuvvetlendirecek." şeklinde konuştu.

SOCAR'ın yatırımlarını enerji dönüşümüne de yönelttiğini aktaran Gahramanov, Türkiye’de böyle bir potansiyelin olduğunu ve bu alanda yatırımlarına devam edeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin dünya çapında artan enerji fiyatlarından daha az etkilenmesinde Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ve son dönem yatırımların rol oynadığını belirten Gahramanov, "Türkiye'de enerji fiyatları artıyor ama TANAP olmasaydı, LNG terminalleri olmasaydı, depolama kapasiteleri artırılmasaydı fiyat artışları çok daha yüksek seviyelerde olurdu. Karadeniz'de keşfedilen gaza sadece Türkiye'nin gaz ihtiyacını karşılayıp karşılamaması açısından bakmamalı. Karadeniz gazı küresel pazarda Türkiye'nin gücüne güç katacak. Masada eli güçlü olacak." ifadelerini kullandı.

16 MİLYAR METREKÜPÜN 6 MİLYARI TÜRKİYE'YE

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol da mevcut anlaşmalar çerçevesinde boru hatlarından iletilen yıllık 16 milyar metreküp doğal gazın 10 milyar metreküpünün Avrupa'ya, 6 milyar metreküpünün de Türkiye'ye iletildiğini anlattı.

TANAP ile gerçekleştirilen gaz akışının yıllık 32 milyar metreküpe çıkması için yeni yatırımlar gerektiğini belirten Düzyol, "Ortaya bir talep koyduğunuzda o talebin gerçekleşmesi, o değer zincirinin oluşması için belli bir süre geçmesi gerekiyor. Bu gaz piyasasında genellikle 4 yıldır, 5-6 yıla kadar da uzayabilir." diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Cemal Serbest 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk petrol (tp)ve Socar Türkiyemizin her yerinde Benzin İstasyonları açmalı.
    Cevapla
  • Emil 1 yıl önce Şikayet Et
    Azeri adam önce motorine zam yapa yapa parayı yaptı Turkiye de, sonra gitti Ermenininin tepesine indi.
    Cevapla
  • Carsambali 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin bize petrol ile dogalgazi bedava vermeli.Biz olmasak tatil yapacak yeri yok.ABD ile Avrupa yi karsimiza aldik yinede Ruslar'i satmadik.Finlandiya ile isvec'in Nato ya uyeligi bizim tek kelimemize bagli..o da "okey"..
    Cevapla
  • Ferden-ferda 1 yıl önce Şikayet Et
    O yüzden mi benzin 26 tl. Size kalsa hergun petrol ve doğalgaz buluyoruz. Ama nerde. Azerbaycani kurtardık elimize ne geçti.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş Manisa'da petrol buldu, bundan haberin yok muş gibi davranma.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle