Balıkesir'in Bigadiç ilçesine talih kuşu kondu: Türkiye'den tarihi lityum hamlesi için yeni tesis

Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip Türkiye önemli bir adıma hazırlanıyor. Ülkemizde bulunan bor yatakları belli oranlarda lityum da içeriyor. Bu kapsamda, Balıkesir'in Bigadiç ilçesine Lityum Üretim Tesisi açılacağı müjdesi verildi.

GİRİŞ 27.05.2022 14:17 GÜNCELLEME 27.05.2022 14:19
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Balıkesir'in Bigadiç ilçesine Milletvekili Uygur'dan yatırım müjdesi geldi. Milletvekili Uygur, lityum tesisiyle ilgili şöyle konuştu: "Bilindiği gibi Türkiye dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip. Bu rezervlerin büyük bir kısmı da Bigadiç'te bulunmakta. Ülkemizde bulunan bor yatakları belli oranlarda lityum da içeriyor. Bu lityum, geleneksel yöntemlerle işlenmesi ekonomik olmadığından maalesef önceki dönemlerde değerlendirilememiş. Ancak ETİ Maden, beş yıldır yürüttüğü araştırma geliştirme çalışmasıyla bor üretimi ve özellikle bu arada ortaya çıkan sıvı atığın içerisindeki lityumu geri kazanma noktasında yeni bir teknoloji geliştirdi.

LİTYUM ÜRETİM TESİSİ MÜJDESİ

AK Parti MKYK Üyesi, Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile yaptıkları görüşmeler sonrası Bigadiç'e Lityum Üretim Tesisi açılacağı müjdesini verdi.




Bu yeni teknolojiyle bor üretimi sırasında atıklardaki bor ve lityum alınarak lityum karbonat ve satılabilir bor ürünlerinin üretimi gerçekleştirildi. Lityum, elektrikli otomobiller, akıllı telefonlar, tabletler, diz üstü bilgisayarlar gibi tüm mobil cihazların bataryalarında kullanılan bir element. Ülkemizde yerli lityum üretiminin artması yüksek teknoloji gerektiren ürünlerdeki yerlilik oranının da artmasını sağlayacak. Şimdi Lityum Üretim Tesislerinden biri de Bigadiç'e kurulacak. Şu an proje aşamasında olan Bigadiç Lityum Üretim Tesisinin açılması ile hem ülkemizin ihtiyacı olan lityumun üretimine katkı sağlanacak hem de bu tesiste çalışanlara istihdam sağlanmış olacak. Hemşehrilerimize hayırlı olsun. Bizler Cumhurbaşkanımıza Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Yerli ve Milli Üretimi artırmak ve milletimizin de desteğiyle hem Balıkesir'imize hem de ülkemize hizmet etmek için çalışıyoruz" dedi.

KAYNAK: İHA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 68
  • Hasan yakut 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun bigadicimize Durmak yok yola devam
    Cevapla
  • Hasan bayatli 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun
    Cevapla
  • Okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Bor nedir bilmez, nerede çıkarılır bilmez, nerede kullanılır bilmez, borla ilgili hangi çalışmalar-yatırımlar yapılıyor bilmez! Araştırmak okumak yok, her konuda olduğu gibi bu konuda da saçma sapan yoruma gelince laf çok!
    Cevapla
  • Aysel 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun,
    Cevapla
  • Ali Demirkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bigadiç ilçesine Eti Madenin bir tesis kurulacağını bir yıl önce söyledim. Bigadiç ve madenin çıktığı iskele köylüleri bile inanmamıştı. Bigadiç ve iskele bölgesine hayırlı olsun. Durmak yok yola devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle