Kira düzenlemesinden ilk detaylar: Fırsatçı ev sahipleri yandı
Hükümet, fahiş kira artışından vatandaşı korumak için hareke geçti. Üç bakanlık bir araya gelerek önlemleri masaya yatırdı. Yapılan istişareler sonucunda TÜFE oranını aşan kira uygulamasını denetleyip ceza vermek, TOKİ, belediye ve şirketlere kiralık sosyal konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki kira artışlarına sınır getirmek gibi çözümler üzerinde durulduğu öğrenildi.
Hükümet fahiş kira artışından vatandaşı korumak için tam gaz çalışıyor. Dün akşam saatlerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Ticaret Bakanlığı, TBMM ve bakanlıkların ilgilileri kira artış oranlarına ilişkin düzenleme için bir araya geldi.
KİRALAR İL İL MERCEK ALTINA ALINIYOR
Sabah'ın haberine göre, Vatandaşın mağdur olmaması adına kira artışıyla mücadele eden bakanlıkların yaptığı toplantıda çalışmalar masaya yatırıldı. Yapılan istişareler sonucunda kira fiyatları il il mercek altına alınarak TÜFE oranını aşan kiraları denetleyip ceza vermek, TOKİ, belediye ve şirketlere kiralık sosyal konut ürettirmek, büyükşehirlerdeki kira artışlarına sınır getirmek gibi çözümler üzerinde durulduğu öğrenildi.
Ortaya çıkan formüllerin, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra son şeklini alması ve kamuoyuna açıklanması planlanıyor.
Kira artış oranları da gündeme geldi. Borçlar Kanunu'na göre 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE'ye göre yapılıyor. 5 yıldan sonra ev sahipleri isterse, yeni kira tespiti yapıyor.
Bu da rayiç bedel üzerinden gerçekleşiyor. Ancak, enflasyondaki artış nedeniyle ev sahipleri yüksek artışa zorluyor. Bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği belirtiliyor.
UCUZ SOSYAL KONUT
Toplantıda, alternatifler de değerlendirildi. Özellikle Hollanda'nın tavan fiyat modelinin Türkiye'de uygulanması ve yine Avrupa ülkelerinde uygulanan sosyal konut üreterek kiraya verilmesi masaya yatırıldı.
Bunun TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların sadece kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesi de gündem maddeleri arasında.
Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyetinin düşük olması planlanıyor.
-
Ali 2 yıl önce Şikayet EtHaydi ama sonucu bekliyoruzBeğen Toplam 1 beğeni
-
Saban 2 yıl önce Şikayet EtFahış fiyatlarin önüne niçin geçmiyorsunuz.Mütahıtler ve emlakçılar at oynatıyor. Markeler bir,kaç kışinin elinde onlar fiyatları 5'er 10'ar kat artırırken filim seyreder gibi seyrediyorsunuz.Gücünüz geçimini kiradan sağlayan garip gurabayami diktininiz.Türk insaninin drğışmez kaderi.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Ben 2 yıl önce Şikayet EtZehirin panzehiri yine bir zehirdir. Fiayatın ki de fiyattır. Toki ev yapsın, devlette çok ucuza (maliyetine) kiraya versin. Talep azalsın. bakalım kiralar artar mı?Beğen
-
VOLKAN GÖKTAŞ 2 yıl önce Şikayet Etbenim ev sahibi geldi böyle böyle fırsatçı kadın. ayarı verdim yolladım. Sonra türlü çirkeflikle evi sattı.Beğen
-
Çökme 2 yıl önce Şikayet EtHem kadının evinde ucuza otur yıllarca, ev sahibi yükselen enflasyon karşısında hakkını arayınca arkasından konuş. Hakkaniyete sığar mı bu?Beğen
-
Ev sahibin 2 yıl önce Şikayet Etİyi ki de sattım. Bedava mı oturacaktın. Sende varsa öyle ucuz ev bana ver kiraya , beleşe ben oturayım.Beğen
-
Reise tüyo 2 yıl önce Şikayet EtHerşey develüasyonla başladı,dolar 2 tl de kalsaydı şimdi hiçbir sorunumuz yoktu,reis sivrisinekleri bırak,bataklığı kurut,TL değerli olmak zorundadır,altın yada gümüş TL her zaman değerini koruyacaktır.Beğen