Nisan ayı enflasyon oranı açıklandı mı? TÜİK yeni oranı duyurdu mu? Tüketici fiyat endeksi…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her ayın ilk günlerinde bir önceki ayın tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) dâhil birden fazla kategoriye dair değişimi internet üzerinden kamuoyu ile paylaşıyor. Örneğin, Mart ayının aylık enflasyon oranı yüzde 5,46 olarak hesaplanmış ve Nisan’daki toplantıyla beraber duyurulmuştu. Mayıs ayına girdiğimiz bugünlerde gözler Nisan ayı enflasyon oranına çevrildi. Peki, TÜİK; 2022 Nisan’ın aylık ve yıllık enflasyon oranını açıkladı mı?

Nisan ayı enflasyon oranı açıklandı mı? TÜİK yeni oranı duyurdu mu? Tüketici fiyat endeksi…
Nisan ayı enflasyon oranı açıklandı mı? TÜİK yeni oranı duyurdu mu? Tüketici fiyat endeksi…
GİRİŞ 03.05.2022 15:34 GÜNCELLEME 03.05.2022 15:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Türkiye İstatistik Kurumu, alanında uzman ve yetkin kadrosuyla aylık ve yıllık enflasyon oranını hesaplamakta; sonucu vatandaşla ve üreticilerle paylaşmaktadır. Enflasyonun sektörler üzerindeki etkisi ve hanelere yansıması da bu veriler vasıtasıyla öğreniliyor. Hatırlanacağı üzere, Mart 2022’nin aylık ve yıllık enflasyon oranı; Nisan ayının ilk haftasında paylaşılmıştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın resmi internet sitesindeki bilgiler doğrultusunda, aylık enflasyon oranında 5,46’lık bir değişim yaşandığı saptanmıştı. Peki, Nisan 2022’nin aylık ve yıllık enflasyon oranı açıklandı mı? Ülkemizdeki milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren bu istatistiki bilginin ne zaman açıklanacağı merak ediliyor. İşte, TÜİK’in Nisan ayının enflasyon oranını açıklayacağı tarih…

Nisan Ayının Enflasyon Oranı Duyuruldu Mu?

Geçtiğimiz Nisan ayının enflasyon oranı henüz Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmadı. Kurum çalışanları; tüm bileşenleriyle beraber enflasyonun aylık değişimini internet üzerinden vatandaşla paylaşacak.

TÜİK Nisan 2022 enflasyon oranı

Nisan ayında Mart ayına görece yaşanan değişim; bir önceki yılın Nisan ayına kıyasla ortaya çıkan değişim ve 12 aylık ortalama bu vesileyle öğrenilmiş olacak. Enflasyon bilgisi, TÜİK dışında Merkez Bankası’nın resmi internet adresinde de paylaşılmaktadır.

Enflasyon Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu, aylık ve yıllık enflasyon oranını her ayın 3’üncü gününde duyurmaktadır. Lakin Mayıs ayının 3’üncü gününün Ramazan ayına denk gelmesi ve resmi tatil olması sebebiyle bu oran 5 Mayıs Perşembe günü duyurulacak. Sabah saat 10.00 itibariyle aylık; yıllık TÜFE ve ÜFE dâhil olmak üzere tüm sektörler üzerindeki enflasyon değişimi öğrenilecek.

Geçtiğimiz yıl ki Nisan ayının enflasyon oranı; 2021 Mart’ına kıyasla yüzde 1,68’lik değişim göstermişti. 2021 Nisan’ın 2020 Nisan’ına kıyasla değişimi yüzde 17,17 düzeyindeydi. 2022 Nisan ayının verileri ise, Perşembe günü açıklanacak.

2022 Mart Ayı Enflasyon Oranı

Mart ayının enflasyon oranı, Nisan ayının ilk haftasında yine teamül (TDK: Bir yerde öteden beri olagelen davranış) gereği internet üzerinden paylaşılmıştı. Mart ayındaki bulgular; Şubat ayındaki sonuçlara kıyasla yüzde 5,46 oranında arttığı şeklindeydi.

Mart ayı enflasyon oranı

Bir önceki yılın Mart ayına kıyasla yüzde 61,14 düzeyinde artış yaşanırken; on iki aylık ortalamalara göre değişim yüzde 29,88 seviyesinde seyretti. TÜFE ana harcamalara göre yıllık en az değişim oranı yüzde 15,08 ile haberleşme olurken; ulaştırmadaki pay yüzde 99,12’ye dayandı. Ulaştırmadaki artış, aylık bazda da en yüksek (%13,29) paya sahip olan kalemdi.

Yıllık Enflasyon Tahmini

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Profesör Doktor Şahap Kavcıoğlu, küresel çapta barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve bu minvalde olumsuz etkilerinde ortadan kalkmasıyla beraber enflasyon oranının kademeli olarak düşeceğini beyan etti.

Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu yıllık enflasyon öngörüsü

Başkan Kavcıoğlu, 2022 yılı için yüzde 42,8’lik bir oran öngörüsünde bulunurken; 2023 yılının sonunda yüzde 12,9 ve 2024’te yüzde 8,3’e düşeceğini belirtti. Şahap Kavcıoğlu, emtia fiyatlarındaki artış bağlamında gıda ve enerji sektöründeki değişimi de vurgulamıştı.

YORUMLAR 1
  • Yapmayın 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyonun düştüğü gösteren bir tane emare varmı ney düştü hani yakın herşeyin başı düştümü hayır sebze meyve düştümü hayır yaw 15 lira hala karpuzun kilosu kira ev market düştümü hayır asla Tam tersi hala yükseliyor neye göre düşük çıkacak kağıt üzerinde kaldı geriye Buda vatandaşı aldatmaktır ama kimse Allah ı kandırmaz
    Cevapla