ABD Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak

Küresel piyasalarda gözler Amerikan Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararında. Faiz toplantısı öncesi dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıktı, altın fiyatları sert geriledi.

GİRİŞ 04.05.2022 12:41 GÜNCELLEME 05.05.2022 08:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Küresel piyasalarda gözler Amerikan Merkez Bankası'nın kararında. Yaklaşık 2 yıllık pandemi sürecinde uygulanan gevşek para politikası dünyada enflasyonu artırdı.

Buna bir de Ukrayna savaşına dair riskler eklendi. Bu nedenle gündemin en üst sırasında Fed'in faiz kararı var.

Banka Mart ayında politika faizini 25 baz puan yükseltmiş, 3 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmişti. Bu kez en az 50 baz puanlık bir artış masada.

Dünya borsalarına Fed darbesi! Yatırımcılar şoktaDünya borsalarına Fed darbesi! Yatırımcılar şokta

Uzmanlara göre, 75 ya da 100 baz puanlık bir artış da sürpriz olmayacak. Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız" ifadesini kullanmıştı.

Fed'in sıkı para politikası uygulaması, sıcak paranın dolara ya da faize yönelmesine neden olurken, özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkileyebiliyor.

ALTIN SERT GERİLEDİ

Bankanın faiz kararı öncesi dolar dünyada değer kazandı. Dolar endeksi 104 puan civarına gelerek yaklaşık 20 yılın zirvesine çıktı. Ons altın ise sert geriledi. 1850 dolar civarına gerileyen ons altın 2 buçuk ayın en düşük seviyesini gördü.

Türkiye'de bayram tatili nedeniyle piyasalar kapalı. Uluslararası piyasalardaki işlemlerde dolar Türk Lirası karşısında 14.80 TL bandında işlem görürken, gram altın 880 lira civarına indi.

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 14,84 seviyelerinden işlem görüyor.

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,5 altında 14,8153'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 14.8350 seviyesinde işlem görüyor.

Euro/TL yüzde 0,2 artışla 15,6180'den, sterlin/TL yüzde 0,3 değer kazancıyla 18,5630'dan satılıyor.

Dolar endeksi, bugün önceki kapanışın hemen üzerinde 103,5'te dengelenirken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 yükselişle 1,0530 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı politika faizi kararı öncesinde yatırımcıların temkinli hareket ettiğini bildirerek, tahvil piyasalarında yatay bir seyrin hakim olduğunu dile getirdi.

Karar metni ve toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade eden analistler, tahvil piyasalarında Fed'in 50 baz puanlık faiz artırımına gideceğinin fiyatlandığını söyledi.

Analistler, bugün yurt dışında ABD'de ADP istihdam raporu verileri, dış ticaret dengesi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini aktararak, Rusya-Ukrayna savaşındaki haber akışının da döviz kurları üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.

YORUMLAR 11
  • halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Doları sadece işi olan alsın yatırım diye alanlar yüzde 25 dolar üzerinden vergi ödesin.
    Cevapla
  • YERLİ 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanların rızkına, emeğine göz dikenlerin Allah gözünü doyursun. Doymayacaklarsa gözlerini doyuracak toprakla en yakın zamanda buluştursun inşaallah.
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika Avrupa başta İngiltere Fransa olmak üzere hasta adam hasta kadın oldular çöküyorlar. Fed yani 6 tane Yahudi şirketinin ortaklığı parası dünyanın başına bela. Ne yapsalar boş göklerden gelen yani Allah'tan cc gelen karar esas karar.
    Cevapla
  • CAN BAR 1 yıl önce Şikayet Et
    6 yıl önce bir gece FED ğarasal sıkılaştırma yapıcam deyince gece saat 12:00 dan sonra altın 1920 onstan 1450 onsa düşmüştü Gram 108 den 84 e düşmüştü Eğer bu gece böyle olursa büyük çöküş olur Ama olmayacak gibi görünüyor çünkü şuan itibariyle yukarı yönlü kımıldanma var
    Cevapla
  • Türkmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Fed in verdiği kararın bizim ekonomizin lehinde olacak durumu yok her halükarda Dolar yukarı gidecek vatandaş fakirleşecek... Dünyada iyişeylerde kötü şeylerde olsa vatandaş batıyor...
    Cevapla
  • Türk Milleti 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki altın artınca zenginleşiyor Türk milleti. Bırakın bu ayakları ne döviz ne altın ne faiz önemli olan milli paramız. Tabi lafım gerçek Türk milletine…
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Doların yukari gitmesi ABD için kısa süreli alım gücünü artıracak ama sonrasında hızlı bir düşüş için kendileri harekete geçecek. Dünya batarken tek başına ABD ayakta kalamaz. Üretmeyen bir ABD sadece savaş makineleri ihracatı ile imkansız ayakta kalması biz kendimiz dolara tapmazsak görünende o tapilmayinca sabit kalabiliyormus cebinizdeki 50 tl ile dolar almazsak bu işi başarırız. Doları sadece işi olan alsın yatırım diye alanlar yüzde 25 dolar üzerinden vergi ödesin dünyada bizim kadar serbest döviz alan başka ülke yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle