Dünya Tohumculuk Kongresi 2025'te İstanbul'da yapılacak

Uluslararası Tohumculuk Federasyonunca (ISF) organize edilen "Dünya Tohumculuk Kongresi"nin 2025'te İstanbul'da organize edilmesi için iş birliği protokolü imzalandı.

Dünya Tohumculuk Kongresi 2025'te İstanbul'da yapılacak
Dünya Tohumculuk Kongresi 2025'te İstanbul'da yapılacak
GİRİŞ 17.05.2022 20:50 GÜNCELLEME 17.05.2022 20:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İspanya'nın Barselona kentinde bu yıl düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi'nde, ISF Genel Sekreteri Michael Keller, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Başkanı Mete Kömeağaç arasında imzalanan protokol ile kongrenin 2025'te İstanbul'da yapılması sağlandı.

Konuya ilişkin TSÜAB'tan AA muhabirine yapılan açıklamada, ISF'nin 59 ülkede faaliyet gösteren 7 bin 500'den fazla tohumculuk firmasının üye olduğu, Türkiye'den de TSÜAB ve TÜRKTED'in bu kurum içinde yer aldığı bildirildi.

Türkiye'nin, normal şartlarda 2023'te ev sahipliği yapması öngörülen Dünya Tohumculuk Kongresi'ni Kovid-19 salgınından kaynaklanan ertelemeler nedeniyle 2025'te organize edeceği belirtildi.

Tohumculuk sektörünün önde gelen firmalarının bu kongrede bulunduğunu vurgulayan TSÜAB Genel Sekreteri Hamit Ayanoğlu, "Dünya Tohumculuk Kongresi'nin İstanbul'da yapılması, Türk tohumculuk sektörünün tanıtılmasının yanı sıra Türkiye'nin tohumculuk sektöründe geldiği yeri görmesi ve dünyaya göstermesi açısından çok önemli olacaktır. Ülkemizin tanıtımına da katkı sağlayacaktır." dedi.

Ayanoğlu, Türkiye'deki kongreye 1500'den fazla firma ile bu zamana kadarki en yüksek katılımın olmasının ön görüldüğüne işaret etti.

Yılda bir yapılan bu kongrelerde, dünya tohumculuğunun geleceği, tohum ticaretini kolaylaştırıcı unsurlar, ticari iş birlikleri ve uluslararası uyum konuları ele alınıyor.

"Sektör için büyük fırsatlar sunacak"

Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tohumculukta küresel ölçekte faaliyet gösteren 59 ülkeden 2 binin üzerinde firmayı 2025'te İstanbul’da ağırlayacaklarını belirterek, "Dünya Tohumculuk Kongresi'nin 2025'te İstanbul'da organize edilecek olması, Türk tohumculuk sektörünün tanıtımı ve ticari iş birlikleri için büyük bir fırsat sunuyor." dedi.

Gençer, Türkiye'nin tohumculuk sektöründe güçlü bir konumda olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Doğru politikaların, doğru desteklemelerin sonucunda gelişiyor, güçleniyoruz. Hem iç piyasanın isteğini karşılıyor hem de ihracat yapabiliyoruz. Bir taraftan iç piyasa ihtiyaçlarımızı karşılarken diğer taraftan da dış pazara açılmanın ve küresel tohum pazarında etkili bir şekilde yer almanın çabası içerisindeyiz."

"Türkiye'de tescil altına alınmış 12 bin, üretim izni almış 3 bin çeşit tohum bulunuyor"

Dünya tohum dış ticaret hacmi 2019 verilerine göre, Türkiye'nin tohum ticaret hacminin 400 milyon dolar seviyelerine yükseldiğini belirten Gençer, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 90’ı yakaladığını kaydetti.

Gençer, Türkiye'de tescil altına alınmış 12 bin, üretim izni almış 3 bin çeşit tohum bulunduğunu aktararak, "Islahçılarımız son dönemlerde yaşamış olduğumuz iklimsel sıkıntıları da göz önünde bulundurarak farklı stres koşullarına karşı toleranslı, dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli çeşitler geliştirmeye devam ediyor." diye konuştu.

İstanbul'daki Dünya Tohumculuk Kongresi'nde "dünya tohumculuğunun geleceğinin, tohum ticaretini kolaylaştırıcı unsurların, ticari iş birliklerinin ve ticarette uluslararası uyum gibi konuların" konuşulacağını vurgulayan Gençer, Türk üreticiler için yeni pazarları tanıma ve açılma fırsatlarının olacağını kaydetti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • metin bey 1 yıl önce Şikayet Et
    2025de kim öle kim kala
    Cevapla