Fed tutanaklarında 50 baz puanlık faiz artışı mesajı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, Fed üyelerinin önümüzdeki birkaç toplantıda hedef aralıktaki 50 baz puanlık artışın uygun olacağına karar verdiği vurgulandı.

Fed tutanaklarında 50 baz puanlık faiz artışı mesajı
Fed tutanaklarında 50 baz puanlık faiz artışı mesajı
GİRİŞ 26.05.2022 15:04 GÜNCELLEME 26.05.2022 15:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 3-4 Mayıs'ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

Politika faizinin 50 baz puan artışla yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltildiği son toplantının tutanakları, Fed'in faiz artırımında agresif olacağını gösterdi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina'dan itiraf: Şirketler ve vatandaşlar için zor olacakRusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina'dan itiraf: Şirketler ve vatandaşlar için zor olacak

Merkez Bankası rezervleri 100 milyar dolar olduMerkez Bankası rezervleri 100 milyar dolar oldu

Merkez Bankası faiz kararını açıkladıMerkez Bankası faiz kararını açıkladı

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin bu yılın ilk çeyreğinde ekonomide yaşanan küçülmenin sonraki büyümeye ilişkin "küçük bir sinyal" içerdiği görüşünde olduğu ve ekonominin ikinci çeyrekte "sağlam" bir şekilde büyümesini bekledikleri aktarıldı.

ENFLASYON RİSKLERİNE KARŞI SON DERECE DİKKATLİ OLUNDUĞU VURGULANDI

Yetkililerin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduklarına işaret edilen tutanaklarda, bu risklerin yukarı yönlü olduğu konusunda hemfikir olunduğu kaydedildi.

Tutanaklarda, yetkililerin enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar da dahil olmak üzere Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili gelişmelerin kısa vadeli enflasyon baskılarını artırdığını kaydettiği belirtildi.

Çin'deki Covid-19 salgını ile ilgili karantinaların da fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırdığına işaret edilen tutanaklarda, para politikasının uygun şekilde sıkılaştırılması ve arz kısıtlarının nihai olarak hafiflemesiyle birlikte, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin enflasyonun bankanın uzun vadeli hedefi ile tutarlı seviyelere dönmesini destekleyeceği vurgulandı.

FED YETKİLİLERİ ABD EKONOMİSİNİN ÇOK GÜÇLÜ OLDUĞU KONUSUNDA HEMFİKİR

Tutanaklarda, yetkililerin ABD ekonomisinin çok güçlü, iş gücü piyasasının son derece sıkı ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefin oldukça üzerinde olduğu konusunda hemfikir olduğu belirtilerek bu çerçevede tüm yetkililerin mayıs toplantısında federal fon oranı için hedef aralığın 50 baz puan artırılmasının uygun olduğu konusunda anlaştığı aktarıldı.

Yetkililerin Fed'in bilançosunun küçültülmesine yönelik planı da desteklediğine işaret edilen tutanaklarda şunlar kaydedildi:

"Tüm katılımcılar, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gerekli önlemleri almaya yönelik güçlü taahhütlerini ve kararlılıklarını yineledi. Bu amaçla katılımcılar, hem federal fon oranı hedef aralığındaki artışlar hem de Fed bilançosunun boyutundaki azalmalar yoluyla Komitenin para politikası duruşunu hızla nötr bir duruşa kaydırması gerektiği konusunda anlaştı.

 

Katılımcıların çoğu gelecek birkaç toplantıda hedef aralıktaki 50 baz puanlık artışların uygun olacağına karar verdi."

Tutanaklarda, gelişen ekonomik görünüm ve buna yönelik risklere bağlı olarak kısıtlayıcı bir politika duruşunun uygun hale gelebileceği de belirtildi.

Ekonomik görünümün oldukça belirsiz olduğu vurgulanan tutanaklarda, politika kararlarının verilere bağlı olması ve güçlü iş gücü piyasası koşulları sürdürülürken enflasyonun yüzde 2'lik hedefe döndürülmesine odaklanılmasının gerektiği vurgulandı.

Fed'in bir sonraki FOMC toplantısının 14-15 Haziran'da yapılması planlanıyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 1
  • Aykut 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok 500 baz puan artırın bütün ekonomiler çöksün, belki dünya faizsiz bi sisteme geçer.
    Cevapla