Bakan Kurum: Atatürk Havalimanı hiçbir şekilde imara açılmayacak

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başkent Millet Bahçesi'nde açıklama yaptı. Bakan Kurum "Atatürk Havalimanı İstanbul'un cazibe merkezi haline gelecek konut ve imara açılmaksızın vatandaşımıza açılacak" dedi.

GİRİŞ 17.05.2022 10:33 GÜNCELLEME 17.05.2022 12:04
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Bakan Kurum, "Atatürk Havalimanı'na yapacağımız Türkiye'nin en büyük millet bahçesi projemize devam edeceğiz. Hiçbir şekilde konut ve ticarete açmaksızın vatandaşlara açacağız" dedi.

CHP'nin Atatürk Havalimanı eleştirilerine yanıt veren Bakan Kurum, "Bizim açıklamalarımızı bir kenara bırakalım. Kılıçdaroğlu, buraya kültür ve doğa projesi yapacağını açıklamıştı. Kendi genel başkanları bile açıklamalarında ters düşüyor. Bunlar tehdit diline alışmışlar ama baktığınızda dikili bir tane ağaçları yok" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamalarından satır başları;

8.5 milyon metrekare bir alan. 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmış, İstanbul'umuza hizmet vermiş bir havalimanımız. Yaşanan Trafik problemi, hava kirliliği, gürültü kirliliğinden sebep ki yakın bölgede milyonlarca vatandaşımız burada yaşıyorlar. Bu havalimanı bölgesinde oluşan hava kirliliğinden dolayı, ses, egzoz emisyonlarından dolayı rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Büyük Türkiye, Büyük İstanbul vizyonu çerçevesinde İstanbul Havalimanı yapıldı.

İstanbul Havalimanı’nın kalitesi bağlamında dünyanın ve Avrupa’nın sayılı havalimanı haline geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın milletimizle paylaşmış olduğu, ‘Burayı imara açmayacak mısınız?’ gibi üstüne basa basa yapılan sorulara rağmen Cumhurbaşkanımız buranın bitmesinin acil durumlar için kullanılması, hastaneye hizmet verilmesi, afet alanlarında vatandaşımıza hizmet verecek şekilde bir pistimizi bırakıyoruz ve İstanbul’umuza yeşil alan bırakacağımızı müjdelediler.

İngiltere’ye Fransa’ya gelişmiş ülkelere baktığınızda şehrin içinde artık havalimanı yok. Çevre ve iklim açısından da tesislerin taşınması çok önemli. Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Havalimanı’na taşınmasıyla trafiğin yüzde 35 azaldığı belirtiliyor.

Buradaki baktığınızda sahildeki güzelim doğa alanlarındaki çevre koruma bölgelerindeki kaçak yapılara seslerini çıkarmazlar. Yine mevzu Haliç meselesi olunca dünyanın en önemli atık su arıtma tesislerinden birisi için yapraklardan alkış beklerler. Bu zihniyet köhneleşmiş CHP zihniyetidir. Bunlar aynı sesle, aynı koroyla muhalefet yapmak üzere eleştiri yapıyorlar.

MESELE ÇEVRE MESELESİ DEĞİL

Kendi içlerinde bu projemizi israf olarak değerlendirerek maskeli çevrecileri, sözde doğa ve çevreyi koruduğun söyleyenleri alarak projelerimizi eleştirmeye çalışıyorlar. Kendi projelerindeki sıkıntıları görmüyorlar.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu buraya kültür ve doğa projesi yapacağını açıklamıştı. Burada kendi genel başkanları bile söylemlerinde terse düşüyorlar. Açık ve net söylemek gerekirse burada mesele çevre meselesi değildir. Gezi Parkı’nda mesele çevre meselesi değilse burada milyonlarca ağacın kesilmesine muhalefet nasıl tepki gösteriyor anlamış değiliz. Ankara Millet Bahçemizdeyiz. Atatürk istismarı yapanlara burada başkent millet bahçelerini gezmelerini tavsiye ediyoruz. Bunlar korunuyor. Geleceğimiz emanet edeceğimiz çocuklarımıza da aktaracağız.

İSTANBUL'UN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK

Biz 16 milyon İstanbullu kardeşimiz ve 85 milyon vatandaşımızla birlikte projelerimizi yapmaya azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Günde 1 milyondan fazla vatandaşımızın ziyaret edeceği bir mekan haline gelecek. İstanbul’un cazibe merkezi haline gelecek konut ve imara açılmaksızın vatandaşımıza açılacak bu mekanda gençler deneylerini yapacak. Gençler kıraathanede ders çalışacak. Spor alanlarında spor yapacak.

İstanbul bir deprem merkezi olası bir afet durumunda toplanma merkezi haline gelecek. Millete verdikleri sözleri tutmadıkları için bu projeleri anlayamazlar. Milletimiz her zaman iş bekler, proje bekler, eser bekler. Biz üretimimizle birlikte bu işleri yapmaya gayret gösteriyoruz.

KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ

Milletimizin ihtiyacı neredeyse biz gayret gösteriyoruz. Depremde, selde heyelanda başka konuları konuştukları için bizi anlamalarını beklemiyoruz.

132 bin ağacımızı Atatürk Havalimanı’ndaki millet bahçemize dikeceğiz. İstanbul’un akciğeri olacak projeyi gerçekleştireceğiz. Biz bu noktada da hem çevre açısından hem doğa koruma açısından projemizi yapmaya azim ve kararlılıkla devam edeceğiz.

Tüm ekibimizle birlikte gittik 81 şehrimizle çevre projemizi başlattık. 81 ilde 445 tane millet bahçesi projesi başlattık. Yeşil kalkınma anlayışı çerçevesinde 2053 vizyonu çerçevesinde yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Onlar bizim arkadaşlarımızı müteahhitlerimizi tehdit etmeye devam etsinler biz onların kuru gürültülerine bakmayacağız. Milletimizle birlikte yol yürümeye devam edeceğiz.

2023 YILINDA ARMAĞAN EDECEĞİZ

Atatürk Havalimanı’nı 85 milyonun bahçesi olacak şekilde. Buradaki yeşil alanda hoş vakit geçirmeye devam edeceğiz. Yeşil koridorumuzun İstanbul’umuza 85 milyon büyük Türkiye ailesine hayırlı olmasını diliyorum.

Sözde çevrecilerle gidip bu projeyi yaptırmayacaklarını, bu projeyi gök kubbe altında başına yıkacaklarını söyleyerek vatandaşımızı tehdit ediyorlar. Dikili bir tane ağaçları yok. Söyledikleri sözleri tutmadığını görüyoruz. Ankara’da İstanbul’da İzmir’de CHP zihniyetinin başlatıp bitirdiği bir tane projeyi gösterebilir misiniz? Biz proje yapmaya devam edeceğiz. Bizim karnemiz milletimizdir. Biz milletimizle inşallah Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürümeye devam edeceğiz.

Burada şölenler yapacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anacağız. Burada Türkiye’deki ilk havalimanındaki uçakların projelerini öğrenecekler. Oradaki tüm limanlar kalıyor. Atatürk Havalimanı yıkılmıyor milletimize armağan ediliyor. Afet toplanma alanları çok büyük bir ihtiyaçtır. Bu noktada İstanbul’da şehrin merkezinde akciğer vazifesi görecek ve deprem esnasında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek bir alan olacak. Söz verdiğimiz gibi 2023 yılında aziz milletimize bu projeyi armağan edeceğiz.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERSOY'DAN ATATÜRK HAVALİMANI AÇIKLAMASI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Havalimanı'nın pistlerinin yıkılmasına ilişkin , "İki havalimanı da (İstanbul ve Atatürk) aynı hava koridorunu kullanıyor. Teknik olarak ikisine aynı anda iniş ve kalkış yapılamıyor. Ya birini açık tutacaksınız ya da diğerini..." dedi.

Ersoy, İstanbul ve Atatürk havalimanlarının aynı hava koridorunu kullandığına işaret ederek, "Atatürk Havalimanı'nın potansiyeline baktığımız zaman, 3 pisti olmasına rağmen 1,5 pist verimliliğinde kullanılabiliyordu. Yeni yapılan İstanbul Havalimanı ise 6 pist potansiyeline sahip olup paralel planlanması sebebiyle tamamı eş zamanlı kullanılabiliyor. İki havalimanını kıyasladığımız zaman İstanbul Havalimanı'nın kapasitesi 4 kat daha yüksek." ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, Atatürk Havalimanı'nda bir pistin acil durumlar için açık tutulacağına dikkati çekerek, "Atatürk Havalimanı'nın bundan sonra 1 taneden fazla piste ihtiyacı hiçbir zaman olmayacak. Sadece sağlık sebebiyle ve yahut fuar vesaire gerekçelerle acil ve özel inişler için kullanılabilir. Çünkü oraya iniş yaptığınız zaman İstanbul'daki trafiği durdurmanız gerekiyor." dedi.

Yedek pistin açık tutulduğunu, deprem gibi acil durumlarda her zaman kullanılabileceğini vurgulayan Ersoy, eski havalimanı açıkken dahi bütün pistlerinin aktif olarak kullanılamadığı ve yıkılan pistin yeni havalimanının yaklaşma koridoruna giren pist olduğu bilgisini verdi.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 33
  • marslı 1 yıl önce Şikayet Et
    savaş zamanı elindeki hazır havaalanını niye yıkıyorsun. la arkadaş biraz stratejik planlama yapın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkenin yeşil alanlara ihtiyacı var , yeşil alan yapılır karşı çıkarsınız araba fabrikası yapılır karşı çıkarsınız , ne dediginiz belli degil , chp zihniyeti.
    Cevapla
  • Taha 1 yıl önce Şikayet Et
    Müteaahhitlerin makine paktları boşdurmasın diye Hazinenin yüksek faizle borçlandığı paraları Toprağa gömmek için çabalayan sizin kadar gayret sahibi bir hükümet gelmiş midir merak ediyorum.Yeter bu israfınız yeter.Birazda Üretim ve istihdama dayalı yatırımlar yapın.
    Cevapla
  • Taha 1 yıl önce Şikayet Et
    Etrafında oturan belki 100bin kişinin eğlenmesi için tahminimce 1,5milyar dolar lık bir park yapılacaktır.Bu parayla en az 20 tane İhraca ta dönük Fabrika kurulup istihdam yaratılıp ülkeye döviz girdisi sağlanır 100Bin kişi değil 82Milyon kişi faydalanabilirdi.Maalesef bu kafada üretime dayalı yatırım projesi yok varsa yoksa park,Bahçe ve inşaat ölü yatırımları yapıp Üst akla Faiz ödemek.
    Cevapla
  • İdris 1 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar zamanında burası içinde aynı şeyi söylemişlerdi şu an esenlerde gölgelik yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle