Çin'in yerli yolcu uçağı, ilk teslimat için test uçuşunu tamamladı

Çin'de devlete ait Çin Ticari Uçak Şirketinin (COMAC) geliştirdiği "C919" tipi yolcu uçağı, ilk teslimat öncesi test uçuşunu gerçekleşti.

Çin'in yerli yolcu uçağı, ilk teslimat için test uçuşunu tamamladı
Çin'in yerli yolcu uçağı, ilk teslimat için test uçuşunu tamamladı
GİRİŞ 14.05.2022 17:13 GÜNCELLEME 14.05.2022 17:13
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

COMAC'den yapılan açıklamaya göre, uçağın 3 saatlik test uçuşu bu sabah Şanghay'ın Pudong Havalimanı'nda yapıldı.

Açıklamada, uçağın testte tüm görevleri başarıyla yerine getirdiği, performansının ve genel durumunun iyi olduğu belirtilerek, "C919 yolcu uçağı, ilk müşteriye teslimi öncesinde test uçuşunu başarıyla tamamladı." ifadesi kullanıldı.

Boeing 737 ve Airbus 320 muadili olarak tasarlanan tek koridorlu yolcu uçaklarından 5'i bu yıl içinde ilk kez China Eastern Havayollarına teslim edilecek.

China Eastern, Mart 2021'de imzalanan anlaşmayla uçakları tanesi 99 milyon dolara satın almak için COMAC ile anlaşmaya varmıştı.

China Eastern, uçakları Şanghay Pudong Havalimanı'ndan Pekin, Guangcou, Şıncın ve Çıngdu şehirlerine yapılacak iç hat uçuşlarında kullanmayı planlıyor.

Şirket uçak için bugüne dek 28 hava yolu şirketinden toplam 815 adet sipariş alındığını bildirdi.

Boeing ve Airbus'un "duapolünü" kırabilir

Dünyada sivil havacılık sektöründe en yaygın kullanılan uçak tipi olan "orta mesafe" yolcu uçağının piyasaya sürülmesiyle Çin'in, ABD'li Boeing ile Avrupalı Airbus şirketlerinin egemenliğindeki küresel yolcu uçağı pazarında pay sahibi olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Devlet Başkanı Şi Cinping, 2017'de Çin Ulusal Halk Kongresine (ÇUHK) sunduğu raporda, C919'un, diğer bilimsel ve teknik ilerlemelerle birlikte "Çin'in yeni kalkınma modelinin motoru olacağı" umudunu dile getirmişti.

COMAC tarafından ilk kez 2008'de geliştirilmeye başlanan C919, ülkenin Boeing ve Airbus'ın sattığı uçaklara bağımlılığını azaltmayı hedeflese de jet motoru ve kontrol yazılımları gibi kritik bileşenleri General Electric ve Honeywell gibi ABD şirketleri tarafından üretildiğinden bütünüyle yerli niteliğini taşımıyor.

Pekin ile Washington ilişkilerindeki gerilimlerin ardından ABD, Çin'e havacılık ürünleri satılmasına yönelik denetimi artırmış durumda.

Önceki ABD Başkanı Donald Trump döneminde General Electric'in COMAC'a C919'da kullanılan LEAP jet motorlarının satışını durdurması gündeme gelmiş, Trump'ın ABD şirketlerinin Çin'e jet motoru ve diğer parçaların satışının engellenmemesi gerektiğine yönelik görüşünün ardından ihracat lisansına onay verilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı, 14 Ocak 2021'de aralarında Çin'in en büyük akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi'nin ve COMAC'nin bulunduğu dokuz şirketi "ordu bağlantılı şirketler" listesine almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Dursun Kaymakcı. 1 yıl önce Şikayet Et
    Yolcu uçağı yapmamız biraz hayal gibi. Ama fusunursejy, istersek neden olmasın. Bu gün ABD dahil hiç bir ülke tamamen yerli uçak, helikopter vs. Yapamıyor. Biliyorsunuz F35'in parçalarının bir kısmını biz yapıyoruz ve başka bir coy ülke tarafından parçalar yapılıp ABD'de montajı yapılıp Made in USA yazılıyor. Bizdeki helikopterler,uçaklar, İHA ve dronlar da aynı. Ama ileride bunların %90 parçalarını biz yapacağız. İnşallah bunların hepsini yaparız. Neden yolcu yapmayalım ki. Çin malı o kadar da kötü değil. Kullandığınız telefonlar nerede yapılıyor bakın bakalım. iPhone, Samsung ve diğerleri. Çin şu an da Dünya ekonomisinin çoğunu ele geçirmiş durumda.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Cin yaptiysa aman binmeyin cinin hangi mali saglamda buda saglam olsun
    Cevapla
  • 2023 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslında tfx yaparken yanına aynı anda tr yolcu uçağı geliştirilse çifte bayram olurdu inşallah onuda yapicak inanıyorum neler yapılmadiki Türk kervanı çıktı yola
    Cevapla
  • Veli yıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    Tfx falan yok ortada o sadece bir düşünceden ibaret. Kalkıp uçak motoru uretemezsin istediğin an. Belki 20 yıl belki 30 yıl ugrasman gerekir o seviyeye gelmek için. ABD ve Rusya o aşamaya 100 yılda geldi. Bu eğitim sistemiyle ancak hayal kurması o kadar yıl alır. Ayrıca Çinliler motoru hala honeywellden alıyorlar yazıyı dikkatli okursan. Tıpkı atak helikopterlerinin motorlarının honeywell Amerika kökenli olduğu gibi.
    Cevapla
  • Nedim 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah bizde yakında yaparız çok geç kaldık
    Cevapla