Bakanlıktan 'buğday ithalatı' iddiasına yalanlama
Tarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan'dan buğday ithal edildiği haberlerini yalanladı.

Bakanlığın, Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'ye buğday ithalatında yapılan bitki sağlığı kontrolleri, 5996 Sayılı Kanun ile bu kanuna bağlı hazırlanan Bitki Sağlığı Yönetmeliğince yapılıyor.
Hint sürmesi (Tilletia indica) hastalığı olan buğdayların, ülkeye girişine izin verilmiyor. Buğday ithalatında geldiği ülke ve menşeine bakılmaksızın, yüzde 100 analiz yapılarak Hint sürmesi hastalığından ari ürün olması durumunda ülkeye girişine müsaade ediliyor. Bu uygulama sadece Hindistan değil tüm ülkelerden gelen buğday ithalatında da yapılıyor.
Buğday ithalatında, Hint sürmesi hastalığı için analiz yapılacağı ve söz konusu ürünlerin ülkeye girişine izin verilmeyeceği, 2020 ve 2021 yıllarında tüm ülkelerin Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (IPPC) temas noktalarına elektronik posta aracılığıyla bilgilendirme yapıldığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu durum hem ülkelerin resmi yetkilileri hem de ithalat ve ihracat yapan özel sektör tarafından bilindiğinden dolayı Hint sürmesi hastalığı olan ülkelerden ithalat başvuruları yapılmamaktadır. Herhangi bir ithalat teşebbüsü olması durumunda da sınır kontrollerinde yapılan analizler ile tespit edilerek girişlerine izin verilmemektedir. Hindistan menşeili buğday ithalatı için sosyal medyada yer alan söz konusu firma tarafından, ithalat başvurusu yapılmış olup, analiz işlemleri yapılmıştır. Analiz raporu sonucuna göre, buğdayda Hint sürmesi hastalığı tespit edilmiştir."
Daha önce de açıkladığımız gibi
— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) May 28, 2022
TÜRKİYE HİNDİSTAN’DAN BUĞDAY İTHALATI YAPMAMAKTADIR.
Sosyal medyada “İthalat Belgesi” diye paylaşılan belge “Bitki Sağlığı Belgesi”dir.
Açıklamamızı okumaya davet ediyoruz. pic.twitter.com/dyyVEtKdZX
"Hastalıklı buğdayın yurda girişine izin verilmedi"
Bitki Sağlığı Yönetmeliği'nin, "Ülkeye girişi yapılmak istenen bitki ve bitkisel ürünler ile diğer maddelerin, bitki sağlığı yönünden tehlikeli ve zararlı olduğunun tespiti halinde, yükümlüsü tarafından derhal yurt dışı edilir" hükmü gereği ilgili gümrük müdürlüğüne ve firmaya, ithalatın uygun olmadığının yazıyla bildirildiği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:
"Hint sürmesi hastalığı olması nedeniyle buğdayın yurda girişine izin verilmemiştir. Türkiye Hindistan'dan buğday ithalatı yapmamaktadır. Sosyal medyada 'İthalat Belgesi' diye paylaşılan belge 'Bitki Sağlığı Belgesi'dir. Konu hassasiyetiyle, tüm birimlerimiz tarafından takip edilmektedir. Bakanlığımız, halkımızın sağlığını korumak için gerekli bütün adımları titizlikle atmakta ve sağlıksız ürünlerin ülkemize girişine izin vermemektedir."
-
musa 1 yıl önce Şikayet EtYalan ,iftira,algı peşinde olanların Allah belasını versin ,şeytanın çocukları.hukümete engel olmak için her türlü puştluğu yapıyorsunuz.Haberalın müdürünün Bay Kemale dediği gibi.Beğen Toplam 3 beğeni
-
emekli 1 yıl önce Şikayet EtTürkiye'deki hazine arazileri imar edilse, dünyayı besleriz.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Sefer 1 yıl önce Şikayet EtBelge hatalı zaten alınmamış ama biri algı oyunu yapmak istemiş peki o belgeyi internete kim yaydı?????Beğen Toplam 3 beğeni
-
Aşık dermani 1 yıl önce Şikayet EtTraktanin uçsuz bucaksız arazileri boş duruyor neden ekilmiyor devletin birilerini zengin efecegine kendi halkının elindeki tahılları nakliyatı alma garantisi versin ki insanlar işine gücüne baksinBeğen Toplam 7 beğeni
-
Cino 1 yıl önce Şikayet EtDevlet mi ekecek millet haylaz olmuşBeğen Toplam 1 beğeni
-
Peynir gemisi 1 yıl önce Şikayet EtEkmek fiyatlarını düşürmek için yada sabit tutmak için ithalat yapılamazmı bunu neden büyütüp duruyorlar anlamadım.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Mehmet. 1 yıl önce Şikayet EtBuğdayda Hastalık varBeğen Toplam 2 beğeni