Mart ayı cari açık rakamları belli oldu

Cari işlemler hesabı martta 5 milyar 554 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 24 milyar 223 milyon dolar oldu.

Mart ayı cari açık rakamları belli oldu
Mart ayı cari açık rakamları belli oldu
GİRİŞ 16.05.2022 10:03 GÜNCELLEME 16.05.2022 10:26
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, cari işlemler açığı, martta geçen yılın aynı ayına kıyasla 2 milyar 229 milyon dolar artarak 5 milyar 554 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 24 milyar 223 milyon dolara yükseldi.

Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 3 milyar 356 milyon dolar artarak 6 milyar 342 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

Geçen yılın mart ayında 314 milyon dolarlık açık oluşan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 480 milyon dolar fazla verildi. Bu dönemde, hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 1 milyar 472 milyon dolar artarak 2 milyar 329 milyon dolara yükseldi.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, martta geçen yılın aynı dönemine göre 708 milyon dolar artışla 1 milyar 450 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde, birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar 174 milyon dolar artarak 1 milyar 397 milyon dolar oldu. Geçen yılın mart ayında 27 milyon dolar giriş kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde ise 2022'nin aynı ayında 144 milyon dolar çıkış yaşandı.

Öte yandan, şubat ayına ilişkin cari işlemler açığı 5 milyar 154 milyon dolardan 5 milyar 441 milyon dolara revize edildi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Kul Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz sebep enflasyon sonuç tezi batmıştır bunu sonucu görmeden de biliyordunuz ama böyle olmasını istediniz çin modeli diye TL yi degersizlestirerek milleti çok ucuza çalıştırarak dışarıya fazla mal ihraç edilecekti ama birşey gözden kaçtı bizim ihraç edeceğimiz malların hammaddesi dışarıdan ithal ediliyor böyle olunca hiç birşey değişmiyor sadece milyonlarca garibanın geliri yarıya düşürülüyor yani kölelik düzeni
    Cevapla
  • Aksaraylııı 1 yıl önce Şikayet Et
    Eylül ayında dolar 8,30'larda gezerken faizi indirmek gibi bir saçmalık yapmasaydınız şu anda dolar kur 8,50 lerde geziyor, olurdu. Hayat pahalılığı ve enflasyonda bu kadar olmazdı. Faiz yuzde 14 resmi enflasyon yuzde 70(gerçek yuzde 150) dolar 15,80. İşin kötüsü hala yanlışta ısrar ediliyor.
    Cevapla
  • Erdal 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet ekonimist olmus hele cok bilen arkadaslar elinizi tasin altina koyun deyinki biz bu isi iyi biliyoruz bize birakin deyin halledin madem cok biliyorsunuz TC nin cari acik pozisyonu her zaman petrol ve urunlerinden kaynaklidir bunu herkes bilir ama isine gelmeyenlere gore ulke batiyor
    Cevapla
  • İsa 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilmeyecek bişey yok bütün dünya enflasyona karşı faiz artırıyor faiz indirince yabancı yatırımcının kacacagi dövizin yükseleceğini herkes bilir ekonomist olmaya gerek yok neticede gösteriyor öyle olduğunu daha nasıl anlatılması gerekiyor anlamadim
    Cevapla
  • ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Cari açık doğalgaz petrol kaynaklıdır. yaz döneminde doğalgaz gideri azalacağından cari açık düşecektir. ayrıca turizm gelirinde olacak. Sizi üzecek ama gerçek bu....
    Cevapla
  • Fatih Kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    2-Amerika da dediğime yakın bir sistemle yılda yaklaşık 80-100 bin sondaj yapıyorlar. Bizim ise Cumhuriyet tarihi boyunca yaptığımız sondaj sayısı 3700. Yani adamlar bizim 80 senede kazdığımız kuyunun 20 katını bir senede kazıyorlar. 1-10 varil üretim yapan kuyu sayısı yaklaşık 1 milyon. Yani bizim ihtiyacımız olan petrolün 10 katını kimsenin yüzüne bakmayacağı kuyulardan sağlıyorlar. Beni işiten bir devlet görevlisi yok mu Allah aşkına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle