Geleceğin petrolü ve doğal gaz için el sıkıştılar! Avrupa'nın umudu dost ülke

Rus gazına alternatif arayan Berlin, umudu dost ülkede buldu. Katar ve Almanya, Cuma günü geleceğin petrolü olarak adlandırılan hidrojen ticareti ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alanlarında enerji ortaklığı anlaşması imzaladı.

Geleceğin petrolü ve doğal gaz için el sıkıştılar! Avrupa'nın umudu dost ülke
Geleceğin petrolü ve doğal gaz için el sıkıştılar! Avrupa'nın umudu dost ülke
GİRİŞ 21.05.2022 15:32 GÜNCELLEME 21.05.2022 15:32

Alman haber ajansı DPA'nın bildirdiğine göre, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad es-Sani ve Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Katar Emiri'nin Berlin'e yaptığı resmi ziyaret sırasında, iki ülke arasında iş birliğini derinleştirmek için mutabakata vardı.

Almanya Enerji Bakanlığının açıklamasında, "Enerji ortaklığı, Almanya'nın Katar'dan sıvılaştırılmış doğal gaz ithal ederek gaz arzını çeşitlendirmesine yardımcı olacak ve aynı zamanda yeşil enerji hidrojen alanında iş birliğine doğru bir ivme kazandıracak." ifadeleri kullanıldı.

Alman makamlarına göre enerji alanındaki Alman-Katar ortaklığı, iki hükümet arasında enerjiyle ilgili konularda "üst düzey ticareti" teşvik etmeyi, iki ülke arasında köprüler kurmayı, kamu ve özel sektörden aktif tarafları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca, Katar Enerji Bakanlığı ile Almanya Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı arasında düzenli toplantılar yapılacağı belirtildi.

GELECEĞİN PETROLÜ HİDROJEN VE DOĞAL GAZ İÇİN ANLAŞMA

İki ülkenin iki çalışma grubu oluşturma konusunda anlaştıklarının da belirtildiği açıklamada, "Bir grup sıvılaştırılmış doğal gaz ve hidrojen alanında ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve altyapı ve düzenleyici konular hakkında bir forum oluşturulması ile ilgilenecektir." ifadelerine yer verildi.

Diğer çalışma grubu yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve lojistik yönetimine odaklanacak ve yetenekler, altyapı ve elektrik piyasaları gibi ilgili konuların geliştirilmesi üzerinde çalışacak.

Cuma günü, Alman gazetesi Handelsblatt, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdulrahman Al-Sani'nin Doha'nın 2024'te Almanya'ya sıvılaştırılmış doğal gaz sevkiyatına başlamayı umduğunu belirttiğini aktardı.

Habeck, geçtiğimiz Mart ayında Alman elektrik şirketi RWE ve enerji şirketi Uniper'den yetkililer eşliğinde sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikine yönelik uzun vadeli anlaşmalar konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Katar'a gitti.

Cuma sabahı Şeyh Tamim, geçen Pazartesi başlayan bir Avrupa çalışma turunun üçüncü ayağı olan Berlin'e geldi. Almanya'ya gelmeden önce Slovenya'yı ve ardından İspanya'yı ziyaret eden Tamim, İngiltere ve Fransa'ya da gidecek.

KAYNAK: STAR GAZETE
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.