Stratejik ürün buğdayın hasadı başladı! Dünyada kıtlık korkusu başladı

The Economist dergisi kapağında Ukrayna-Rusya savaşı sonrası beklenen gıda krizine gönderme yaparak üzerinde kuru kafa simgeleri olan buğday başaklarına yer verirken, Tarım Bakanı Kirişçi Türkiye'nin buğday problemini bulunmadığını açıkladı. Dünyayı buğday korkusu sarmışken Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Çukurova’da buğday hasadı başladı.

Stratejik ürün buğdayın hasadı başladı! Dünyada kıtlık korkusu başladı
Stratejik ürün buğdayın hasadı başladı! Dünyada kıtlık korkusu başladı
GİRİŞ 25.05.2022 13:05 GÜNCELLEME 25.05.2022 18:54
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış
  • Rusya-Ukrayna savaşıyla Buğday krizi patlak verdi
  • Hem pandemi hem de savaşın etkisiyle gıda stratejik ürüne dönüştü ve bir çok ülke ürünleri kendine saklayarak ihracat yasağını gündeme getirdi.
  • Avrupa'nın buğday ambarı olarak bilinen Ukrayna'nın limanlarında 40 milyon ton tahıl yüklü gemiler bekletiliyor.
  • Türkiye'de şu an buğday sıkıntısı bulunmuyor.
  • Ulusal Hububat Konseyi, Türkiye’nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 17,6 artışla 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağını tahmin etti.


Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber tüm dünyada buğday sıkıntısının yaşanabileceğinin gündeme gelmesi gıda krizi başlayacak korkusunu gündeme getirdi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı "Buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde arz sıkıntısı yaşanmayacak." demişti.

"BUĞDAYDA EKSİĞİMİZ YOK FAZLAMIZ VAR"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de dünyanın gündemindeki buğday sıkıntısıyla ilgili, “Bizim şu anda öyle bir problemimiz yok. İki üç gün önce belli yerlerde yağışlardan dolayı rekolteyi etkileyen hususlar oldu. Şu anda bizim rakamlarımızı anormal etkileyecek bir durum olmadı. Geçen yıla göre fazlamız var” diye konuştu.

Dünyada büyük korku yaşanırken Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da, birçok ürünün ham maddesi olan buğdayda hasat başladı. Kentin kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor.

SAVAŞ BUĞDAYIN ÖNEMİNİ ARTIRDI

Bölgede dönüm başına 500 ile 750 kilogram arasında verim alınan buğdayda toplamda ise 700 bin ton rekolte bekleniyor. Öte yandan Ukrayna-Rusya savaşının ardından stratejik öneme sahip buğday için çiftçinin gözü buğday alım fiyatlarında. Çiftçiler, fiyatların en az 7 lira olmasını bekliyor.

 

HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE HASAT 2 HAFTA GECİKMELİ BAŞLADI

Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğdayın soğuk hava nedeniyle etkilendiğini ve hasadın 2 hafta gecikmeli başladığını söyledi.

Erkenci cins buğdayların veriminin dönüm başına 500 kilogram olduğunu aktaran Doğan, “Başaklar soğuktan hasar gördü ancak soğuk yemeyen bölgelerde en az 500 ile 700 kilogram arasında dönüm başına verim bekliyoruz.” diye konuştu.

"EN AZ 7 LİRA OLMASI GEREK"

Geçen sene fiyatların kilogram başına 2 lira 25 kuruş olduğunu, bu sene de en az 7 lira olması gerektiğini belirten Başkan Doğan, “Geçen sene hasat başlarken fiyatlar ton başına 2 bin 250 lira, prim ise 275 lira olarak açıklanmıştı. Bu sene de fiyatları bekliyoruz. En az 7 lira olması gerek. Türkiye olarak geçen sene 17 milyon ton buğday ürettik ancak 20 milyon 500 bin ton buğday ihtiyacımız var. 3 milyon 500 bin tonluk buğday açığımız var.” ifadelerini kullandı.

STOK SIKINTISI SÖZ KONUSU DEĞİL!

Türkiye'de stratejik öneme sahip ürünlerden buğdayda 2022 sezonu hasadına başlanırken, üretimin geçen yıla göre çok daha iyi olacağı ve herhangi bir stok sıkıntısı yaşanmayacağı tahmin ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgiye göre, 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranının, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 ve genel itibarıyla buğdayda yüzde 102,3 olduğu hesaplandı. Geçen sene 2,44 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık, 3,23 milyar dolarlık un ve makarna gibi buğday mamulleri ihracatı kaydedildi ve 795 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edildi.

Türkiye dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sırada yer alıyor


İNGİLİZ 'GIDA FELAKETİ' DİYOR

Öte yandan Londra merkezli The Economist dergisi, Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber gündeme gelen gıda krizine ilişkin "Yaklaşan gıda felaketi" bir kapak yayınladı.

Derginin kapağında, "Savaş, kırılgan dünyayı kitlesel açlığa doğru itiyor. Bunu düzeltmek herkesin işi." ifadelerine yer verildi.

PUTİN'E ÇAĞRI: KALBİN VARSA GEMİLERİ GÖNDER

Ayrıca Ukrayna, Avrupa'nın tahıl ambarı konumundayken  limanlarda bekletilen 40 milyon tahıl dünya için çok önemli bir durumda. Limanda bekleyen gemiler için Putin'e seslenen Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, (WFP) Ukrayna limanlarında depolanan tahılların ihraç edilememesinin ''küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş'' olduğunu belirterek, limanlar açılmazsa ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısı yaptı.  WFP Direktörü David Beasley, ''Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın." dedi.

 

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 94
  • Çiftçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Buğdaydan üretilen un makarna vb ürünlerin ihracatı kriz geçene kadar engellenmeli yeniden ürün vermeyen hibrit tohum yerine doğal tohumlar ekilmeli gelecek yıl için çiftçiye ürün miktarı kadar destek verip her yerin ekilmesi sağlanmalı pancara kota kalkmalı ayçiçek desteklenmeli ekilmedik yer bırakılmamalı sulak arazilerde ikinci ekim yaptırılmalı mazot desteği mazot olarak hesaplanıp ihtiyaç kadar çiftçiye baştan bedava verilmeli yoksa millet aç kalır mazallah
    Cevapla
  • EvladıFatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet tavan fiyat uygulamasına geçmelidir. Tam serbest ekonomi modeli böylesi kriz havasındaki dünya ortamında işleyemez. İnsanların karakterleri hırsları ortaya çıkar. Masum halk serbest ekonomi mavalına yem edilmemelidir. Devleti ali ve halk esastır
    Cevapla
  • Uyanık 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav heee heeee fazlasını da ukraynaya satarsınız
    Cevapla
  • Yahya 1 yıl önce Şikayet Et
    Buğday, yem ve ürünleri bu dönemde asla ihraç edilmemelidir.
    Cevapla
  • corumlu19 1 yıl önce Şikayet Et
    kansız vampir stokcular iş başında olacaktır yakında unun torbasıda 1000 tl bulur adilerin yüzünden..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle