TCMB, TL varlıkların teminat ağırlığını artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para ve Kur Politikası metni ve Liralaşma Stratejisi kapsamında Türk lirası cinsi varlıkların teminat sistemindeki ağırlığını artırıcı adım attı.

GİRİŞ 16.05.2022 17:18 GÜNCELLEME 16.05.2022 17:18
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para ve Kur Politikası metni ve Liralaşma Stratejisi kapsamında Türk lirası cinsi varlıkların teminat sistemindeki ağırlığını artırıcı adım attı.

AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası, bankalara TL İşlemleri ve Döviz Piyasaları Uygulama Talimatı'nda değişikliğe gitti.

2022 yılı Para ve Kur Politikası metninde TCMB teminat havuzunda Türk lirası cinsi varlıkları destekleyici şekilde düzenlemeler yapılabileceği ve APİ fonlama yapısında devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) teminat olarak kullanımını artırıcı adımlar atılacağı duyurulmuştu. Bu kapsamda ve Liralaşma Stratejisi çerçevesinde, TCMB, TL cinsi varlıkların teminat sistemindeki ağırlığının artırılmasına yönelik olarak 27 Mayıs'tan itibaren bazı uygulamaları devreye alacak.

TCMB, Döviz Piyasaları Müdürlüğü nezdinde tesis edilen tüm swap işlemleri için uygulanan teminat blokajının minimum yüzde 30'unun DİBS sepetinden oluşmasına karar verdi.

DİBS sepetinin sadece TL cinsi; kuponsuz, sabit kuponlu, değişken faizli ve TLREF'e endeksli; DİBS veya Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından yurt içinde ihraç edilen kira sertifikası cinsinden varlıklardan oluşması uygun görüldü.

Ayrıca, TL cinsinden DİBS'ler hariç diğer teminat çeşitlerinde iskonto oranlarının artırıldığını ve yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldığını belirten bankacılık kaynakları, gelecek dönemde de TL cinsi varlıkların teminat sistemindeki ağırlığının artırılması yönünde adımların sürdürülebileceğini söyledi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerekiyorsa yapın siz bizden daha iyi biliyorsunuz sonuçta. Lütfen TL nin değerini yükseltin başka türlü enflasyon düşmez.
    Cevapla
  • Cil 1 yıl önce Şikayet Et
    Dövüzin ana sebebi tüsiad ve chp dir bunlara iyi bir Osmanli tokati vurulmazsa yolumuz açilmaz. Nokta
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bozduracak dolar kalmadı, sözle doları durdurabilecek lerini sanıyorlar....
    Cevapla
  • Metin cicigül 1 yıl önce Şikayet Et
    TL pul olduktan sonra iş işten geçmiş olacak
    Cevapla
  • vadi 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel enfilasyon çakıldı dolar çakıldı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle