Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre,nisanda tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken bu gelişmeye en belirgin katkı başta gıda olmak üzere enerji ve hizmet gruplarından geldi

GİRİŞ 06.05.2022 12:15 GÜNCELLEME 06.05.2022 15:27
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 7,25 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 69,97'ye yükseldiğini açıklamasının ardından TCMB'nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı.

Rapora göre, uluslararası emtia fiyatları ile tedarik sorunları tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam etti.

Tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, bu gelişmeye en belirgin katkı başta gıda olmak üzere enerji ve hizmet gruplarından geldi.

Gıda grubunda yıllık enflasyondaki yükseliş alt kalemler genelinde devam ederken, bir önceki ay yataya yakın seyreden taze meyve ve sebze fiyatları bu dönemde yüksek artış sergiledi.

Enerji enflasyonu, doğal gaz ve şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler öncülüğünde önemli ölçüde artış kaydederken, bu dönemde, hizmet grubunda yıllık enflasyon alt gruplar genelinde arttı, enerji ve gıda fiyatlarındaki görünüme paralel olarak ulaştırma ve lokanta-otel öne çıkan gruplar olmaya devam etti.

Temel mal grubunda yıllık enflasyon dayanıklı mallarda yükselirken diğer alt gruplarda geriledi. Belirli ürünlere uygulanan KDV indiriminin fiyatlara yansırken, bu gelişme diğer temel mal grubunda fiyatları olumlu etkiledi.

Uluslararası emtia fiyatlarında devam eden yüksek seyir, yurt içi enerji fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde üretici fiyatlarındaki yükseliş sürerken, bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artmaya devam etti.

YILLIK ENFLASYON TÜM ALT GRUPLARDA YÜKSELDİ

Nisanda B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 57,20 ve yüzde 52,37 olarak gerçekleşti.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, aylık artış önceki aya kıyasla B endeksinde yükselirken, C endeksinde bir miktar düşüş kaydetti.

Aylık fiyat artışları, B endeksini oluşturan hizmet ve işlenmiş gıda gruplarında yükselirken, temel mal grubunda bir miktar yavaşladı.

Yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükselirken, ulaştırma hizmetleri ve lokanta otel grubundaki artışlar daha belirgin oldu. Akaryakıt fiyatlarındaki birikimli artışlar ulaştırma hizmetlerindeki görünümü olumsuz etkilemeye devam ederken, fiyatların yüzde 11,35 artmasıyla grup yıllık enflasyonu yüzde 78,00'e yükseldi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle incelendiğinde, kirada aylık artışların yatay seyrini nisanda da koruduğu gözlendi.

Temel mal yıllık enflasyonu nisanda 2,39 puanlık yükselişle yüzde 61,58 seviyesine ulaştı. Bu dönemde, yıllık enflasyon dayanıklı mal grubunda yükselirken, diğer alt gruplarda geriledi.

TAZE MEYVE VE SEBZE FİYATLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI

Enerji fiyatları nisanda yüzde 7,62 artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 118,20 oldu. Bu dönemde akaryakıt, katı yakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki artışlar devam etti.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları nisanda yüzde 13,38 artarken, uluslararası tarımsal emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, olumsuz hava koşulları ve artan girdi maliyetleri sektör üzerinde baskı oluşturdu.

Bu gelişmeler neticesinde genele yayılan fiyat artışlarıyla, yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 100,67, işlenmiş gıdada yüzde 78,09 oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış veriler, işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde arttığına işaret etti.

Emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve yurt içi enerji maliyetlerindeki artışlar üretici fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon ara mallarında yataya yakın seyrederken diğer alt gruplarda yükseldi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • HD MLTYA 1 yıl önce Şikayet Et
    Teşhisi yanlış koyunca maalesef tedavide doğru olmuyor. Mevcut parasal sistemden kaynaklı bir durum bu. Bu sistemle bu Ülkede Iktidar ne de muhalefet hiç bir sey yapamaz. Yapabilselerdi Iktidar ülke de muhalefet yönettiği Şehirlerde bunu çoktan yapardı. Ama maalesef bu sistemle hiç kimse - bu ülkemiz olabilir başka bir ülke de olabailir farketmez- bu sorunların üstesinden gelemez. Haydutların ,sömürgecilerin sistemi bu! Ne yaparsan yap! Bu sistemle günün sonunda hep sömürgeciler kazanacaktir maalesef. Hedef faizin , enflasyonun ve kur farkının olmadığı yerli milli parasal sistem geliştirmektir .
    Cevapla
  • Ben 1 yıl önce Şikayet Et
    cok güzel ya 70 olsaydı?
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    Akmisyona katılıyorum, babacan faizi yükseltip, doları düşürür, Amerikalı dostlar biraz da sıcak para gönderirse tadından yenmez, bu işler böyle....
    Cevapla
  • halıl 1 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bılmem çarşı pazarda yuzde 100..emeklı yuzde 25 aldı..buyurun burdan yakın..4250/5000 tl ıle geçınınde görelım..Muhafazakar Mıllıyetcı önce halkını korur..garp gurebayı korur..öyle dıyorduk..Mutfak ıktıdarları yıkar..mılletı Kılıçdaroğlunun kucağına atmayın..emeklıye 2000+2000 tl bayram ıkramıyesı verın..şart..aylıkları 1500-2000 tl arttırın yoksa işlerı zora sokarsınız..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonuç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle