Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahıl ürünleriyle ilgili son dakika açıklaması

Ukrayna'daki savaş devam ederken, dünyanın gözü ise Ukrayna'nın ürettiği tahıllarda. Dünyanın en büyük ikinci tahıl ihracatçısı olan Ukrayna limanlarında hazır halde 20 milyon tondan fazla tahıl bekliyor. Kalın, 'Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Türkiye'de yapılacak toplantılarda karara bağlanacak. Dünya gıda krizinin önlenmesi noktasında Turkiye çok önemli bir rol oynamış olacak.' dedi.

Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahıl ürünleriyle ilgili son dakika açıklaması
Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahıl ürünleriyle ilgili son dakika açıklaması
GİRİŞ 31.05.2022 15:58 GÜNCELLEME 31.05.2022 17:24
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış
  • Rusya-Ukrayna savaşıyla Buğday krizi patlak verdi.
     
  • Hem pandemi hem de savaşın etkisiyle gıda stratejik ürüne dönüştü ve bir çok ülke ürünleri kendine saklayarak ihracat yasağını gündeme getirdi.
     
  • Avrupa'nın buğday ambarı olarak bilinen Ukrayna'nın limanlarında 20 milyon tondan fazla tahıl yüklü gemiler bekletiliyor.
     
  • Türkiye üzerinden açılacak bir koridorla bu tahılın hedeflenen pazarlara ulaşmasına yönelik bir talep var. Müzakereler devam ediyor
     
  • Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, ''Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın." çağrısında bulundu.
     
  • Putin ise yaptırımların kaldırılması halinde gıda krizinin çözümüne katkı sağlayabileceklerini söyledi.
     

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın İbrahim Kalın Ukrayna'dan çıkamayan gemilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sözcü Kalın konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

DÜNYA GIDA KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA

"Bildiğiniz gibi özellikle Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaştırılması konusu büyük önem arz ediyor. Aksi halde bütün dünya gıda kriziyle karşı karşıya gelecek.

Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Türkiye’de yapılacak toplantılarda karara bağlanacak. Dünya gıda krizinin önlenmesi noktasında Türkiye çok önemli bir rol oynamış olacak."

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'dan çıkamayan gemiler yüzünden yaşanan tahıl krizi hakkında konuştu ve tahıl taşınması konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını bildirmişti.

Bakanlıktan 'buğday ithalatı' iddiasına yalanlamaBakanlıktan 'buğday ithalatı' iddiasına yalanlama

Stratejik ürün buğdayın hasadı başladı! Dünyada kıtlık korkusu başladıStratejik ürün buğdayın hasadı başladı! Dünyada kıtlık korkusu başladı

Ayçiçeğinde kriz yılı: Türkiye hamlesini yaptıAyçiçeğinde kriz yılı: Türkiye hamlesini yaptı

Ukrayna'da mahsur kalan gemilerle ilgili Putin, "Rusya, Ukrayna'dan tahıl taşınması konusunda yardımcı olmaya hazır." ifadelerini kullanmıştı.

TAHILLAR UKRAYNA LİMANLARINDA BEKLEMEDE

G7 ülkeleri, Ukrayna-Rusya savaşının yoksul ülkeleri tehdit eden küresel gıda ve enerji krizini tetiklediğine dikkati çekerek Ukrayna depolarında yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesi için acil çözüm üretilmesi konusunda uyarıda bulunmuştu.
The Economist dergisi kapağında Ukrayna-Rusya savaşı sonrası beklenen gıda krizine gönderme yaparak üzerinde kuru kafa simgeleri olan buğday başaklarına yer verdi.

Azak Denizi ve Karadeniz'deki birçok limanın Rus ablukası altında olması veya zarar görmesi, sigorta yapılamaması, nakliye maliyetlerinin yüksek olması ve bazı gemilerin savaş bölgesine yönelik rotaları kullanmayı tercih etmemesi Ukrayna’nın depolarındaki yaklaşık 40 milyon ton tahılın ihraç edilmesini engelliyor.

Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, şu anda altyapı zorlukları ve Rus ablukası nedeniyle yaklaşık 25 milyon ton tahıl Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarında beklemede.

Normal zamanlarda yüzde 95’i deniz yoluyla olmak üzere 5 milyon ton ihraç eden Ukrayna, Mariupol, Cherson ve Berdyansk gibi bazı limanlarının Rus kontrolü altında olması ve bazılarının ağır hasar görmesi nedeniyle ihracatta zorlanıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 71
  • Okuyucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Getirin hepsini ne bekliyoruz.
    Cevapla
  • Ottomans1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Vermeyi ne tahılları biz alalım ve stok yapalım ve iç piyasada bir çok ürünün fiyatına düşer
    Cevapla
  • kadere-iman- 1 yıl önce Şikayet Et
    gida krizi yok kuraklik yok küreselci seytanlasmis insanciklarin kirli oyunu var insanligi sömürmek icin türlü türlü entrikalari var savas cikarmak kaos olusturmak vs gibi
    Cevapla
  • emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    ithal ederekmi milletin aklıyla dalga geçmeyin
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey ABD AB Ülkeleri adam sesleniyor sizde kaldırın onun üstündeki ambargoyu ruslar insan değilmi onlarda ihtiyaçları var.insanlık namına kaldırın lütfen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle