Sosyal medya enflasyonu nasıl etkiliyor?

Yeminli Mali Müşavir Erkan Oltulu, Türkiye'deki enflasyonun hem talep hem de maliyetten kaynaklandığını belirtti. Oltulu, sosyal medya ve dijital mecralarda ürün fiyatlarının sürekli yükseltilmesinin enflasyona olan etkisine dikkat çekti.

Sosyal medya enflasyonu nasıl etkiliyor?
Sosyal medya enflasyonu nasıl etkiliyor?
GİRİŞ 27.05.2022 15:58 GÜNCELLEME 27.05.2022 15:59

İlk olarak pandemi sonrası ülkelerde özellikle ülkemizde son zamanlarda fazlasıyla hissedilen ve vatandaşlarımızın gündeminde ilk sırada yerini alan enflasyon kavramını açıklayan Oltulu, "Enflasyon en basit tanımıyla genel fiyat düzeylerindeki yükseliş ve para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreçtir." dedi.

ENFLASYON PANDEMİ İLE ÜLKEYE GERİ DÖNDÜ

Enflasyonun Türkiye iktisat tarihinde dönem dönem 'kronik' olarak yerini alarak gündemi meşgul ettiğini söyleyen Oltulu, "Geçmiş verileri incelediğimizde enflasyonun 1980, 1988, 1994 ve 1997 yıllarında oldukça yükseldiği görülmektedir. Aslında ortalama 6 yılda ülkemize bazen kronik bazen yıllık bazda uğrayan enflasyon 2002 ile 2019 arasında ülkeyi terk etmiş olsa da pandemiyle birlikte tekrardan dönüş yapmıştır. Dünyadaki diğer ülkelere özellikle gelişmiş ülkelere baktığımızda son yılların en yüksek enflasyon rakamları açıklandığını görmekteyiz.

Türkiye’de Enflasyonun yükselme nedenlerini 2 başlık altında toplayabiliriz, ilki talep enflasyonu ikincisi ise maliyet enflasyonu. Ülkemizde ilk olarak maliyet enflasyonu ile artan fiyatlara şimdi de talep enflasyonu eklendi diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

ENFLSAYONDA DİJİTAL TEHLİKE

Talep enflasyonu ile karşılaşan ülkeleri geçmişten farklı olarak bekleyen tehlikenin dijital dünyanın mobilite hızı olduğunu belirten Oltulu,  "Dijitalleşen ticaretin sayılamayacak kadar çok faydasının yanında maalesef zararları da mevcut, mesela maliyetleri sabit, tüketime ya da kullanıma hazır bir ürünün sosyal medya ya da dijital iletişim araçları ile sürekli olarak fiyatların yükseltilmesine neden olmasıdır. Buna en güzel örnek ikinci el araba fiyatları, ev fiyatları ve kiraları verebiliriz. Ülkemizde bir gün içinde sosyal medya aracılığıyla oluşan yüksek yağ fiyatlarını hatırlamakta yarar var.  Yüksek enflasyon dönemlerinde hane halkının ve firmaların fiyat algılamalarında belirsizlikler meydana gelir. Bu belirsizliği iyi niyetli davranmayan ve sosyal medya aracılığıyla ranta dönüştürmek isteyen firma ya da kişilere karşı önlemler alınması gerekmektedir. Devletimiz bu sorunların çözülmesi için Bakanlıklar aracılığıyla çalışmalar yapmaktadır. Gerekli kanuni alt yapı kurularak denetimi artırmak tabi ki bu sorun için çözüm olacaktır.

Türkiye birçok badire atlatmış büyük bir ülke, enflasyonun yüksek olduğu yıllardan yani 3 haneli olduğu dönemlerden düşük enflasyonlara geçmiş bir ülke olarak bugünlerin de geçeceğini biliyoruz. Gerekli ekonomik adımlar ve güven ortamının tesis edilmesi ile çözülecek bir sorun ki geçmişte çözülmüş bir sorun, bu yüzden ülkemiz tecrübesiyle bu sorunun üstesinden geçecektir." dedi.

           

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.