ABD Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması: Tereddüt etmeyeceğiz

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti.

ABD Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması: Tereddüt etmeyeceğiz
ABD Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması: Tereddüt etmeyeceğiz
GİRİŞ 17.05.2022 23:45 GÜNCELLEME 17.05.2022 23:46
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti.

Powell, The Wall Street Journal tarafından düzenlenen etkinlikte, para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'NET VE İNANDIRICI BİR ŞEKİLDE DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEMİZ GEREKİYOR'

Enflasyonu düşürecek araçlara ve kararlılığa sahip olduklarını vurgulayan Powell, "Enflasyonun net ve inandırıcı bir şekilde düştüğünü görmemiz gerekiyor ve bunu görene kadar zorlamaya devam edeceğiz." dedi.

Powell, enflasyon baskılarının azaldığına ve enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmeleri gerektiğini belirterek, "Bunu göremezsek, o zaman daha agresif hareket etmeyi düşünmemiz gerekecek." diye konuştu.

'TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ'

Bankanın, son toplantısında 50 baz puanlık faiz artışına gittiğini ve devam eden faiz artırımlarının uygun olacağını düşündüklerini aktaran Powell, gelecek iki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımına gitme fikrinin de Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) geniş destek bulduğunu kaydetti.

Powell, Fed'in enflasyon düşene kadar faiz oranlarını daha kısıtlayıcı seviyelere yükseltmekten çekinmeyeceğine dikkati çekerek, "'Finansal koşullar uygun, enflasyonun düştüğünü görüyoruz' diyebileceğimiz bir noktada olduğumuzu hissedene kadar gideceğiz." ifadesini kullandı.

Fed Başkanı Powell, nötr oranları geçmeleri gerekse dahi tereddüt etmeyeceklerini belirtti.

ABD EKONOMİSİ İYİ DURUMDA

Ukrayna'daki savaş ve Çin'deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) karantinaları gibi ABD dışındaki gelişmelerin de ekonomide belirsizliğe neden olduğuna işaret eden Powell, bunların büyümeyi aşağı, enflasyonu ise yukarı yönlü baskılayabileceğini söyledi.

Powell, fiyat istikrarını yeniden sağlama sürecinin biraz acı verebileceğini belirterek, ABD ekonomisinin güçlü ve daha sıkı politikalara dayanacak şekilde iyi bir konumda olduğunu aktardı.

Toplantıdan toplantıya, veriden veriye finansal ve ekonomik koşulları değerlendireceklerini kaydeden Powell, eylemlerinin ekonomi üzerindeki etkisine bakacaklarını vurguladı.

FED SON TOPLANTISINDA FAİZİ YÜKSELTMİŞTİ

Fed son toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltmişti. Salgın döneminde yaklaşık 9 trilyon dolara ulaşan bilançosunu ise 1 Haziran itibarıyla küçültmeye başlayacağını duyurmuştu.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 8,3 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde yükseliş göstermişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 54
  • A.A.A 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar ($) ve Euro (€) dan Bütün Dünya kurtulmalı, Yoksa Savaşlar, Krizler, Enflasyonlar, İşsizlik bitmez.!! Çünkü Onlar Faiz adı altında İnsanlığı soyuyor ve hiç bir Toplum huzuru bulamıyor..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıkılasın abd. Dünyayı oerişan ettin
    Cevapla
  • Ak100 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz artırımı olduğu sürece enflasyon da articak.batacaklar bı iznillah
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve ABD Merkez Bankası FED işini bilir! Sen o uyduruk teorile innanarak yüksek enflasyon yaşamayı devam et her gün alım gücün biraz daha düşsün! Enflasyonu düşürmenin tek yolu faizleri artırmak Nokta! Örneğin Roma Imparatorluğu Yugoslav ekonomisi ve Yugoslavya yüksek enflasyon ile batılar!
    Cevapla
  • can24 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen kesin batarlar bizdende gelip borç isterler. yav onlar batsa dünya batar öyle bi sistem kurmuşlar... batacaklarmışşşşşş
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    bu abd ekonomiden anladıgı yok acilen bizim reis bunlara ekonomi dersi vermeli faiz şonuç enflasyon demektir
    Cevapla
  • 6161 1 yıl önce Şikayet Et
    Beyin firarda :))
    Cevapla
  • adil 1 yıl önce Şikayet Et
    uyan artık
    Cevapla
  • abc 1 yıl önce Şikayet Et
    her ekonomi sömürgeyi reddeder. racon baba dövüş kavga huysuzluktandır. silah ve mermi hem hısım hem hasımdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle