Eczacıbaşı'ndan Afrika hamlesi: Yapmazsak faturası büyük olur

Yatırımları hızlandırarak faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Şu anda yatırım maliyetleri yüksek olabilir ancak yatırımı ertelemenin zararı uzun vadede çok daha büyük olur” dedi.

Eczacıbaşı'ndan Afrika hamlesi: Yapmazsak faturası büyük olur
Eczacıbaşı'ndan Afrika hamlesi: Yapmazsak faturası büyük olur
GİRİŞ 16.05.2022 14:21 GÜNCELLEME 16.05.2022 15:26
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Bu yıl 80. yılını kutlayan Eczacıbaşı Topluluğu, ihracat odaklı yatırımlarını sürdürüyor. Eczacıbaşı Topluluğu, en büyük iş alanını oluşturan yapı ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Vitra Karo’nun Bilecik Bozüyük’teki yeni tesis açılışını gerçekleştirdi. Açılış öncesi yatırım planlarını ve hedefl erini anlatan Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yüksek döviz kuru ve enflasyondaki yükselişin yatırımlarına etkisini değerlendirdi.

“MORALİMİZİ BOZMADAN YATIRIMLARA DEVAM EDİYORUZ”

Yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Eczacıbaşı, yatırımları ivmelendiren faktörlerin; talep artışı, teknolojinin yenilenmesi, yeni pazarların doğuşu olduğunu belirtti. Eczacıbaşı, “Şu anda yatırım maliyetleri yüksek olabilir ancak yatırımı ertelemenin zararı, alternatifiyle hesapladığında uzun vadede çok daha büyük olabiliyor. O nedenle en zor dönemlerde bile yatırımların devam ettiğini görüyoruz. Talep artışı nedeniyle yeni üretim kapasitesine ihtiyaç duyan işlerde yatırımı erteleyemiyorsunuz. Ekonomide her zaman sorunlar olabilir ve biz sanayiciyiz. Moralimizi bozmadan yatırımlara planladığımız gibi devam ediyoruz” dedi.

Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı

“TALEBİ KARŞILAYAMAMANIN FATURASI BÜYÜK OLUR”

Yatırımlarının talebe uygun şekilde devam edeceğini dile getiren Eczacıbaşı, “Sorunlar vardır ve her zaman olmuştur. Zorluklar da mutlaka göğüslenir. Kurlara, maliyet artışına çözüm bulunur ve bir şekilde yatırım yapılır. Aksi durumda çark değişir ve onun maliyeti her sene daha fazla olur. Ekonomik krizler gelir geçer, kurlar, enflasyon artar düşer, bir şekilde denge bulunur ve sorun çözülür. Ama yatırım yapmazsanız onun maliyeti katlanarak gider. Talebi karşılayamamak, pazarı yurtiçi veya yurtdışında rakiplere kaptırmak, küçülen pazarın getirdiği maliyet artışlarını karşılamak gibi etkenlerin getirdiği fatura çok daha büyük olur” diye konuştu.

"AFRİKA KITASINA ODAKLANACAĞIZ"

Pandeminin sektörler üzerinde farklı etkileri olduğunu söyleyen Bülent Eczacıbaşı, “Bazı sektörler büyük talep artışları yaşadı. Yatırım yaptığımız sektör, Avrupa ve Türkiye’de talep açısından olumsuz etkilenmedi. İnşaat sektöründe olumsuz bir tesir yaşamadık. Yeni tesis yatırımını bu talep doğrultusunda yaptık. Bozüyük’ teki yatırımı hem Türkiye hem de Avrupa pazarlarını hedef alarak hayata geçirdik” dedi.

Bozüyük’ün yatırım için önemli bir konumda olduğunu dile getiren Eczacıbaşı, “Pazara yakınlık, hammadde ve lojistik imkanları nedeniyle yatırım bölgesi olarak tercih ediliyor. Grup olarak bu bölgeye 1970’li yıllarda geldik. Karo seramik, dünya çapında çalışabileceğimiz, iddialı olabileceğimiz bir alan” dedi. Fas’ta temizlik kâğıdı alanında bir fabrika açtıklarını da kaydeden Eczacıbaşı, “Fas, pazar açısından cazip olduğu için bu ülkede yatırım yaptık. Fas yatırımını oturttuktan sonra Afrika kıtasına daha fazla odaklanacağız" açıklamasını yaptı.

KAYNAK: ERKAN ÇAKAN/DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Sivasspor 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen krizler gelir geçer.önemli olan ülkeye fiziki yatırım.
    Cevapla
  • batu 1 yıl önce Şikayet Et
    şimdi afrikada 10 lira ile yapılacak bir yatırım.. 10 yıl sonra 50 lira ya çıkar maliyeti ve geri dönmesi.. o yüzden afrika şuan yatırım yapılacak ne iyi bölgedir..
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    80 yıllık holding fasta 1 yatırım yapmış. Eczasibasından birçok sektörde öncü olmasını beklerdim. Eczacibasi şubesiz banka para satışı yapmayıp yatırım yapmıyor. İlaç fabrikalari ile Türki cumhuriyetleri ne yatırım yapabilirdi.
    Cevapla
  • Tuzla 1 yıl önce Şikayet Et
    Enfilasyondan dusuk faiz var yatirim maliyeti nin nesi yuksel neden ev arsa fiyatlarinin uce katlandigini saniyorsunuz
    Cevapla
  • emrullah_0715 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis boşuna Afrikaya mekik dokumuyor gelecek yuzyıl Afrıkadan gecıyor ama bunu saman kafalılara anlatamazsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle