Bakanlıktan 'buğday ithalatı' iddiasına yalanlama

Tarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan'dan buğday ithal edildiği haberlerini yalanladı.

Bakanlıktan 'buğday ithalatı' iddiasına yalanlama
Bakanlıktan 'buğday ithalatı' iddiasına yalanlama
GİRİŞ 28.05.2022 21:48 GÜNCELLEME 28.05.2022 21:54
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Bakanlığın, Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'ye buğday ithalatında yapılan bitki sağlığı kontrolleri, 5996 Sayılı Kanun ile bu kanuna bağlı hazırlanan Bitki Sağlığı Yönetmeliğince yapılıyor.

Hint sürmesi (Tilletia indica) hastalığı olan buğdayların, ülkeye girişine izin verilmiyor. Buğday ithalatında geldiği ülke ve menşeine bakılmaksızın, yüzde 100 analiz yapılarak Hint sürmesi hastalığından ari ürün olması durumunda ülkeye girişine müsaade ediliyor. Bu uygulama sadece Hindistan değil tüm ülkelerden gelen buğday ithalatında da yapılıyor.

Buğday ithalatında, Hint sürmesi hastalığı için analiz yapılacağı ve söz konusu ürünlerin ülkeye girişine izin verilmeyeceği, 2020 ve 2021 yıllarında tüm ülkelerin Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (IPPC) temas noktalarına elektronik posta aracılığıyla bilgilendirme yapıldığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu durum hem ülkelerin resmi yetkilileri hem de ithalat ve ihracat yapan özel sektör tarafından bilindiğinden dolayı Hint sürmesi hastalığı olan ülkelerden ithalat başvuruları yapılmamaktadır. Herhangi bir ithalat teşebbüsü olması durumunda da sınır kontrollerinde yapılan analizler ile tespit edilerek girişlerine izin verilmemektedir. Hindistan menşeili buğday ithalatı için sosyal medyada yer alan söz konusu firma tarafından, ithalat başvurusu yapılmış olup, analiz işlemleri yapılmıştır. Analiz raporu sonucuna göre, buğdayda Hint sürmesi hastalığı tespit edilmiştir."

"Hastalıklı buğdayın yurda girişine izin verilmedi"

Bitki Sağlığı Yönetmeliği'nin, "Ülkeye girişi yapılmak istenen bitki ve bitkisel ürünler ile diğer maddelerin, bitki sağlığı yönünden tehlikeli ve zararlı olduğunun tespiti halinde, yükümlüsü tarafından derhal yurt dışı edilir" hükmü gereği ilgili gümrük müdürlüğüne ve firmaya, ithalatın uygun olmadığının yazıyla bildirildiği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:

"Hint sürmesi hastalığı olması nedeniyle buğdayın yurda girişine izin verilmemiştir. Türkiye Hindistan'dan buğday ithalatı yapmamaktadır. Sosyal medyada 'İthalat Belgesi' diye paylaşılan belge 'Bitki Sağlığı Belgesi'dir. Konu hassasiyetiyle, tüm birimlerimiz tarafından takip edilmektedir. Bakanlığımız, halkımızın sağlığını korumak için gerekli bütün adımları titizlikle atmakta ve sağlıksız ürünlerin ülkemize girişine izin vermemektedir."

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • musa 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan ,iftira,algı peşinde olanların Allah belasını versin ,şeytanın çocukları.hukümete engel olmak için her türlü puştluğu yapıyorsunuz.Haberalın müdürünün Bay Kemale dediği gibi.
    Cevapla
  • emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'deki hazine arazileri imar edilse, dünyayı besleriz.
    Cevapla
  • Sefer 1 yıl önce Şikayet Et
    Belge hatalı zaten alınmamış ama biri algı oyunu yapmak istemiş peki o belgeyi internete kim yaydı?????
    Cevapla
  • Aşık dermani 1 yıl önce Şikayet Et
    Traktanin uçsuz bucaksız arazileri boş duruyor neden ekilmiyor devletin birilerini zengin efecegine kendi halkının elindeki tahılları nakliyatı alma garantisi versin ki insanlar işine gücüne baksin
    Cevapla
  • Cino 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet mi ekecek millet haylaz olmuş
    Cevapla
  • Peynir gemisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekmek fiyatlarını düşürmek için yada sabit tutmak için ithalat yapılamazmı bunu neden büyütüp duruyorlar anlamadım.
    Cevapla
  • Mehmet. 1 yıl önce Şikayet Et
    Buğdayda Hastalık var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle