Dünyada sayılı ülkede var, 12 ilimiz de tespit edildi: Grafite talep patlaması olacak!
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte grafit madenine olan ihtiyaç dünya genelinde hızla artıyor. Türkiye'de bu stratejik ham maddenin yer aldığı 12 ilmizde toplam 20'den fazla yatak tespit edildi.
Çevre dostu elektrikli araçların sayısı gün geçtikçe artıyor. Önümüzdeki yıllarda sayının daha da aratacağı hatta 2030'lara geldiğimizde dünya genelindeki elektrikli araç sayısının 250 milyona kadar yükselebileceği öngörülüyor.
Bu araçların üretiminde fosil yakıt tüketen araçlara göre 5 kat daha fazla madene ihtiyaç duyuluyor. Bu madenlerden biri de önemi gittikçe artan grafit...
Erdoğan'ın Miçotakis restinin sebebi: ABD eğer bunu feda ederse...
Ayasofya'daki görüntüyle ilgili gerçek ortaya çıktı: Hristiyan turist çıktılar!
Erdoğan sinyali verdi açıklama geldi: 2,5 milyon Suriyeli geri döner!
Peki, Türkiye'de grafit var mı? Rezervler nerede bulunuyor? Hangi sektörler grafit kullanıyor?
Grafit konusunda merak edilenleri İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlgin Kurşun Ünver açıkladı.
BENZERSİZ FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERE SAHİP
"Son dönemlerde kullanım alanı gittikçe artan grafit, aslında bir karbon minerali" diyen Prof. Dr. Ünver, şunları anlatıyor:
"Gayet yumuşak, dokunumu yağsı ve ince levhalar halinde bükülme özelliğine sahip. Rengi gri-siyah arasında değişen tonlarda, çizgi rengi ise kül rengidir."
KULLANIM ALANI GENİŞ
Doğal ve sentetik olarak iki sınıfa ayrılan grafit benzersiz fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip. Bu da grafitin kullanım alanlarını artırıyor. Prof. Dr. Ünver, "Bu benzersiz özellikleri nedeniyle, kaynak çubuklarında, kükürt giderici maddelerde, kaplamalarda, yağlamada, refrakterlerde, elektrikli ürünlerde, pillerde, fren balatalarında, iletken kaplamalarda, potalarda, elektrotlarda ve boyalarda sıklıkla kullanılıyor" ifadesinde bulundu.
Yunanistan 2029’a kadar F-35 alamayacak!
Kanser tedavisinde bir ilk: Kanserli hücreler için üretilen virüs insanda denendi!
"TALEP ARTIŞI OLACAK"
Günümüzde dünyadaki en yüksek pazar payına sahip en yaygın grafit formunun pul grafit olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünver, şöyle devam ediyor:
"Ayrıca lityum iyon piller, yakıt hücreleri, elektronikler, grafen ve diğer yapısal malzemeler gibi teknolojik ürünlerde kullanımının gelecekte talep artışlarına neden olacağını düşünüyorum."
Doğal grafit, özellikle 2000'li yılların başından bu yana stratejik ham maddelerden biri olarak görülüyor. Prof. Dr. Ünver, bunun sebebini, "Mükemmel ısı iletkenliği, mükemmel elektrik iletkenliği (bakırdan 20 kadar daha iletken), ısıya dayanıklılık gibi özellikler" diye açıklıyor.
Endüstriyel uygulamalarda sıklıkla kullanılan grafit, refrakter, dökümhane, çelik üretimi ve elektrik motorlu araçlar için otomotiv gibi çeşitli endüstrilerde, nükleer endüstrisindeki özel uygulamalarda, büyük ölçekli elektrik enerji depolama cihazlarında, toz metalurjisinde, yakıt hücrelerinde ve alev geciktiricilerde tercih ediliyor.
Prof. Dr. Ünver, grafit kullanımında önemli bir alanın da altını çiziyor:
"Elektrikli araçların lityum iyon pil uygulamalarında da kullanılıyor. Bu da elektrikli araç endüstrisindeki gelişime bağlı olarak tüketimin artması anlamına geliyor."
Türkiye'de grafiti ham tüketen sanayi dallarının başını ise kurşun kalem ve döküm sanayii çekiyor.
TÜRKİYE'DE 20'DEN FAZLA GRAFİT YATAĞI VAR
Gelelim grafitin Türkiye'deki rezervlerine... Türkiye'de grafit çalışmaları 1941 yılında başladı. Yapılan araştırmalarda 20'yi aşkın bölgede ekonomik değere sahip az sayıda yatağın varlığı saptandı. Bu grafit yatakları Kastamonu, Yozgat, Kütahya, Muğla, Adıyaman, İzmir, İstanbul, Aydın ve Artvin'de bulunuyor. Yine son yıllarda yapılan araştırmalarda Balıkesir, Adıyaman ve Konya civarlarında grafit sahaları tespit edildi.
Bu grafitlerin özelliklerine de değinen Prof. Dr. Ünver, şöyle konuşuyor:
"Balıkesir Susurluk, İnebolu, Yozgat ve Adıyaman grafit oluşumlarının, Türkiye'nin en iyi grafitleşmiş karbonunu içeren bölgeler olduğu belirlenmiştir. Kütahya, Bandırma, Konya, Kastamonu ve Muğla'daki oluşumların da yer yer grafite varan özellikler gösteren fakat daha ziyade, 'semi-grafit'- 'meta-antrasit' özellikleri arasında geçişler gösteren oluşumlar olduğu, MTA laboratuvarlarında değişik zamanlarda yapılan analizler sonucu tespit edilmiştir."
DÜNYADA 320 MİLYON TON REZERV BULUNUYOR
Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) 2020 yılı verilerine göre dünyada 320 milyon ton grafit rezervi bulunuyor. En büyük rezervler Çin ve Brezilya'da. Diğer önemli rezervler sırasıyla Madagaskar ve Mozambik'te yer alıyor.
-
nedim 2 yıl önce Şikayet Etbazı yorumcular eleştirip durmuşlar .herhalde yakacak kömür zannetiler .Beğen
-
Hasan 2 yıl önce Şikayet EtHemen yabancılara satmayıp MTA nın işletebilmesi için çalışmalar yapılmalı. Ama pek ümidim yok.Beğen Toplam 1 beğeni
-
ihsan 2 yıl önce Şikayet EtDisariya ihrac etmesinler.bunlar bize silah olarak donecekBeğen Toplam 3 beğeni
-
Çok şükür 2 yıl önce Şikayet EtBizim topraklarımiz bereketli ama biz değil de zaten zengin olan sömürücüler, bize düşman olanlar ucuza alıp işleyip de bize pahalıya satmasın, milletim Nasiplensin.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Mehmet 2 yıl önce Şikayet EtAbartılacak bir rezerv yok. Türkiye'nin kendi ihtiyacını dahi karşılamaz.Beğen Toplam 6 beğeni