Eleştirilere cevap! Çöp değil sanayi hammaddesi
Eurostat 2021 yılı atık ithalatında ilk 10 ülkeye ilişkin istatistikleri yayınladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ise, “İthal edilenler çöp değil, sanayinin hammadesi.'' dedi.

Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) geçtiğimiz günlerde bir istatistik yayınladı. Eurostat verilerine göre 2021 yılında Türkiye, AB’den 14.7 milyon ton atık ithal ederken, Hindistan 2.4 milyon, Mısır 1.9 milyon ton, İsviçre 1.7, İngiltere 1.5 milyon ton atık ithalatı yaptı.
ELEŞTİRİLERE CEVAP
Bu rakamlar üzerine sosyal medyada “Türkiye, Avrupa Birliği’nin en büyük çöplüğü oldu.
Türkiye Çöp ithalatında 2. sıradaki Hindistan’ı 6’ya, Mısır’ı 8’e, Pakistan’ı 11’e katlıyor” eleştirileri yapıldı. Sözcü Gazetesi haberi bunların kontamine olmuş, toksik kimyasallardan oluşan, toprağa zarar veren çöpler olduğu şekilde servis ederek algı operasyonuna girişmişti.
Bunun üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, sosyal medya hesabından söz konusu ithalatın çöp değil, geri dönüştürülebilir atık olduğunu belirterek, “İthal edilenler çöp değil, sanayinin hammadesi. Demir çelik sanayisinin getirip eritip yeni ürün ürettiği hammadde. Kağıt ise kartona dönüşüyor. Karışık çöp gelmesi mümkün değil” diyerek Türkiye’nin yıllara göre atık ithalat rakamlarını paylaştı.
Buna göre, 2020 yılında 11.3 milyon ton metal atık ithalatı 2021’de 12.7 milyon tona yükseldi. Plastik atık ithalatı 775 bin tondan 685 bin tona düşerken; kağıt ithalatı 1.5 milyon tondan 1.2 milyon tona geriledi. Cam atık ithalatı da 73 bin tondan 55 bin tona geriledi.
‘ELMA İLE ARMUTLARIN TOPLAMI’
Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu da, Eurostat’ın verilerinin elma ve armutların toplamından oluştuğunu, demir çelik hurdalarıyla kağıt, plastik, cam atıklarının toplamını içerdiğini belirterek, 14.7 milyon tonun içinde hem demir hurdasının hem de plastik, cam ve kağıt atıkların bulunduğunu söyledi.
Eroğlu, buna karşı Avrupa’nın 2020 yılında 17 milyon ton atık ithalatı yaparken 2021 yılında bu rakamın yüzde 17.5 artışla 20 milyon tona çıktığını ve artış trendinin devam ettiğini vurguladı.
YASAKLANSIN İSTİYORLAR
Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk demir çelik sektörü ithal hurdayı alıp eritiyor ve ark ocaklarında inşaat demiri başta olmak üzere birçok alanda kullanıyor. Bizler plastik sanayi olarak mamüllerimizi atık plastikten üretiyoruz. Çünkü artık AB başta olmak üzere tüm dünya döngüsel yeşil ekonomiye geçti ve tüketici de atıktan mamülü tercih eder oldu. Atık ithal yanlış olsa kendileri etmezlerdi. En büyük ithalatçılar arasında Avrupa var. Niye? Mesela Zara, bana ihracat yapacağın zaman ipliğinin yüzde 30’u geri dönüşüm olsun, diyor. Renault arabalarında yüzde 20-30’unu atık plastikten istiyor. Arçelik ürettiğim makinanın tambunu pet şişelerden, diye reklam yapıyor. Dünya böyle bir noktadayken Avrupalı plastikçiler, atıklar ülkelerinden gitmesin, diye lobi yapıyor. Avrupa Komisyonu Türkiye’ye ihracatı yasaklansın istiyor. Avrupa Birliği, dünyaya ihraç ettiği atığın yüzde 60’ı kadarını başka ülkelerden ithal ediyor, çöp olsa ithalat yapmazlar.”
-
Gökhan gümüş 3 yıl önce Şikayet Et5yil geri dönüşüm tesisinde bu atıkları konteynerler den indirdim istif yaptım,avrupadan Afrikadan gelen kağıt atıkları okadar temizdiki yekpare kağıt diyebilirim.ic piyasadan gelen kağıtların içinden ilaçlar haplar kimyasal boyalar prezervatifler çürümüş kedi fare ölüleri daha neler neler neler!!?? Herşeye muhalefet eden asalaklar hiçbirşey bildiğiniz Yok boş konusmayinBeğen Toplam 5 beğeni
-
Cıajans 3 yıl önce Şikayet Etİşin aslını bilmezler mi!.. sırf domuzluk olsun. Kansızlar...Beğen Toplam 5 beğeni
-
Muslim Brothers 3 yıl önce Şikayet EtAk Parti yanlış iş yapmaz.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Ahmet 3 yıl önce Şikayet EtHurda işinin avantajı olsaydı Avrupa kendi değerlendirirdi. Hiç boşuna tesisi yok adamların tribine girmeyin. En kötü Doğu Avrupa ülkelerinden birine tesis yapıp geri dönüştürürlerdi. Biz tesis yapabiliyorsan koca Avrupa bin tane yapar. Alenen Avrupa'nın çöpünü alıyoruz, bunun da kılıfını bulmuşlar bir güzel, zaten inanmaya hazır milyonlar var. Bu kafayla batının ayak işlerini yapmaya devam ederiz sizler de onların yapamadığını yapıyoruz deyip övünürsünüz. Hani farkındaysanız mültecileri de parasını verip bize baktırıyorlar (!)Beğen Toplam 1 beğeni
-
Oğuz 3 yıl önce Şikayet EtBu zamana kadar baban deden ne yapmışlar da burada boş boş konuşursunuz! Ictiğin kola kutusu ne oluyor mesela! Bunu düşün sadece sonra cevap verebilirsinBeğen
-
Gerçek. 3 yıl önce Şikayet EtGeri dönüşüm hakkında tecrübeniz veya bilginiz varmı?Bir kğ. Alüminyum topraktan yani hammadeden elde edileceği zaman ne kadar doğal gaz yakılıyor ,geri dönüşüm hurdadan elde edildiğinde ne kadar doğal gaz yakılıyor biliyormusunuz? Eminim en ufak bilginiz bile yok ,zira olsa bu yazıyı yazmazdınız . Boş yapmayın bilgisizleride yanlış yönlendirmeyin .....Beğen Toplam 2 beğeni
-
Mete 3 yıl önce Şikayet EtHurda metali plastik geri donusum ibaresinden ayirin. Hurda metal cop degildir zaten ÷90 milletimizce de cope atilmaz hurdaciya verilir ya da copun yanina konur. Metal her turlu hammaddedir. rusyadada almanyadada cindede irandada turkiyedede euro ile satilir ve alicisi coktur. Kagit toplamayi dersen cogunlugunu buyuk sehirler toplanir kucuk sehirler ve ilcelerde degersiz ve onemsizdir. Ancak plastik ne kagida ne metale benzer. Plastik icin ayni seyler gecerli degildir.Beğen Toplam 5 beğeni