Enerjide 'Teravat çağı' başladı! Dünya yeni bir döneme girdi

2012 yılında güneş enerjisi kurulu gücünde 100 gigavatın aşılması kritik eşik olarak değerlendirilmişti. Söz konusu kurulu enerji gücüne ilişkin SolarPower Europe tarafından hazırlanan raporda, 2021 yılında 940 gigavat olarak kayıtlara geçerken, bu yılın mayıs ayı itibarıyla 'teravat' seviyesine yükseldiği bildirildi.

GİRİŞ 11.05.2022 09:21 GÜNCELLEME 11.05.2022 12:29
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Küresel güneş enerjisi kurulu gücü, geçen yıl ilave edilen 168 gigavatlık rekor kurulumla 2021 sonunda 940 gigavat olarak kayıtlara geçerken, mayıs itibarıyla "teravat" seviyesine yükseldi.

SolarPower Europe tarafından hazırlanan ve Intersolar Avrupa Güneş Enerjisi Konferans ve Fuarı'nda açıklanan "Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü" raporuna göre, mayıs itibarıyla "teravat" seviyesine yükselen küresel güneş enerjisi kurulu gücüne bu yıl sonunda 200 gigavat kapasite eklenecek.

KRİTİK EŞİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİ

Kovid-19 salgını nedeniyle tedarik zincirindeki aksamalara rağmen, son 3 yılda güneş enerjisi alanında yatırımlar hız kesmeden devam etti.

Küresel güneş enerjisi piyasasında kritik eşiğin aşılmasıyla yeni bir döneme girilirken, 2025'e kadar söz konusu kapasitenin 2,3 teravata ulaşması bekleniyor. 2012 yılında güneş enerjisi kurulu gücünde 100 gigavatın aşılması kritik eşik olarak değerlendirilmişti.

GÜNEŞTE "TERAVAT ÇAĞI" BAŞLADI

SolarPower Europe Başkanı Aristotelis Chantavas, rapora ilişkin değerlendirmesinde, güneşte "teravat çağı"na girildiğini belirterek, 2 teravatlık kapasite eşiğine 3 yıl içinde ulaşılacağını söyledi.

Güneş enerjisinin küresel anlamda en hızlı büyüyen ve gelişen kaynak olduğunu ifade eden Chantavas, şunları kaydetti:

"2021'de 302 gigavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi kurulumu gerçekleşti. Bunun 168 gigavatını güneş enerjisi oluşturuyor. Tüm dünya güneş enerjisinin iklim değişikliği ile mücadele başarılı olduğunu ve ülkelerin enerjide bağımsız olmasını sağlaması açısından önemli olduğunu gördü. Güneş enerjisi sıra dışı enerji fiyatlarının yaşandığı günümüzde bize biraz rahatlama sağlayacak."

SolarPower Europe Üst Yöneticisi (CEO) Walburga Hemetsberger de Avrupa güneş piyasasında bu yılki 39 gigavatlık ilave kapasitenin 4,57 milyar metreküp Rus doğal gazını ikame edeceği bilgisini verdi.

YORUMLAR 21
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki bizde hiçbir şey ucuza olmuyor . Çıkarcı zihniyet değişmezse insanlığın hayrına hizmet edemezsiniz . Güneş panelleri neden maliyetliymiş , Silikon denilen şey doğada bol bol bulunuyor . En ucuz , uzun ömürlü , kaliteli ve verimli güneş panellerini tıkır tıkır üretelim , döşeyelim , Ülkemiz ucuz ve temiz enerjiye kavuşsun . Urfa ve Gaziantep'te çiftçiye bedava elektrik verme vaadi hiç de fena fikir değil , her şey vatan için .
    Cevapla
  • Zekeriya Arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Güneydoğu ve iç anadolu da taşlık ve çorak alanların tamamı ve çatılar güneş enerji sistemleri ile doldurulmali ama asla ormanlar ve tarım alanlarına yapılmamalı..
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkçesi Vat tır. Çokbilmişler önce TDK ya baksın
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün oklar yonü Afrika kıtasına doğru göstermekte Reisimizin hamleleri hiç boş olmadığı aşikardır Maşallah..
    Cevapla
  • Terawatt 1 yıl önce Şikayet Et
    Watt watt watt, vat değil. Bu evrensel bir birim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle