Türkiye'den dev enerji hamlesi! Karaya vuran her dalga elektrik olarak dönecek

Enerji alanında devrim niteliğinde çalışmalara imza atan Türkiye'den müthiş bir enerji hamlesi geliyor. Bu kapsamda denizlerde doğal olarak meydana gelen dalgaların oluşturduğu itme gücünden elektrik üretilmesi planlanıyor.

Türkiye'den dev enerji hamlesi! Karaya vuran her dalga elektrik olarak dönecek
Türkiye'den dev enerji hamlesi! Karaya vuran her dalga elektrik olarak dönecek
GİRİŞ 21.05.2022 15:03 GÜNCELLEME 21.05.2022 15:04
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Türkiye, birçok alanda olduğu gibi enerjide de çığır açtı. Kendi jeneratör, türbin ve kontrol sistemlerini üreterek dünyanın 5 ülkesinden biri haline geldi. Şimdi de dalgalardan elektrik üretimi dahil yenilenebilir enerji konusunda önemli projeler üzerinde çalışılıyor. 

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, TBMM KİT Komisyonu toplantısında enerji sektöründe yerlileşme ile ilgili başarı öykülerini ve dünyanın bu alanda teknoloji üreten 5 ülkesinden biri haline nasıl gelindiğini anlattı:

İzzet Alagöz

YERLİ JENARATÖR VE TÜRBİN

Elektrik üretim santralleri için hayati öneme sahip türbin, jeneratör ve kontrol sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi sağlandı. Yıl sonunda Sarıyar Hasan Polatkan Santrali'nde yerli tribün montajı yapılacak. Bu yıl Ankara sınırları içinde jeneratör fabrikası açmayı planlıyoruz. Böylece, Türkiye'de yüzde 100 dışa bağımlı olduğumuz bir alanda biz üretici ve teknoloji tedarikçisi konumuna geleceğiz.

Akkuyu NGS’ye son teknoloji gözlem sistemiAkkuyu NGS’ye son teknoloji gözlem sistemi

5'İNCİ ÜLKE OLACAĞIZ

EOS kısaltmasıyla kullandığımız otomasyon sistemi ilk kez Kepez II Hidroelektrik Santrali'nde başarılı bir şekilde 2020'de devreye alındı. 2021'de 5 hidroelektrik santralimize entegre edilen EOS'un, 2022'de 6 hidroelektrik santraline daha entegre edilmesi çalışmaları devam ediyor. Dünyada sadece 4 ülke tarafından üretilen DCS Kontrol S istemlerini (nükleer santral kontrol sistemi ancak Türkiye bunu şu anda hidroelektrik santrallerinde kullanıyor) beşinci üreten ülke konumuna getiren bir ürünü biz EÜAŞ'ın santralleri içerisinde yaygınlaştırmış olacağız.

APİLSAN'ın pil üretim tesisi Türkiye'nin gücüne güç katacak!APİLSAN'ın pil üretim tesisi Türkiye'nin gücüne güç katacak!

Enerji

DENİZ DALGALARINDAN ÜRETİM

Denizlerde doğal olarak meydana gelen dalgaların oluşturduğu itme gücünden yararlanılarak elektrik üretilmesi, bacasız termik santral uygulamalar gibi alanlarda çalışmalarımız sürüyor.

Enerji

KANGREN OLMUŞTU, ÜRETİM BAŞLIYOR

TKİ ile yaptığımız anlaşma kapsamında Afşin-Elbistan Çöllolar Sahası İşletmeleri'nde üretime önümüzdeki yıl tekrar geçilmesi planlanıyor.

ÇİP KRİZİ OLMAYACAK

Dünyada çip krizi var ama biz bu sorunu aştık. 100 santrale kontrol sistemi kuracak her türlü çipe ve elektronik malzemeye tedarik ettik, ürettik. Dolayısıyla çip krizi olmayan bir yerdeyiz.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 74
  • Kemalettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalınmış bir proje, muhalefetin desteğine gerek var mı bilmiyorum ama ila onları ikna etmek gerekirse buradan elde edeceğimiz elektrikle heykel yapacağız diyerek onları da ikna edebilirsiniz.
    Cevapla
  • asdsr 1 yıl önce Şikayet Et
    Bos yorum yapanlar sizin hayalini bile kuramadiginiz seyler yapiliyo bu ulkede camur atmayi birakinda sizde bisey yapin yillardir bos lakirti yapiyosunuz 80yilda yapilmayanlar 20yilda yapildi nankor herifler begenmiyosaniz gidin begendiginiz yerde yasayin
    Cevapla
  • Levent 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki bu Türkiye'nin uçtuğu kaçtığı dünyada ilk 3'e ilk 5'girdiği söylenen projeler, enflasyonu niye düşürmüyor, ödediğimiz faturaları neden azaltmıyor, bir varmış bir yokmuş masalları başladı seçime doğru. Bir litre mazot benzin 20 lira bırakın dalgayı da önce bulduğunuzu iddia ettiğiniz petrolleri çıkarın enflasyonu düşürün bizde inanalım samimiyetinize!
    Cevapla
  • Ergün 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçim yaklaşıyoruz halkın inanacagini sanarak masallara yine başladılar. Daha gazı kullanmadan yeni masallar yerine yıllardır dünyada uygulanan denizden dalga ile elektrik üretme işini yeni gibi anlayacağınız ilk seçimden önce resmini değil milyar KW ilk üretim yapın bir görelim sonra değerlendiririz.
    Cevapla
  • Takip eden 1 yıl önce Şikayet Et
    Kafası basmayip anlamış gibi görünen iç hainler dalgadan elektrik üretmeyi de dalgaya alacaklardır görün bakın
    Cevapla
  • Huseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tip insanlar bu tip insanlar bu tip insanlar bu Türkiye'yi yerinden kaldırıp sıfır bir Türkiye'ye koysan dahi yine odunum diyecek ne yaparsan yap bunlara yaranmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle