Enflasyonlarda tarihi zirveler! Dünya ekonomisi perişan...

Koronavirüs salgını ile başlayan ve Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşla tekrar alevlenen enflasyonlar tüm ülke ekonomilerini zorluyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinde bile enflasyon rakamları 40 yılın en yüksek seviyelerinde geliyor. İşte küresel enflasyonda son durum...

Enflasyonlarda tarihi zirveler! Dünya ekonomisi perişan...
Enflasyonlarda tarihi zirveler! Dünya ekonomisi perişan...
GİRİŞ 11.05.2022 15:05 GÜNCELLEME 11.05.2022 15:57
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Haber7- Fuat Öner

Koronavirüs salgını ile beraber duran üretimler ve kırılan tedarik zinciri ile yükselmeye başlayan küresel enflasyon Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişimi ile yeni bir boyut kazandı. Rusya'ya karşı devreye sokulan yaptırımlar ve artan gerginlikle beraber artan enerji ve hammadde fiyatları enflasyonları yukarı hızla yukarı taşımaya devam ediyor.

Almanya'nın gücü tükeniyor! Büyük krize hazırlık: Sıcak duş yok, şirketlere el konabilirAlmanya'nın gücü tükeniyor! Büyük krize hazırlık: Sıcak duş yok, şirketlere el konabilir

ENFLASYONLAR GEÇİCİ Mİ?

Ülkeler bir yandan enflasyonla mücadele ederken diğer bir yandan da tedarik zincirini ayakta tutmaya çalışıyor. Sürecin ilk başında merkez bankalarından gelen 'enflasyon geçici' söylemleri zaman içinde 'yüksek enflasyon uzun sürecek' mesajına dönüştü. Peş peşe gelen yüksek enflasyonlar sonrası dünyanın en büyük merkez bankalarından artık 'şahin' mesajlar ve faiz artırımları gelmeye başladı.

Çin'in son dönemde tekrardan Kovid-19 karantinasını sıkılaştırması küresel enflasyon riskini daha da artırırken Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler yüksek enflasyonu daha sert hissediyor.

Küresel enflasyon yükselmeye devam ediyor

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, "Enflasyon, önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edecek" dedi. Fed Başkanı Jerome Powell, ise faiz 50 baz puanlık faiz artışını açıklarken enflasyonun yüksek olduğunu ve ekonomideki temel ivmenin güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi. Öyle ki 22 yıl sonra faiz artıran Fed, 75 baz puanlık bir faiz artışının daha sinyalini verdi.

ENFLASYON REKORLARI GELMEYE DEVAM EDİYOR

Çin'de nisan ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 2,1, üretici fiyatları ise yüzde 8 yükseldi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ülkede fiyat artışlarına ilişkin nisan ayı verilerini açıkladı. Buna göre, Çin'de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 8 artış gösterdi.

Merkez Bankaları tarafından geçici denen enflasyonlar kalıcı oldu

Tüketici fiyatlarındaki artışın geçen ay ülkenin en büyük şehri Şanghay başta olmak üzere çok sayıda şehirde uygulanan Kovid-19 kısıtlamalarının tedarik zincirlerinde yol açtığı aksaklıklardan etkilendiği tahmin ediliyor.

ÇEKYA'DA 29 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONU

Çekya'da yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle nisanda yüzde 14,2'ye çıkarak 1993'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Çekya İstatistik Ofisi (CSU), nisan ayı enflasyonuna ilişkin nihai verileri açıkladı.
Uzmanlar emtia ve hammadde fiyatlarında kısa vadede bir düşüş beklemiyor

Buna göre, Çekya'da yıllık bazda martta yüzde 12,7 olan TÜFE, nisanda yüzde 14,2'ye çıkarak 1993'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Ülkede TÜFE, aylık bazda ise yüzde 1,8 yükseldi. Doğal gaz fiyatlarının yıllık bazda yüzde 44,2 artması dikkati çekerken, yıllık artış elektrik fiyatlarında yüzde 30,1, un fiyatlarında yüzde 52,3, süt fiyatlarında yüzde 31,3, akaryakıt fiyatlarında yüzde 41,5 ve hizmetlerde yüzde 12,1 oldu.

DANİMARKA'DA 38 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONU

Danimarka'da yıllık enflasyon, artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle nisanda yüzde 6,7'ye çıkarak 1984'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Danimarka Ulusal İstatistik Enstitüsü, nisan ayı enflasyonuna ilişkin nihai verileri açıkladı. Buna göre, Danimarka'da yıllık bazda martta yüzde 5,4 olan TÜFE, nisanda yüzde 6,7'ye çıkarak 1984'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Geçen ay elektrik, gıda, akaryakıt ve gaz fiyatlarında "önemli" artışlar olduğu belirtilirken, enerji ve işlenmemiş gıda fiyatları hariç tutulduğunda, ülkede yıllık enflasyon, nisanda yüzde 3,6 ile 1990 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON YÜZDE 7,5'TE 

Avro Bölgesi`nde, Nisan`da yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 7,5`e çıkarak kayıtlardaki en yüksek seviyesine ulaştı. Son 25 yıldan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan enflasyon, Fransa'da yüzde 5,4, İspanya'da yüzde 8,3, İtalya'da yüzde 6,6, Belçika'da yüzde 9,3, Yunanistan'da yüzde 9,4, Slovakya'da yüzde 10,9, Hollanda'da yüzde 11,2, Letonya'da yüzde 13,2, Litvanya'da yüzde 16,6 ve Estonya'da yüzde 19 seviyesinde ölçüldü.

ALMANYA'DA ENFLASYON 41 YILIN ZİRVESİNDE

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da durum benzer. Ülkede enflasyon 41 zirvesine tırmandı. 

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin nisan ayı nihai verilerini yayınladı. Buna göre, martta yüzde 7,3 olan yıllık enflasyon, nisanda yüzde 7,4’e çıktı.

Destatis’in açıklamasında, "Nisanda 2022'de enflasyon, iki Almanya'nın birleşmesinden bu yana iki aydır art arda en yüksek seviyeye ulaştı." denildi.

Açıklamada, Nisan 2022'de gıda fiyatlarında ortalamanın üzerinde artışlara dikkat çekilerek, "Ukrayna'daki savaşın etkisinin giderek daha görünür hale geldiği yer burasıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Küresel ekonomide, salgın ve savaş gibi enflasyonist baskıları besleyen gelişmeler karşısında finansal koşulların daha da sıkılaştırılacağı endişeleri gündemin odağına yerleşirken, artan dolar talebi ile yaklaşık 20 yılın zirvesini gören dolar endeksi birçok ülke para birimini baskılamaya devam ediyor.

ALMANYA ENFLASYONU ÇİFT HANEYE ÇIKABİLİR

Ekonomistler, 2022 için yüzde 6,1'lik ortalama enflasyon beklerken, Rusya’dan enerji ithalatının durması halinde gelecek birkaç ay içinde Almanya'da enflasyonda çift haneli rakamların da mümkün olabileceğine işaret ediyor.

KANADA'DA 31 YILIN ZİRVESİ

Kanada'da yıllık enflasyon martta yüzde 6,7'ye seviyelerinde. Bu rakam son 31 yılın en yüksek enflasyon oranı durumunda. 

Güney Kore'de ise enflasyon Mart 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 4,1 artmıştı. Bu oran ise ülkenin 2011 Aralık ayından beri en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Türkiye'de ise enflasyon Mart ayında bir önceki aya göre  7,25 arttı. 

GÖZLER ABD ENFLASYONUNDA

En kritik enflasyon verilerinden biri olan ABD enflasyonu verileri açıklandı. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 8,3 artarak piyasa beklentilerini aştı.

 

YORUMLAR 56
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş tarihi zirve derken millet yüzde 3 veya 5 veya 10 dan yıllık bahsediyor. Bizde aylık bu rakamları katılıyoruz. Yani buna şükür etmek mi gerekiyor. Bizde yıllık yüzde 70
    Cevapla
  • onlarda 1 yıl önce Şikayet Et
    onlarda bilmem kaç yılın oranı bizim aylık oranlar onlara abartı geliyor ama biz aylık görüyoruz çift haneleri
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyonun savasla alakasi yok pandemie ve lockdown kapatmalarla alakasi var tüm devletler ayni hatayi yapti herkez borclandi ödeyemez hale geldi batan batana batmayanda 2 yilda toparlanamaz her sey pahalasti alim gücü azaldi krediler ödenemez hale geldi bankalar batacak cok cok zor günler geliyor buda baska savaslarin önünü acacak en son savasa giren kazanacak önce giren kaybedecek
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon da dünya da 4. olan bir ülkede yaşıyoruz.
    Cevapla
  • Osman kara 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey millet şu abd doları almayın topyekûn TL de kalalım Allah aşkına yeter milletçe biz bunu yapabiliriz milli paramız degerlensin....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle