Son dakika: AB ülkelerinden Rusya kararı!

Son Dakika: AB ülkeleri, yıl sonuna kadar Rusya'dan alınan petrol miktarının yüzde 90 azaltılmasında anlaştı.

Son dakika: AB ülkelerinden Rusya kararı!
Son dakika: AB ülkelerinden Rusya kararı!
GİRİŞ 31.05.2022 02:00 GÜNCELLEME 31.05.2022 02:04
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesinde, Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'ya petrol yaptırımı uygulama konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Von der Leyen, sosyal medyadaki açıklamasında, "Bu anlaşma Rusya'dan AB'ye petrol ithalatını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltacak." ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de yine sosyal medyadan yaptığı açıklamada, miktar konusunda farklı bir oran vererek Rusya'dan petrol ithalatının üçte iki azalacağını belirtti. Rusya'nın savaş için kullandığı "ciddi gelir kaynağının" azalacağını kaydeden Michel, bu ülkeye baskıyı sürdüreceklerini vurguladı.

SBERBANK SWIFT'TEN ÇIKARILIYOR

Michel, ayrıca bu gece AB liderlerinin uzlaştığı 6. yaptırım paketinde Rusya'nın en büyük bankalarından Sberbank'ın para transfer sistemi SWIFT'ten çıkarılmasının ve Rusya devlet televizyonlarının yasaklanmasının da bulunduğunu bildirdi.

AB ülkeleri, yaptırım paketinin dışında Ukrayna'nın likidite ihtiyacının G7 ülkeleriyle birlikte karşılanması için de anlaşmaya vardı. Michel, AB'nin bu amaçla Ukrayna'ya 9 milyar avro hibe etmeye hazır olduğunu ve Ukrayna'nın yeniden inşasını destekleyeceklerini belirtti.

MACARİSTAN KARŞI ÇIKIYORDU

AB Komisyonunun yaklaşık bir ay önce hazırladığı teklifte Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.

Macaristan başta olmak üzere bazı üye ülkeler petrol ithalatı yasağına karşı çıkıyordu. Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanındı. Buna rağmen Macaristan enerji arz güvenliği tamamen sağlanana kadar ithalatın tamamen kesilmesine karşı çıkıyordu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bugünkü AB Liderler Zirvesine girişinde, AB Komisyonunun kendilerine danışmadan teklif hazırladığını ve "sorumsuzca davrandığını" söylemişti.

KAYNAK: AA
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 23
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye alımı 10 kat artırsın yarı fiyatına alım yapsın. AB den bize ne beter olsun alçaklar. bu arada ab yunan üzerinden petrol alıyor alçak hain yalancılar.
    Cevapla
  • Xmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya varili 90 dolar dese ABD hemen alır belkide alıp satıyordur
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ambargo lafları sadece lafta kalıyor, Rus petrolünü alıyorlar, alacaklar. Bu ahmak Avrupalı ambargo lafları ile sadece petrolün fiyatının yükselmesine sebep oluyor. Neticede Rus daha çok kazanıyor. İkiyüz senedir bu ahmak Avrupa linin çok akıllı olduğunu anlatıp bizi kandırmışlar, meğer. Şükür Allah'a ki uyandık.
    Cevapla
  • Derler 1 yıl önce Şikayet Et
    avrupa almıyorsa Türkiye alsın millete ucuz ucuz versin.
    Cevapla
  • Sakaryalı Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    İki ucu pis değnek.Petrol 120 değil 200 usd olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle