İnternetteki ev ilanları artık Maliye'ye bildirilmek zorunda

İnternet üzerinden yapılan satış ve kiralama ilanlarının GİB’e bildirilmesi zorunluluğu getirildi. Böylece fırsatçılık yapanlar yakından takip edilecek.

İnternetteki ev ilanları artık Maliye'ye bildirilmek zorunda
İnternetteki ev ilanları artık Maliye'ye bildirilmek zorunda
GİRİŞ 01.06.2022 07:45 GÜNCELLEME 01.06.2022 07:45
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Resmî Gazete’de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre, internetteki gayrimenkul satış ve kiralama ilan bilgilerinin bildirimine ilişkin düzenleme yapıldı.

Buna göre, elektronik ticaret için aracılık hizmeti verenlerin, sosyal ağ siteleri ile internet ortamındaki içerikler için yer sağlayanlar üzerinden verilen ilanlara ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) bildirimde bulunması zorunlu olacak. Bu bildirimler aylık dönemler hâlinde yapılacak. Bildirimlerde, ilanın yayımlandığı internet adresi, ilanı veren kişilerin adı ve soyadı, unvanı, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, iş yeri adresi, ilan verenler adına gerçekleştirilen satış/tahsilat tutarı ile GİB tarafından belirlenecek diğer detaylar yer alacak. GİB, ilana konu edilen gayrimenkule ilişkin daha detaylı bilgi verilmesini de isteyebilecek.

İLK BİLDİRİMLER HAZİRANDA
Vatandaşlar da GİB'e bildirilmesi gereken bilgileri, ilanların yayınlandığı sitelere vermek zorunda olacak. İlk bildirim, haziranda ilk kez verilecek ilanlar için 1 Ağustos'a kadar, hâlen yayında olanlar için ise 31 Ağustos'a kadar yapılacak. Sonraki süreçte de her bir aydaki ilanlara ilişkin bildirim, izleyen ayın sonuna kadar gerçekleştirilecek. Öte yandan, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenler ile eksik veya yanıltıcı bilgi verenlere Vergi Usul Kanunu kapsamındaki cezalar uygulanacak.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 78
  • selim. 1 yıl önce Şikayet Et
    müteahhit 800.000 liraya ev ilanı veriyor. bana sadece 100.000 lira kredi kullanabilirsin diyor. Neden dediğimde gelir vergisi vermemek için olduğunu emsal olmasını istemediğini söylüyor. ben de tapı harcını da ben ödüyorum diyorum falan Netice adam 100000 fazla kredi kullanamazsın diyor. şimdi bu tebliğle maliyete otomatikmen gelir vergisi maliyetide eklenince fiyatlar daha da artacaktır. Bu kadar basit fahiş fiyatın düşeceği diye bir anlam yüklemek insan aklı ile alaydır. Sanki gelir idaresinin seb bu konutu bu fiyata malettin bu fiyata satacaksın deme gibi bir yetkisi varmış gibi. GİB aldığı vergiye bakar fiyat pahalılığına değil ki
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    İnternette az yazar alıcıya çok alır nasıl olacak bu yav bu üç ķagitcilarla ugrama zor idam edeceksin idam
    Cevapla
  • redirect 1 yıl önce Şikayet Et
    fiyatını yükselten yükseltti. Bu saatten sonra artık neyi takip edersiniz bu oluşturduğunuz enkaz kaç yılda toparlanacak bakalım.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    asıl fahiş fiyatları devlet elektiirk doğal gaz akaryakıtta yapıyor iyi koyuyor zamı
    Cevapla
  • Aksoy 1 yıl önce Şikayet Et
    türk milleti fırsatı sever faizlerin indirdi devlet …. kazanan yine zenginler oldu bir anında ucuza evleri aldılar. satarkende faizler indi diye fiyatları artırdılar benim garibanımda ne para ne de alım gücü var durumu düşükler için ev hayel oldu marketler yapılan yaptırımlar az markete cezayı kesiyon oda zam yapıp fazlasıyla cezanın parasını çıkarıyor bunlara kapatma cezası verin bir hafta bakan bir daha yapabiliyolarmı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle