Dizel krizi büyüyor! Fiyatlar daha çok artacak

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası değişen küresel enerji dengeleri nedeniyle dizel tedarikinde büyüyen arz kısıtı fiyatlara artış olarak yansımaya devam ediyor. Uzmanlara yakın dönemde emtia fiyatlarında bir düşüş beklenmiyor.

GİRİŞ 11.05.2022 12:25 GÜNCELLEME 11.05.2022 12:40
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Rusya, petrol ve petrol ürünleri üretiminde de üçüncü sırada yer alıyor.

Rusya, günlük yaklaşık 5 milyon varil ham petrol ve 3 milyon varil de petrol ürünleri ihraç ediyor. Söz konusu petrol ürünleri ihracatının 2 milyon varilini ise dizel oluşturuyor. Dünya genelinde günlük dizel talebi yaklaşık 30 milyon varile çıkabiliyor. Bu miktarın 2 milyon varili Rusya'dan tedarik ediliyor.

Shell, BP ve Total rekor kırdı! Mazot ve benzin fiyatlarında indirim ihtimali yokShell, BP ve Total rekor kırdı! Mazot ve benzin fiyatlarında indirim ihtimali yok

Savaş sonrası uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın petrol üretiminde günlük 3 milyon varil düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Bu miktarın 1 milyon varilinin de dizel olduğu hesaplanıyor. Normal şartlarda Rusya'nın günlük toplam petrol üretimi yaklaşık 11 milyon varili buluyor.

Ayrıca salgın sonrası hızla artan dizel talebine karşı rafinerilerde üretimin yetersiz kalması ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, dizelde fiyatların artması ve tedarikin sıkıntıya düşmesine yol açıyor.

ABD'de benzin fiyatları rekor tazelediABD'de benzin fiyatları rekor tazeledi

Brent petrolün varil fiyatı savaşın bir gün öncesi 23 Şubat'ta 96,84 varil seviyesindeyken, krizin tırmanmasıyla fiyatlar martta 140 dolara yaklaşmıştı.

AVRUPA, RUSYA'DAN GÜNLÜK 740 BİN VARİL DİZEL ALIYOR

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD'de galon başı dizel fiyatı 5,5-6 dolara ulaştı. Son bir yılda iki katına çıkan dizel fiyatları, savaşın başladığı 24 Şubat'tan itibaren ise yaklaşık yüzde 50 artış gösterdi.

Elektrikli otomobillerin pazar payı ikiye katlandıElektrikli otomobillerin pazar payı ikiye katlandı

Avrupa merkezli Autotraveler veri platformuna göre, Avrupa'da dizelde ortalama litre fiyatı 9 Mayıs itibarıyla 1,69 avroyu buldu. Avrupa'da son bir yılda yüzde 35 artan dizel fiyatları, savaşın başından beri ise yüzde 15 yükseldi.

Citroen elektrikli C4 için tarih verdiCitroen elektrikli C4 için tarih verdi

Öte yandan Türkiye'de de dizelin litre fiyatında savaşın başından bu yana yüzde 38'i bulan artış görüldü.

Gerçek zamanlı enerji kargo takip şirketi Vortexa'nın verilerine göre, Rus petrol ve petrol ürünlerine ambargo uygulamaya hazırlanan Avrupa ülkeleri Rusya'dan günlük ortalama 740 bin varil dizel ithal ediyor. Bu miktar, mart ayının ilk haftasıyla yaklaşık 200 bin varil azalırken, Avrupa'nın Rusya dışı kaynaklardan dizel ithalatında günlük 350 bin varili bulan artış görüldü.

Avrupa'nın Rusya'dan dizel ithalatını azaltma ve kaynaklarını çeşitlendirme çabası Asya ve ABD piyasalarında sıkışıklık yaratırken, küresel piyasalarda dizelin varil fiyatı 50 doların üzerine çıktı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 84
  • Dibinibulan 1 yıl önce Şikayet Et
    Satın arabaları.Arabaya gerek yok İstanbulda.Arabada da para etmiyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu rusya ve amerikanın horoz döğüşü ile 3 dünya savaşına zemin hazırkları var.
    Cevapla
  • YAVUZ 1 yıl önce Şikayet Et
    dizel araçları ortadan kaldırmak için yapıyorlar para verip satın almaya hiçbir ülkenin gücü yetmez bu yüzden savaş falan deyip insanları dizelden soğutmaya çalışıyorlar neticede dünya kirleniyor dizeli kaldırmaları gerekir
    Cevapla
  • Bej-i lüle 1 yıl önce Şikayet Et
    Dizel yüzünden dünya kirlenene kadar kıyamet kopar.
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünya rusya ya ambargo uygulamışken biz neden daha iyi ve ileri düzeyde enerji anlaşmaları yapmiyoruz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Musul kerkü kü satanlar ve hatta ğarasını dahi almayanlara yazıklar olsun bu benale nasıl girdiniz ve türkiyenin tekrar güçlenmemesi üçin batının planını nasıl işlettiniz vatan hainleri. Bugün mısıl kerkük bizde olsaydı ne oetrol ne de enerji sıkıntımız olacaktı kendi ihatiyacımızı karşıladığımız gibi 40 milyar dolar ihtacat yapacaktık. Ama inşallah petrolüde bulacağız
    Cevapla
  • Mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    Musul kerkük nerede biliyorsum ejdadım istemiş alamamış sen git al tutan mı var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle