Poşetten 3,8 milyar TL tasarruf ettik

Marketledeki ücretli poşet uygulaması çevre kirliliğinin azalmasına verdiği katkı kadar tasarrufta sağladı. Plastik ham madde ithalinin azalması nedeniyle 3,8 milyar TL tasarruf sağlandı.

Poşetten 3,8 milyar TL tasarruf ettik
Poşetten 3,8 milyar TL tasarruf ettik
GİRİŞ 26.05.2022 08:15 GÜNCELLEME 26.05.2022 08:16
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Ücretli poşet uygulaması çevrenin korunmasında büyük katkı sağladı. 3.5 yıla yaklaşan uygulama sonucunda poşet kullanımı yüzde 65 azaldı. Böylece 550 bin ton plastik atığın oluşumu engellendi. Plastik ham madde ithalinin azalması nedeniyle de 3,8 milyar Türk Lirası tasarruf sağlandı.

Türkiye’de yılda 45 milyar adet kullanılan plastik poşetler 1 Ocak 2019’da ücretli hale getirildi. Yasa gereği 25 kuruşluk poşetin 15 kuruşu çevre projelerinde kullanılmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na aktarılıyor.

550 BİN TON ATIK ÖNLENDİ

Uygulamayla 2019-2021 yıllarında plastik poşet kullanımında yaklaşık yüzde 65’lik azalma sağlandı. Bu azalma oranıyla plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumu dolayısıyla çevreye atılmasının da önüne geçildi.

Bu azalmayla Türkiye’de plastik poşet üretimi için gerekli plastik ham madde ithali de önemli oranda önlendi. Bu şekilde uygulama döneminde yaklaşık 3,8 milyar Türk Lirası tasarruf edildi. Bu tasarruf ile birlikte 22 bin 746 ton sera gazı salımı da engellendi.

VATANDAŞIN DAVRANIŞI DEĞİŞTİ

Uygulama, vatandaş davranışları üzerinde de etkili oldu. Vatandaşlarda konuya ilişkin bilgi ve farkındalık seviyesi oluştu. Ciddi anlamda davranış değişikliği gerçekleşti. Toplumda bez çanta, file gibi çok kullanımlık taşıma ekipmanı kullanımı yaygınlaştı.

2019 yılında başlatılan uygulama dahilinde plastik poşetler boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 kuruştan satılırken, bu tutar 3 yılda değişiklik yapılmadan 25 kuruş olarak uygulanmaya devam ediyor.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz tasarruf ettik, vakıflar ABD ye göndermiş, ne anladık bu işten?
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani Nerede, yine üçkağıtçı marketler kazandı...
    Cevapla
  • Ayhan KALENDER 1 yıl önce Şikayet Et
    Poşet parasından kâr ettik deyin inanalım. Marketten aldıklarımızı elimizde taşımadık herhalde, aldığımız poşetler hep aynı oldu, sadece parasını ödedik.
    Cevapla
  • Doğa 1 yıl önce Şikayet Et
    Poşete zam yapılmalı, caydırıcı değil. Baskı arttırılarak etkin sonuç hedeflenmelidir. 25 kr değeri olmadığından gözden çıkartılıyor. Naylon'a hayır!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bim -A101-şok sevinsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle