Rusya'ya bu kez de sigorta şoku

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline sert tepki gösteren Avrupa Birliği (AB) yeni bir yaptırım paketini daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Rusya'ya bu kez de sigorta şoku
Rusya'ya bu kez de sigorta şoku
GİRİŞ 09.05.2022 13:47 GÜNCELLEME 09.05.2022 16:45

Bloomberg haber ajansının haberine göre AB, Rusya’dan ithal edilen petrol ürünlerinin sigortalanmasını yasaklayacak. Böyle bir teminat olmadan, Rusya ve müşterileri petrol sızıntıları ve denizde meydana gelebilecek olası aksilikler de dâhil olmak üzere hızla milyarlarca dolarlık riskler için alternatif bulmak zorunda kalacak…

Paketin Haziran ayı başına kadar yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Ancak üye ülkeler hala ayrıntıları tartışıyor ve tüm ülkelerin bu teklife onay vermesi gerekiyor.

Şubat ayında başlayan Rus işgalinin ardından Hellenic War Risks Rusya’dan gelen kargolara artık sigorta yapmayacağını açıklamıştı. Yunanlıların küresel tanker filosunun %20’sini oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar bu kararın çok önemli bir adım olduğunu dikkat çekmişti. Bu kararın ardından Rus petrolünü taşıyan gemilerin sigorta maliyeti savaşla birlikte geminin değerinin %1’i seviyesinde %5’ine çıkmıştı.

Yeni yaptırım paketi Avrupa vatandaşlarının ve Avrupa'da yerleşik şirketlerin Rus petrolünü sadece kıtaya değil, dünyanın herhangi bir yerine taşımasını da yasaklıyor. Bu, Avrupa kuruluşları ve bireyleri tarafından sahip olunan, kiralanan veya kontrol edilen gemilerin, AB üye devletlerinden birinin bayrağını taşımasalar bile, Rusya menşeli ham petrol ve petrol ürünlerini taşıyamayacakları anlamına geliyor.

Gelişmeleri değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, bu sabah takipçilerine gönderdiği analizde bu konuya ilişkin şu yorumu yaptı: “Bu kez prim artışı veya bir kaç şirketin çekişmesinden değil tam iptallerden bahsediyoruz. Şu anda sigorta işlemlerinin 95%si Londra'da gerçekleştiği için Rusya böyle bir karar alınması durumunda bir alternatif bulmalı. Alternatifler aynı zamanda alıcılar yani Hindistan ve Çin ve elbette Rusya'nın kendisi. Rusya'nın hem satıcı hem sigortacı olması zor zira global ödemeler sisteminde tamamen çıkartılacağı için sadece Hindistan ve Çin gibi sistem dışı veya alternatif sistemlere sahip bir ülke bu tip bir sigortayı kabul edebilir. Normal koşullarda, batı teknolojisi ve sermayesi olmadan, Rusya'nın petrol üretimi 50% düşecek. Sigorta ve benzer ek adımlarla çok daha büyük bir risk söz konusu olacak gibi…”